Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Woda z miodem jest niedobra? Sami oceńcie


Recommended Posts

  Tadek  z przepisu  widać proponujesz  tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej  zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l)  .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować...

    podpowiem jeszcze : miast syconego   ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego'  .... wszystko zależy od doświadczenia w ...

PF

Czwórniaczek nastawiłem imbirowy 20 l więc trochę się zejdzie zanim go wydudkamy .Trochę się naczytałem ostatnio o miodach.  W ogóle to zamierzam jeszcze nastawić kilka różnych miodków o różnych składach , żeby zapełnić piwniczkę.  Sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii. Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje. I czas leżakowania miodów syconych skraca się przy cięższych miodach dwukrotnie. Trójniaczek jest bardziej szlachetnym miodem od czwórniaka , po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji , a dwójniak to już jest miód królewski ale trzeba czekać z 10 lat.

Pozdrawiam

Tadek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.