Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Nalewki i tym podobne, czyli to co tygrysy lubią najbardziej...

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1
MAZI

MAZI

    Guru forumowy

  • Redaktorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaJordanów Śląski
  • Typ ula:wielkopolskie i dadant 1/2 styrodur korpusowe

Polecam nalewkę z czarnej porzeczki zwaną smorodinówką. Palce lizać :-)  Jak ktoś chętny podam przepis :-)



#2
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2402 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

To wal a nie bedziesz pokątnie sprzedawał przepisy. Moje to proste miód , owoce , gorzoła taka 80V w równych proporcjach , mieszać , nie próbowac aż dojrzeje. W tym roku niestety dolewałem wody bo coś owoce suche. Susza czy coś. Znaczy się tragedia.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#3
MAZI

MAZI

    Guru forumowy

  • Redaktorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaJordanów Śląski
  • Typ ula:wielkopolskie i dadant 1/2 styrodur korpusowe

Baniak 5l napełniam owocami, ostatnio nie chciało mi się obierać i dałem z zielonymi ogonkami - bez różnicy w smaku.

Do tego pokruszone 1/2 laski cynamonu, 1/2 laski wanilii, kilka goździków, można kilka liści z czarnej porzeczki.

Zalewam wódką. Stoi 1-2 tygodnie - zlewam, a owoce zasypuję cukrem - w zależności od tego czy chcę wytrawną czy słodką ilości regulujemy pod siebie.

Po 1-2 tygodniach zlewam i zalewam ponownie ale spirytusem. 2-3 tygodnie i zlewam, zasypuję ponownie cukrem i po kolejnych 3-4 tygodniach zlewam - owoce muszą być pomarszczone, cukier musi wyciągnąć z nich zawartość. Można po zlaniu ponownie zasypać niewielką ilością cukru i po 1-2 tygodniu zlać. Mieszam wszystkie odciągi, do butelek i można pić od razu, ale najlepsza jest po około 1 roku - raczej tyle nie wytrwa :-P

Oczywiście czasy i proporcje są umowne :-)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Stowarzyszenie "Polanka" | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami! | Wolne pszczoły