Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Kolor miodu

* * * * * 1 głosy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 374 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Witam koledzy i koleżanki,

 

Powiedzcie mi czy ktoś z was ma jakąś informację jakie związki wpływają na kolor miodu? Chciałbym zgłębić ten temat więc podzielcie się wiedzą. Może jakaś książka, film?

 

Pozdrawiam,

Daniel


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#2
Xpand

Xpand

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 591 postów
  • Imię:.
  • LokalizacjaMałopolska
  • Typ ula:Wlkp 18/wlkp - jedna deska + osiatkowana dennica

Kolor miodu determinowany jest przez jego skład mineralny, polifenole, pyłek i z pewnością przez flawonoidy (6-flavonol,  4-flavonol,  pinocembrin, pinobanksin,  galangine,  luteoline). Można powiedzieć, że im ciemniejszym miód, tym bardziej wartościowy pod względem leczniczym. W naszym klimacie najbardziej cennym pod tym względem jest miód spadziowy. Miody nektarowe zostają w tyle ze względu na ilość białka, dekstryny i biopierwiastki, których spadź ma najwięcej. Ciekawym miodem pod względem składu jest również miód wrzosowy. W bardzo wielu krajach kolor miodu determinuje jego cenę i popularność wśród konsumentów. Taka sytuacja ma również miejsce w Polsce.

 

Jeżeli chodzi o polskie strony, to tu można coś poczytać ogólnie o miodach odmianowych.

 

http://instytutmiodu...-ich-wlasnosci/

 

Tutaj możesz o tym konkretnie poczytać, bo temat bardziej skomplikowany.

 

http://www.columella...2016)_29-36.pdf


  • lalux5 lubi to

#3
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 374 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Dzięki za szybkie odpowiedzi :D Właśnie zastanawia mi wpływ pyłków na miód (czy barwią miód, bo pewnie barwią). Xpand dziękuję za link do tego dokumentu. Testujesz mój angielski i chyba zmotywowałeś mnie do przetłumaczenia tego :D

Odnośnie wartości odżywczych, to słyszałem w tamtym roku na konferencji pszczelarskiej we Wrocławiu, że nasz miód nawłociowy, jest najbardziej wartościowy i bije na głowę miód manuka.

Postaram się przetłumaczyć ten plik i dodać wpis.

Pytanie o kolor zadałem, bo wczoraj mi nie klient zapytał. Jakiego koloru jest miód? Mi automatycznie w głowie zabrzmiało pytanie, "dlaczego ma taki kolor?"

Pozdrawiam,

Daniel


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#4
Słowian

Słowian

    Guru forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1345 postów
  • Imię:Łukasz
  • LokalizacjaOsiek/Olkusz
  • Typ ula:Wlkp, Wlkp 18-stki

Właśnie nawłoć, niedoceniany mód :D, a 20 z 25 moich rodzin zimuje na nawłoci i do tego jeszcze 76l odebrałem z 10 rodzin, więc jest to temat bardzo dobry i interesujący mnie :D. Jak by ktoś miał materiały tylko po polsku, nie liczcie na mój angielski :rolleyes: to byłbym wdzięczny, bo chyba co roku bedzie to mój główny pożytek kończący sezon  :D .

 

A jeszcze odnośnie barwy miodu, to powiedzcie mi dlaczego ten sam miód jest jaśniejszy z dziewiczego suszu a ciemniejszy jak bierzesz gniazda ???  



#5
Xpand

Xpand

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 591 postów
  • Imię:.
  • LokalizacjaMałopolska
  • Typ ula:Wlkp 18/wlkp - jedna deska + osiatkowana dennica

W mojej opinii, jeżeli chodzi o miód manuka, to jest to fenomenalny produkt pod względem marketingowym - nie twierdzę, że to jest snake oil, ale bez przesady :D Jakiś czas temu pytano mnie o możliwość wrzucenia mojego tekstu na forum pszczelarzy z NZ. Przy okazji przeglądnąłem forum i wiem jakie są ceny tego miodu i jak zmieniały się na przestrzeni lat. Jest jeszcze coś takiego jak kanuka, dawniej uznawane za to samo, a jednak pod względem genetycznym drzewka różnią się bardzo. To jest bardzo duży biznes, który rozwija nawet rząd, bo kasa z tego przednia :)

 

Jeżeli chodzi o porównanie nawłoci z manuką, to również to słyszałem, ale nie znaczy to, że ten miód jest najzdrowszy. Przypuszczam, że chodziło tutaj komuś o aktywność inhibinową, bo pod względem odżywczym/leczniczym nie ma porównania ze spadzią. Tym bardziej, że mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie testowano czystej spadzi, a spadź z nektarem, a i tak różnice były symboliczne.

 

 

Słowian na czytelni medycznej można coś o tym liznąć.

 

http://www.czytelnia...dmianowych.html



#6
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2781 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

 

A jeszcze odnośnie barwy miodu, to powiedzcie mi dlaczego ten sam miód jest jaśniejszy z dziewiczego suszu a ciemniejszy jak bierzesz gniazda ???

Larwa pszczela po osiągnięciu odpowiedniego wieku zostaje zasklepiona, po wydaleniu kału i rozsmarowaniu po ściankach komórki przedzie sobie kokon w którym następuje przeobrażenie w postać dorosłą. Dla tego nigdy miodu nie biorę z gniazda , mam nadstawki z których ramki zaczerwione idą do przetopu , mam dadanta pełnego nie 1/2 i moje miody mają o 2- 5 odcieni jaśniejszy kolor lepszy zapach . Wiesz już ? ;)

Najzdrowszy jest miód wielokwiatowy i im więcej kwiatów tym wyższa wartość biologiczna. Spadzią się syn już najadł. A najsmaczniejszy (dla mnie) jest wyskrobywany ostatniego odbierania przed podkarmianiem. 

P.S. Przewód pokarmowy u larwy łączy się z jelitem grubym tuż przed przeobrażeniem ze względu czysto higienicznego - larwa leży w jedzeniu.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#7
Xpand

Xpand

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 591 postów
  • Imię:.
  • LokalizacjaMałopolska
  • Typ ula:Wlkp 18/wlkp - jedna deska + osiatkowana dennica

Najzdrowszy jest miód wielokwiatowy i im więcej kwiatów tym wyższa wartość biologiczna.

 

Na jakiej podstawie twierdzisz, że najzdrowszym miodem jest wielokwiatowy? Możesz coś więcej na ten ten temat napisać?


  • gkruk lubi to

#8
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2781 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Na podstawie badań  ,nie moich. Mam syna alergika i trochę kopałem na ten temat . Zawartość substancji czynnych biologicznie w tych miodach jest największa.Jest i najwięcej zaprószeń pyłkiem  , miód najlepszy z najbliższej okolicy , zresztą jak i cała żywność . Nie zmusisz mnie jednak do podawania literatury  źródłowej bo to było grzebane po bibliotekach nie internecie.


  • PawelKS3 lubi to
SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#9
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2513 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

Zdrowy miód to pojecie relatywne , bo dla cukrzyka czy alergika jest szkodliwy i zależy jaką ilość miodu jednorazowo zjemy ? :D

Dla mnie bardziej pożyteczne są informacje jaki miód komu bardziej smakuje. I jak rozmawiałem z kolegami pszczelarzami to większości pszczelarzy najbardziej smakuje miód wielokwiatowy wiosenny mnie też (ale nie koniecznie rzepakowy) i jeszcze nawłociowy.

Miód spadziowy mnie śmierdzi jakimś brudem i go nie lubię. :(


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#10
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2781 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

 

czy alergika jest szkodliwy

Absolutna nieprawda . Mój syn po to jadł aby się wyleczyć z alergii na pyłki. Jest ich tak mało w miodzie że nie dają objawów a po jakimś czasie powoduje uodpornienie.

Miód nie jest alergenem to opinia lekarza - ,, Na szczęście uczulenia występują bardzo rzadko i spotykane są głównie u osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne (pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów mikroskopowych),, .

Jak komuś szkodzi to zawarte w nim pyłki  nie miód.

Podobała mi się opinia że spadziowy smakuje jak przypalony cukier w aluminiowym garnku.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#11
Xpand

Xpand

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 591 postów
  • Imię:.
  • LokalizacjaMałopolska
  • Typ ula:Wlkp 18/wlkp - jedna deska + osiatkowana dennica

Zgadzam się z tym, że najlepszy miód z najbliższej okolicy i żywność też. Jeżeli chodzi o te "badania" to wiedziałem, że nie podasz i nie miałem zamiaru Cię zmuszać. Jeżeli chodzi o syna, to jakaś błahostka raczej?  Może poczytaj na temat LDN (Low Dose Naltrexon) jak chcesz mu wyprostować układ odpornościowy.

 

Tutaj dowód naukowy, który potwierdza wyższość spadzi w Polsce nad nektarowym (rzepak).

http://www.sciencedi...003267008001372

 

Tutaj coś na temat jego właściwości leczniczych - Słowacy chcą, aby ich miód spadziowy był oficjalnie sprzedawany jako lekarstwo. (nasza szerokość geograficzna  - zaznaczam to, aby wyprzedzić niepotrzebną dyskusję na temat słabszego działania spadzi z innych rejonów świata np. New Zeland) Podobnie jak produkty pod nazwami handlowymi Activon, MediHoney (manuka  - Anglosasi), VivaMel (kasztany - Słowenia) itp.
https://www.apimondi...uraj Majtan.pdf

 

Dodatkowo miód spadziowy zawiera srebro, cynę, molibden i wanad, których nie uświadczysz w miodach nektarowych.

 

Staram się wyszukać jakieś merytoryczne i po polsku linki, ale nie jest to łatwe. Kilka zdań o miodzie królewskim, czyli spadziowym.

http://www.pkik24.pl...-i-kosmetologii

"Na barwę miodu mają wpływ także substancje koloidowe utworzone z białek, wody, drobin wosku pszczelego i biopierwiastków. Barwa miodu w dużym stopniu jest determinowana stopniem jego krystalizacji. Wykazano, że miody ciemne – spadziowe, wrzosowe oraz gryczane – odznaczają się silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż miody jasne [9, 10]."

 

 

http://pszczelarzegl...miod-spadziowy/

"Kolejną cenną grupą związków są biopierwiastki, których w zależności od pochodzenia miodu może być na­wet od 4 do 9 razy więcej niż w mio­dach nektarowych. Świadczy o tym wysoka zawartość popiołu. Według da­nych piśmiennictwa miody spadziowe z drzew iglastych zawierają w łatwo przyswajalnej postaci przede wszyst­kim związki żelaza, cynku, miedzi, bo­ru. Ponadto są one dobrym źródłem in­nych makro- i mikroelementów takich, jak: potas, wapń, sód, fosfor, chlor, siarka, magnez, mangan i kobalt. Do biopierwiastków, charakterystycznych tylko dla miodów spadziowych należą: srebro, cyna, molibden i wanad."

 

 

Może dobrą konkluzją będzie stwierdzenie, że najlepszym miodem jest ten, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu.


  • Ślężańskie Miody i larss1 lubią to

#12
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 374 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

 

Może dobrą konkluzją będzie stwierdzenie, że najlepszym miodem jest ten, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu.

 

Dokładnie się z tobą zgodzę :D No i mam dla was jeszcze piękne zdjęcie zrobione na Krupówkach :D

 

faszywy-mid-zakopane.jpg


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#13
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2781 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Xpand forum jest polsko języczne  , pokaż mi po polsku .

Zwłaszcza na dole te z flukami na dnie  , po środku , to chyba dla takich zasmarkańców jak ja.

ŻENADA .

P.S. Linki do opracowań NAUKOWYCH. Przepychałeś się ze mną na temat sterylizacji wosku nie musisz potakiwać .Ja niczego rozsądnego nie znalazłem w sieci i pojechałem po bibliotekach w Warszawie , mogę zrobić raz jeszcze taką turę ale albo z Tobą albo nie za darmo. :P ;) :D


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#14
MAZI

MAZI

    Guru forumowy

  • Redaktorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1090 postów
  • LokalizacjaJordanów Śląski
  • Typ ula:wielkopolskie i dadant 1/2 styrodur korpusowe

Dokładnie się z tobą zgodzę :D No i mam dla was jeszcze piękne zdjęcie zrobione na Krupówkach :D

 

faszywy-mid-zakopane.jpg

Dla mnie to jest tragedia - miody jak z marketu, nawet podobnie krystalizują...


  • Ślężańskie Miody lubi to

#15
Xpand

Xpand

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 591 postów
  • Imię:.
  • LokalizacjaMałopolska
  • Typ ula:Wlkp 18/wlkp - jedna deska + osiatkowana dennica

Xpand forum jest polsko języczne  , pokaż mi po polsku .

Zwłaszcza na dole te z flukami na dnie  , po środku , to chyba dla takich zasmarkańców jak ja.

ŻENADA .

P.S. Linki do opracowań NAUKOWYCH. Przepychałeś się ze mną na temat sterylizacji wosku nie musisz potakiwać .Ja niczego rozsądnego nie znalazłem w sieci i pojechałem po bibliotekach w Warszawie , mogę zrobić raz jeszcze taką turę ale albo z Tobą albo nie za darmo. :P ;) :D

 

 

daro zwróć jednak uwagę na to, że ja podałem linki, które potwierdzają moje słowa. Ty tego nie zrobiłeś, a jednak dalej chcesz, abym udowadniał to, co w mojej opinii zostało udowodnione ponad miarę. Język angielski jest stosowany jako język uniwersalny i trudno bez niego się poruszać w świecie nauki, bo prawie każdy w nim publikuje. W poście #12 masz 4 linki, 2 z nich są po polsku i ze źródłami naukowymi. Oznaczenia typu [9, 10] znaczą, że to zostało pobrane z literatury np.

 

 

Literatura

1. E. Sikora, E. Cieślik, K. Topolska: The sources of natural antioxidants, Acta Sci Pol Technol Aliment, 7, 2008, 57.
2. A. Wilczyńska, M. Retel: Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem udziału miodów pszczelic, Probl Hig Epidemiol, 92, 2011, 709-712.
3. U. Gawlik-Dziki: Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności, Żywność Nauka Technologia Jakość, 4, 2004, 29-40.
4. M. Jeszka, E. Flaczyk, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic: Związki fenolowe – charakterystyka i znaczenie w technologii żywności, Nauka Przyroda Technologie, 4, 2010, 1-13.
5. M. Czerwonka, A. Szterk, B. Waszkiewicz-Robak: Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2, 2010, 20-25.
6. J. Borawska, W. Bednarski, J. Gobiewska: Charakterystyka sacharydów miodów oraz możliwości zastosowania Bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3, 2011, 29-39.
7. A. Wilczyńska, P. Przybyłowski: Charakterystyka związków fenolowych zawartych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 61, 2009, 33-38.
8. S. Bogdanov: Nature and origin of the antibacterial substances in honey, Lebens.-Wiss. U.-Technol, 30, 1997, 748-753.
9. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia: Występowanie związków fenolowych w miodzie, Postępy Fitoterapii, 4, 2008, 225-231.
10. E. Majewska: Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka Przyr.Technol., 3(4), 2009, 1-9.
11. J. Górnicka: Apteka natury. Poradnik Zdrowia, Agencja Wydawnicza Morex, Warszawa 2011.
12. M. Molski: Chemia piękna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.
13. A. Wilczyńska: Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania, Bromat. Chem. Toksykol., 3, 2011, 945-950.
14. E. Majewska, J. Trzanek: Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich, Bromat. Chem. Toksykol., 4, 2009, 1089-1094.

 

To wszystko dotyczy tylko jednego linku, który dałem w poście nr #12 (po polsku)

 

Biorę nr.2 z listy

A. Wilczyńska, M. Retel: Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem udziału miodów pszczelich, Probl Hig Epidemiol, 92, 2011, 709-712.

 

Tutaj masz link do całej pracy.

http://www.phie.pl/p...-2011-4-709.pdf

 

"W miodach przeważają fenolokwasy, nieco mniej jest flawonoidów. Najwyższą aktywnością antyoksydacyjną i zawartością polifenoli charakteryzują się miody ciemne
– spadziowe, wrzosowe oraz gryczane [7,8,9,10].Antyoksydanty nie należą do niezbędnych składników odżywczych, ale są niezwykle ważne ze względu no, iż ich zwiększona podaż w diecie sprzyja mniejszej zachorowalności na wiele chorób."

 

Biorę nr. 10.

 

 

E. Majewska: Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka Przyr.Technol., 3(4), 2009, 1-9.

 

Tutaj link do całej pracy.

http://www.npt.up-po...b/art_3_143.pdf

 

"Zawartość polifenoli otrzymana w badaniach MEDY i IN. (2005) kształtowała się na
poziomie 113,05 mg kwasu galusowego w 100 g w miodzie spadziowym oraz od 32,49
do 93,66 mg kwasu galusowego w 100 g w miodach nektarowych. Ponadto miód spa-
dziowy charakteryzował się największą w śród wszystkich badanych próbek zawartością polifenoli. Analizy przeprowadzone przez OUCHEMOUKHA i IN. (2007) także potwier-dziły największą zawartość polifenoli w miodzie spadziowym i nektarowo-spadzio-wym, a wynosiły one odpowiednio 1304 i 714 mg kwasu galusowego w 100 g miodu."

 

 

Na stronie Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego też możesz o tym poczytać.

 

http://wzp-krakow.pl...dnik/id/57.html

 

"Przewodność właściwa miodu - miody zawierają w swoim składzie związki mineralne, przy czym miody nektarowe stosunkowo niewiele, a miody spadziowe nawet kilkakrotnie  więcej. Ponieważ w roztworze wodnym wyższa zawartość związków mineralnych zwiększa przewodność elektryczną  mierzoną w Siemiensach /S/, badanie przewodności elektrycznej roztworu miodu pozwala  odróżnić miody nektarowe i spadziowe. I tak miody wiosenne  mają przewodność ok.0,2 mS/cm zaś spadź iglasta powyżej 1,2 mS/cm.  Rozporządzenie ustala wartość graniczną tego parametru na 0,8 mS/cm.

Poniżej tej wartości są miody nektarowe, powyżej spadziowe. Wartości poniżej 0,1 mS/cm mogą oznaczać zafałszowanie miodu inwertem."

 

"Liczba diastazowa - określa tzw. aktywność enzymatyczną miodu a więc pośrednio  zawartość  żywych enzymów pochodzących głównie z organizmu pszczół /amylaza,inwertaza i inne/ . Przepisy określają wartość tej jednostki na minimum  8. Dobre miody mają liczbę diastazową na poziomie 10-15 /rzepak ,akacja/  a nawet  28-30 /spadź ,lipa, gryka/. Liczba diastazowa miodu  będzie niska po przegrzaniu miodu powyżej 40oC , co niszczy enzymy  i przy  jego zafałszowaniu ."

 

"Zawartość proliny - laboratoria badające jakość miodu określają  także  zawartość proliny. Prolina jest aminokwasem najpowszechniej występującym w nektarze i miodzie / stanowi ok.  50% wszystkich aminokwasów/. Naturalna  zawartość proliny w miodzie rzepakowym wynosi dla przykładu  23 mg/100 g, a w miodzie spadziowym nawet  ok.  73 mg/100 g."

 

 

 

Ale hej, obydwoje wiemy, że to co napisałem i tak nic nie zmieni :)


  • PawelKS3 lubi to

#16
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2781 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

 

Miód pszczeli, pomimo stosunkowo wysokiej zawartości polifenoli, ze względu na

bardzo małe spożycie ma marginalne znaczenie jako potencjalne źródło
tych związków.

Podsumowuje wszystko. Xpand temat postu - ,, Kolor  miodu,,

Podsumowując - na temat proszę .


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#17
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2513 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

Jeszcze tylko trzy miesiące i nie będzie czasu na badanie składu miodu :D

012JPG_aeewrpq.jpg

U mnie takie kolory były z trzech kolejnych miodobrań w 2015 r w ubiegłym nie robiłem zdjęć.


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#18
kubek33

kubek33

    100% Domownik

  • Moderator/Organizator
  • 497 postów
  • Imię:Jacek
  • LokalizacjaTurek/Wielkopolska
  • Typ ula:oczywiście wielkopolski

Jeszcze tylko trzy miesiące i nie będzie czasu na badanie składu miodu :D

012JPG_aeewrpq.jpg

U mnie takie kolory były z trzech kolejnych miodobrań w 2015 r w ubiegłym nie robiłem zdjęć.

Tadek jak byś nie był sknera to zamieściłbyś jakieś próbki do spróbowania a nie kazał czekać 3 miesiące....... :D :D :D :D


Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony pond własną inteligencje (Jerzy Dobrowolski) ;)


#19
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 374 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Hehe tak Piotr piwo by się przydało.

Xpand dzięki za fajne linki i porcję wiedzy. Na pewno się przydadzą i ktoś kto będzie chciał na pewno coś z tego wyciągnie dla siebie.

Pozdrawiam,

Daniel


  • piotrpodhale lubi to
Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#20
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 374 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Piotr właśnie tłumaczę tą pracę od Xpanda. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo żona mi swoim chrapaniem przeszkadza i skupić się nie mogę :D


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ślężańskie Miody | Wolne pszczoły | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami!