Tadek11 Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Tadek z przepisu widać proponujesz tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l) .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować... podpowiem jeszcze : miast syconego ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego' .... wszystko zależy od doświadczenia w ... PF Czwórniaczek nastawiłem imbirowy 20 l więc trochę się zejdzie zanim go wydudkamy .Trochę się naczytałem ostatnio o miodach. W ogóle to zamierzam jeszcze nastawić kilka różnych miodków o różnych składach , żeby zapełnić piwniczkę. Sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii. Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje. I czas leżakowania miodów syconych skraca się przy cięższych miodach dwukrotnie. Trójniaczek jest bardziej szlachetnym miodem od czwórniaka , po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji , a dwójniak to już jest miód królewski ale trzeba czekać z 10 lat. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daron6 Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 A samo to. to PÓŁTORAK, piłem i wiem co mówię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.