Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Nalewki!

- - - - - trunki itd.

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1
Slav.

Slav.

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie
  • Typ ula:WLKP.

Zbliża się pora przelewania spirytusu :)

 

W planach jest aronia w kilku postaciach ale znalazłem przepis(pewnie znany) z miodem i cytryną.

Składniki: 1l spirytusu 96KM + 1 l miodu oraz 1 litr soku z cytryny. Wydaje mi się to mocne,słodkie i gęste - takie też są opinie. Planuje to trochę przerobić ale nie chce stracić cennych składników. Interesuje mnie moc 60-70%,delikatna słodycz i wyczuwalne składniki,które dobrze się zgrają. Czy dolanie pewnej ilości wody będzie dobrym rozwiązaniem ? może macie doświadczenie z tym lub podobnym przepisem ? 

 

 

Ps: dopiero teraz zauważyłem,że jest temat nalewek,wiec proszę o przeniesienie-tematu:).



#2
Ondrej

Ondrej

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 129 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Nie posiadam jeszcze pasieki.

Slav a możesz się podzielić tymi przepisami na aronie?



#3
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Pamiętajcie o jednym do nalewek nigdy nie używajcie spirytusu 96 a 85 lub jeszcze lepiej 80 . Jest taki teraz specjalny do nalewek . Koszt 0,5 l - 40 zet u mnie w sklepie. Czemu ? Bo spirytus 95  denaturyzuje błonę komórkową utrudniając wydobycie tresci z komórek owoców. Woda  przegotowana , odmineralizowana z filtra , lub destylowana. Po dodaniu wody musi odstać.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#4
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 330 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Daro dzięki za cenną uwagę. Od kilku lat robię jakieś nalewki i tego nie wiedziałem. Człowiek całe życie się uczy :D


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#5
Slav.

Slav.

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie
  • Typ ula:WLKP.

Pamiętajcie o jednym do nalewek nigdy nie używajcie spirytusu 96 a 85 lub jeszcze lepiej 80 . Jest taki teraz specjalny do nalewek . Koszt 0,5 l - 40 zet u mnie w sklepie. Czemu ? Bo spirytus 95  denaturyzuje błonę komórkową utrudniając wydobycie tresci z komórek owoców. Woda  przegotowana , odmineralizowana z filtra , lub destylowana. Po dodaniu wody musi odstać.

Podobno są wyjątki od tej zasady :) w przypadku miodu i soku z cytryny raczej nie będzie problemu(chyba,że po nadmiernej degustacji:)) Chyba spirytus 95 % nie"krzywdzi" miodu ? 

"Należy pamiętać, że ogromne znaczenie ma stężenie alkoholu użytego w celu produkcji nalewki. Im jest ono większe, tym lepsze będą właściwości konserwujące, ale i utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych składników danego surowca. Dlatego świeże zioła preparuje się zwykle wysokoprocentowym alkoholem - 70–96%, a zioła suche i owoce alkoholem 40–70%. "

http://www.poradnikz...ewek_41818.html

 

 

Jeżeli chodzi o aronie to stosuje przepisy bez gotowania owoców tzn. Umyte owoce zasypuje cukrem( mniejsze ilości niż w przepisach) i zalewam alkoholem,mieszam i odstawiam na kilka tygodni ,do rozpuszczenia cukru.Potem zlewam i przynajmniej 3 miesiące stoi w butelce,im dłużej tym lepiej.Można eksperymentować na różne sposoby,byle smakowało :)

 

Tu jest podobnie :

 

 

Nalewka z aronii

 

 
  • 1,5kg owoców aronii
  • 0,5kg cukru
  • 1l rozcieńczonego do 60% spirytusu

 

http://bialaglowka.b...a-z-aronii.html

 

A ten przy okazji,bo wydaje się ciekawy.

Nalewka góralska zwana cytrynową z miodem

Do przygotowania nalewki góralskiej potrzeba:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 szklankę rumu
  • 0,8 kg miodu
  • 8 cytryn
  • 8 goździków
  • gałkę muszkatołową

http://mojenalewki.b...lska-zwana.html



#6
PiotrekF

PiotrekF

    100% Domownik

  • Administracja
  • 217 postów
  • LokalizacjaK-r
  • Typ ula:WZ

Zbliża się pora przelewania spirytusu :)

 

 Czy dolanie pewnej ilości wody będzie dobrym rozwiązaniem ? może macie doświadczenie z tym lub podobnym przepisem ? 

 

 

Właśnie , późne lato i wczesna jesień , to ta pora na zlewanie/"przelewanie" ....

    ... po co wodę ?????..... już po zlaniu nastawu ,po prostu owoce zalej wódką - 'wyciągnie' Ci jeszcze nieco procentów wchłoniętych przez owoce

Twoje 'sposoby' na aroniową nalewkę można śmiało rozszerzyć na : z tarniny,  itp (ja daję mniej miodu; szklankę i szklankę cukru , nieco wanili,goździk i cynamonu ciut)

   Wczoraj agrestniak do drugiej zlewałem , ... 

PF



#7
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

A fuj , pszczelarz cukrem . Fuj. No na sprzedaż może nie być ale dla siebie miód mam bez limitów. Piotrze wódki mają smaki.

No a poto spirytus nalewkowy by nie było trzeba rumu. Rum to bimber z trzciny cukrowej . Podejrzewam że ten spirytus to surówka  bez rektyfikacji. Ma inny zapach . Nie że procenty , jak ich za dużo to też nie halo .

P.S. po zrobieniu trzeba pamiętać o priorytetach by nie było tak 1441670343_pcxkzl_600.jpg


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#8
PiotrekF

PiotrekF

    100% Domownik

  • Administracja
  • 217 postów
  • LokalizacjaK-r
  • Typ ula:WZ

A fuj , pszczelarz cukrem . Fuj. No na sprzedaż może nie być ale dla siebie miód mam bez limitów. Piotrze wódki mają smaki.

  ;)  Ano mają smaki , a najbardziej to wtedy gdy samemu zrobiona i ma odpowiedni do smaku (gustu) procent. 

 Cukier bo .... przepis mam starszy niż ja jestem pszczelarzem .... ;)  ;)  :rolleyes:

 ..... aaaaaa już gdzie nie gdzie dojrzewa owoc pigwowca - znakomity materiał na nalewki . Właśnie za nalewkę z pigwowca , tak jury uznało (a co tam pochwalę się )  otrzymałem pierwsze miejsce w ...... wygrałem sześciopak piw z browaru Ursa Major... :)  :)

PF



#9
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Ja posadziłem pigwę , nie pigwowca i derenia jadalnego . Przeżyły suszę.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#10
MikołajWitwicki

MikołajWitwicki

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 473 postów
  • Imię:X
  • LokalizacjaWarmia
  • Typ ula:Dadant, Wielkopolskie

Owoce zasypuje się cukrem a nie miodem po to by wyciągnęły sok.

Chłopaki odnośnie spirytusu http://allegro.pl/li...me-col-1-1-0907


Kto ma pszczoły ten ma miód , kto ma ziemię, ten ma trud.


#11
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Nie prawda. Miód czyni to samo.

P.S. Co do aparatur podobnie jak w kawale o Bacy. Aparatura nie grzeszy no destylowanie  alkoholu jest nielegalne, nawet wina czy miodu.

Może i z przymrugiem ale prosiłbym o pozostawienie tego tematu na inne fora.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#12
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2029 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

Ja w tym roku na razie zrobiłem tylko nalewkę z wiśni. Derenia wsadziłem dwa lata temu ale podobno jeden to za mało dla owocowania , tak mi przynajmniej sugerowała jedna z koleżanek ze starego forum , więc zakupiłem więcej i zobaczymy. W sumie to żona nie lubi moich nalewek , bo mówi że za mocne robię , ale pomału schodzą przy pomocy znajomych.

Pozdrawiam

Tadek


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#13
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

To trzeba zrobić ,,baską,, = dolać wody tak aby max 30 V było.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#14
PiotrekF

PiotrekF

    100% Domownik

  • Administracja
  • 217 postów
  • LokalizacjaK-r
  • Typ ula:WZ

 Derenia wsadziłem dwa lata temu ale podobno jeden to za mało dla owocowania , tak mi przynajmniej sugerowała jedna z koleżanek ze starego forum ,

Tadek

Pewien 'posiadacz' derenia klarował mi : by dereń owocował przyzwoicie  musi mieć obok drugiego .... derenia

 nalewki z derenia posiadają obok wybornego smaku : kolor ... przepiękny

 

PF



#15
piotrpodhale

piotrpodhale

    Pasieka "Pod Limbami"

  • Pszczelarz Roku 2016
  • 1585 postów
  • Imię:.
  • Lokalizacja.
  • Typ ula:.

Robi ktoś nalewkę na miodzie i imbirze???


  pszczola.gif

W próżnej często idą zmowie pustosłowie z pustką w głowie.

   A.Dobrowolski


#16
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2429 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Chyba bimbrze ? :ph34r: :P :huh:


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#17
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 330 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Piotr ja robię coś takiego na zimę dla Famili :D

10 dag świeżego korzenia imbiru

2 cytryny

10 dag cukru ( ja daje miód gryczany zamiast cukru, bo fajnie uzupełnia imbir)

3 łyżki miodu

0,7 wódzi

 

Myjesz dokładnie imbir. Jak jest mocno brudny to możesz go trochę wyszorować a następnie kroisz w plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w ósemki. To wszystko przełóż do jednego naczynia i zalej wódką. Miód z cukrem (lub sam miód) rozpuść w małej ilości wódki. Tak otrzymaną słodką wódeczkę dodaj do cytryn z imbirem. To wszystko potrząsaj przez tydzień a następnie schowaj przed rodziną w jakieś ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej stoi tym lepiej ale jak zalejesz teraz to śmiało na Boże Narodzenie możesz filtrować i podawać na rozgrzanie.

 

Ja w modyfikowanej wersji, wyciskałem sok z cytryny a skórkę po oczyszczeniu z albedo (ta biała wewnętrzna część skórki), najpierw delikatnie wyciskałem esencje ze skórki do naczynia a potem skórki kroiłem w paski. Po odfiltrowaniu te paski z cytryny wrzucam do butelki bo fajnie wyglądają i ciągle dają aromat.

 

Pozdrawiam i życzę udanych testów :D

Daniel


  • piotrpodhale lubi to
Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#18
Slav.

Slav.

    Bywalec

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 postów
  • LokalizacjaPodkarpacie
  • Typ ula:WLKP.

Robi ktoś nalewkę na miodzie i imbirze???

http://pracownianale.../imbirowka.html

 

Przymierzam się ale zastanawiam czy by nie zwiększyć mocy ;), w planie jest też nalewka z dzikiej róży. Poprzednie przepisy już pozlewane do butelek :)



#19
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2029 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

http://pracownianale.../imbirowka.html

 

Przymierzam się ale zastanawiam czy by nie zwiększyć mocy ;), w planie jest też nalewka z dzikiej róży. Poprzednie przepisy już pozlewane do butelek :)

Nalewke na imbirze zrobię w tym roku , a nalewiki z dzikiej róży którą mam od 2 lat moja rodzina nie może pojąć , ale wg mmnie jast naprawdę dobra i polecam jak ktoś ma surowiec.

Pozdrawiam

Tadek


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#20
MikołajWitwicki

MikołajWitwicki

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 473 postów
  • Imię:X
  • LokalizacjaWarmia
  • Typ ula:Dadant, Wielkopolskie

Slave. teraz tak doczytałem składniki Twojej nalewki i widzę aż litr soku z cytryny. Toż to droższe niż nasz "drogi" miód.

Co do mocy nalewki, nie ma co dodawać wody. Moc uzyskuje się dodając wódkę wzmocnioną spirytem . Ja robiąc nalewki korzystam z popularnej kiedyś strony http://www.przepis-k...lewki-3-57.html Najważniejsze w nalewkach oprócz jakości dodanego alkoholu, są owoce. Żadne kupne niedojrzałe nie dorównają swojskim nie pędzonym chemią i w porę dojrzenia zebranym owocom. Mam np porównanie z zeszłorocznej wiśni kupna /u nas rok temu wymroziło/ oraz tegoroczna swojska nie ten smak.

 


Kto ma pszczoły ten ma miód , kto ma ziemię, ten ma trud.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ślężańskie Miody | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami! | Stowarzyszenie "Polanka"