Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Yesterday
  2. Ja sie przymierzam do zrobienia "wina" czy moze miodu z dodatkiem owocow dzikiej rozy. Czy ktos robil taki specyfik? W tym tygodniu zmontowalem uklad do przelewania/ filtrowania/ odgazowywania miodu pitnego z uzyciem filtra do wody i pompy prozniowej. Polecam
  3. To pierwsze zdjecie z klebionych pszczol mnie przeraza. U mnie jeszcze matki zkladaja jajka po wygryzionej pszczole. Wczoraj zebralem mala rojke (mam nadzieje ze ostatnia w tym roku). Ciekawe czy spowodowane podaniem k.mrowkowego?
  4. Ja właśnie podglądałem swoje odkładziki z pszczołą szarą 😜 ale powiedziały cisza i spokój na pasiece, a nie jakieś podglądanie...
  5. Jak myślicie, czy będzie zima stulecia? Pszczoły mówią, że będzie ciężka.
  6. I tym optymistycznym akcentem, sezon 2021 uznajmy za zakończony.
  7. Temat do wymiany sprawdzonych przepisów i doświadczeń do przygotowania odpowiednio napitku. Ja jeszcze żadnego ze swoich nie zabutelkowałem najstarszy trójniak to z 2018 - trzy razy zlewany z nad osadu. Obecnie mam kilka na stawów w różnych konfiguracjach ale pierwszy raz robiłem czwórniak ale najpierw fermentował na pięcioraka ale po burzliwej dodałem część miodu by był czwórniakiem i re-fermentowałem nastaw. Pierwszy raz też dodawałem rodzynki i śliwkę dla koloru by nie wyglądał jak sik Igriskoje bo nie posiadam miodu gryczanego. Wydaje mi się, że przez śliwki i rodzynki też nie robi się piana co ma pozytywny wpływ. Bo nastaw po prostu nie wyjdzie z balona. przepis na to co niżej: 3,2 litra miodu lipowego, 300g suszonych śliwek węgierek, 150g rodzynek, 15 szt goździków, 15 szt pieprzu czarnego, 12 litró wody, na ten czas blg 18 po 5 dniach (zakończeniu burzliwej) zalałem z nad osadu, odebrałem śliwki i rodzynki taki pseudo "moszcz". Dodałem 1,5 litra miodu lipowego. Nie pomierzyłem Blg ani przed dodaniem ani po niestety. Re-fermentacja ruszyła praktycznie natychmiast a po 6 godzinach było już tak pomiędzy burzliwą a cichą.
  8. Wciąż jesiennie ... ... osy nadal nie odpuszczają .... przyglądałem się jak tej 'popędziły kota' PF
  9. 'Detali' nieco .... Krzychowi... ... byłem dzisiaj , pomyślałem: pstryknę .... 😉 PF
  10. Jak kupowałem sobie kamerki to trochę przeglądałem oferty różna i jak na foto pułapki to wybór jest ogromny , ale tych najtańszych lepiej nie kupować , przejrzyj sobie oferty jeszcze kamery myśliwskie które mają większy zakres asortymentowy. https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20211016052641&SearchText=fotopułapka
  11. Oooo ! święte słowa . Może będę to poleję . 😃
  12. Teściowej koleżanka do niedawna też twierdziła że nie może wypić więcej niż litr wódki bo ją głowa potem boli... Kiedyś w robocie miałem też majstra co jak wypił w robocie litr wódki sam to nie zostawał na nadgodziny. Ale szkło optyczne z dokładnością do 0,02mm ręcznie jeszcze wyszlifował. Dla mnie 0,7 to w sam raz żeby na drugi dzień rano jeszcze dobrze funkcjonować. Zresztą liczy się najbardziej towarzystwo z którym się pije, jakość trunku i zakąsek, potem dopiero ilość... (no chyba ze taktycznie jest tylko 0,7) Brat mawia, że nie lubi pijaków, bo po rękach depczą.
  13. Ale można na stojaka 😁 -" Po szklanie i na rusztowanie ".
  14. Mój kolega mówi ze do 0,7 to do stołu nie warto siadać . 🤣
  15. Last week
  16. Na koniec sezonu moje tegoroczne miody od lewej: wczesnowiosenny wielokwiat ze wsi, podwarszawska akacja, "lipcowy" podwarszawski z nutą lipy, lipcowy wiejski wielokwiat/gryczany i na końcu nawłoć która jeszcze niedawno, zanim zaczęła krystalizować wyglądała jak białko jajka z rivanolem. Mi osobiście najbardziej smakuje wielokwiat z gryką. Miodek dla siebie rozlewam do małych słoików, łatwiej wyjąć łyżeczkę jak dzieciaki utopią. Został jeszcze duży słój odsklepin, który czeka na zalanie "duchem puszczy". W zeszłym roku wyszło coś bardzo fajnego z takiego połączenia, grzech i teraz nie spróbować. I wosk się wyczyścił z miodu i w smaku przyjemne, kaca do 0,7 na głowę też nie było... Ważne żeby tylko za słodkiego nie zrobić.
  17. od 1:27:50 Z grubsza wykład o zaletach genów lokalnych i ryzyku inbredu poprzez kupowanie matek u hodowcy.
  18. 240 metrów to jest problem (niby blisko ale daleko) - jeśli nie uda się teraz to ja bym załadował ule wiosną na przyczepkę, wywiózł z 5-6 km do znajomego, zostawił tam na tydzień na przyczpce i potem wrócił do miejsca docelowego. Pogoda deszczowa ale 11-14 stopni - wystarczy godzinne okienko bez deszczu, trochę słońca a wylecą i wrócą na stare miejsce - i problem.
  19. Ty nie pytaj się o opinie na forum tylko albo jak nie masz o tym rozeznania to jakiegoś fachowca , a jak masz pojęcie o takim sprzęcie to przeglądaj oferty na Alli i szukaj interesujących ciebie parametrów. Na pewni zaoszczędzisz w ten sposób o około 30-50 % kasiorki w porównaniu z ofertą krajową i masz do wyboru większy asortyment. I tak wszystko co jest u nas pochodzi z Chin , więc po co przepłacać. Kupiłem sobie w ubiegłym roku do samochodu lusterko wsteczne z kamerami przednią jednocześnie tylną do nagrywania podczas jazdy i obrazem wyświetlanym w lusterku wstecznym w kabinie i zapisem na karcie pamięci i jestem zadowolony , obraz super 4K nie ma się do czego przyczepić
  20. W tym roku już przestawiałem na wiosnę. Nie zdążyłem i zrobiłem to po oblocie o 5 m. Błądziły co prawda... W tym przypadku to będzie 240 m dalej
  21. Ja myślałem, że to oczywiste. Nawet A. Cerana nie jest odporna na warrozę, przecież ciągle ją ma, prawie każda rodzina. A ogólna linia narracji tego wątku, żeby nie było niedomówień (jak na razie ): Czytam stare teksty. W nich ludzie piszą, że była taka a taka rasa, taka a taka pszczoła, miała takie a takie cechy. Oglądam stare publikacje naukowe, które rzucają światło, co się z tą rasą/ pszczołą stało. Próbuję wyciągać jakieś wnioski. Reszta jest przyjemnym dryfowaniem i różną interpretacją podanych materiałów. PS. Jeśli od początku lat 70tych u pani Wandy było sztuczne unasiennianie, to możliwe że linia uzyskana z Mazurki jest najbliżej owej krajowej szarej. Bo mam coraz większe wrażenie, że dzisiejsza Asta jest po prostu mieszańcem Asty i kaukaza, który pewnie zaczęto utrwalać igłą, jak już było za późno. W sumie mógłbym zamówić repro i wysłać trochę jej córek na badania języczków...
  22. Jeśli to prawda, w sensie potwierdzony fakt naukowy to największe szanse znalezienia pszczół z pozostałością genów AMM można faktycznie spotkać tylko u leśnych dziadków, którzy matek nie wymieniali a dalej mają pszczoły.
  23. No to niech wprost napisze o co mu chodzi 😁 . Pszczoły lokalnej odpornej na warrozę nie ma i nie będzie , co najwyżej są pszczoły bardziej higieniczne , które czyszczą się nawzajem z warrozy , czytałem że są takie zachowania. Co prawda ja takich obserwacji nie dostrzegłem ale możliwe że takie są , poza tym pszczoły miejscowe szybciej przerywają czerwienie , a właściwie ich matki i przez to też przerywają łańcuch rozmnażania , co w efekcie daje oznaki lepszej odporności na pasożyta , poza tym pszczoły bardziej rojliwe też takie oznaki wykazują , bo wychodząca rójka też przerywa łańcuch rozmnażania i to wszystko , ale takie pszczoły mają też swoje wady i pszczelarz hodowca musi to wyważyć dobierając sobie pszczoły do pasieki i szukać jakiegoś kompromisu. Życie to ciągłe szukanie kompromisu.
  24. Mam od jakiegoś czasu kamerkę Denver WCM 8010. Po kilku dniach męki z konfiguracją (różne wersje oprogramowania zawierają różne ustawienia MMS w zależności od operatora, ciężk było dojść do najnowszych, poza tym karta SIM powinna obsługiwać 2G, tylko Orange pasowała) Po jakimś czasie zdjąłem ją z drzewa i zabrałem do domu, bo: - robiła filmy ruszającym się krzakom - z jakiegoś powodu w pojemniku na baterie skraplała się woda - czas trzymania zasilania przy jesieni spadł do ok. 7 dni Zaletą Denvera było to, że była tania, chyba 350zł. Teraz rozważam GPS do środka ula, albo droższą kamerę na 12 baterii i za ok. 1200zł... Jeszcze nie zdecydowałem.
  1. Load more activity


  • Newsletter

    Want to keep up to date with all our latest news and information?
    Sign Up
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.