Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Today
  2. a co tu można źle zrozumieć ? Przeczytaj dokładnie jeszcze raz bo wyraźnie piszą o szkodliwości nektaru nawłociowego dla pszczół , a dopiero później o jej ekspansywności i kłamstwa o uprawie Na koniec o miodzie manuka jako zamienniku nawłociowego - i to jest zwyczajna kryptoreklama pod płaszczykiem pseudonaukowego bełkotu , choć ja ją odczytuję przewrotnie jako nobilitację miodu nawłociowego . Są jakieś wątpliwości ? Ja ich nie mam Miód manuka kupię jak będę w Australii, u siebie tylko z nawłoci. Dziko rosnącej na nieużytkach bo nie znam upraw pracowicie tworzonych przez pszczelarzy . Pszczelarze lubią przychodzić na gotowe lub co najwyżej cudze uprawy tylko dodatkowo będące źródłem nektaru.
  3. No o tym też pisali. Ale ten wykres dodali w tej samej pracy, dlaczego?
  4. Taki to właśnie zaplanowali. Ma byc 7 tzw. raj w których będzie 500 mln niewolników pod nadzorem 200tyś. armii.
  5. źle zrozumieliście autora sama nawłoć i jej nektar pyłek nie szkodzi pszczołom tylko nawłoć wypiera wszytkie inne gatunki i przez to zamiast pożytek być cały sezon jest 2 tygodnie przed zima ja tak to rozumiem
  6. Tak masz rację i śmiszno i straszno.
  7. Ktoś chyba nawet na tym forum wspominał, że pszczoły zakarmia nawłocią na zimę i dobrze zimują.
  8. Jest jedno badanie niejakiej pani dr Magdaleny Lendy, a może kogo innego, bo nie można znaleźć ani autora, ani metodologii. Jest tylko powielany gdzieniegdzie wykres o długości przeżycia robotnic na syropie cukrowym, miodzie wielokwiatowym i miodzie nawłociowym. Z tego wykresu wynika, że na nawłociowym żyją 50% krócej. To ja bym już co najmniej jednej rodziny nie miał. W 100% się na zimę nawłocią zakarmiła. Po 3 miesiącach powinienem pszczół nie mieć. A to styczeń by wypadał. Tymczasem przezimowały na 8 ramkach wlkp i miodu dały 20 kilo w następnym sezonie. Druga sprawa - pani Lenda wypowiadała się pozytywnie na temat produktów firmy sprzedającej mieszanki nasion rodzimych. Hmmm, dziwne. Trzecia sprawa - "długość życia robotnic oszacowana za pomocą modelu blabla" - czyli badanie nie jest obserwacyjne, tylko jakie? Nie wiadomo, bo odsyłają do "dodatku 2", którego nie mogę znaleźć. Wygląda mi to jak szyty grubymi nićmi szwindel nie wiem po co. Generalnie to rozpowszechniają kręgi takich, co wysłaliby ludzkość na jakąś planetoidę, żeby cała Ziemia była nienaruszalnym skansenem. Nawet nie będę tego tu linkował, bo tak się buduje dzisiaj nową prawdę w internecie, nie chcę im się przysługiwać.
  9. tylko zapewne przegrzany jak w beczce i na słońcu
  10. Kto wie, może by coś na miarę "kopi luwak" wyszło. Tylko odpowiedni marketing i znaleźli by się jelenie na eksluzywny towar ...
  11. "...w latach siedemdziesiątych pod Poronin przyjechał partyjny prelegent, by chłopów/ górali namówić na jedzenie margaryny. Spędzono kilka wiosek do świetlicy ludowej (niemal jak w "Konopielce"), prelegent rozwiesił plansze i zaczął wywód naukowy o wyższości margaryny nad masłem. W pewnym momencie zauważył, że jeden tęgi baca podniósł do góry rękę jakby chciał coś powiedzieć. Prelegent ucieszony, że ktoś go słucha, zapytał, co towarzysz góral chce powiedzieć? Baca wstał i rzekł: ja bym chciał poprzeć tutaj towarzysza prelegenta, sam widzę jak mi masło szkodziło! -towarzyszu góralu, rozwińcie swoją myśl, niech i inni górale to od was usłyszą! -otóż moi drodzy, rzekł góral, jak jadłem masło, to mi strasznie nogi w nocy marzły a jak zacząłem jeść margarynę, to nogi mi już nie marzną. - opowiedzcie towarzyszu góralu, jak to było?! - a dyć normalnie panocku, jak żem jadł masło, to w nocy mi tak drąg stawał, że mi pierzynę z nóg ściągał i i mi nogi marzły. A od kiedy jem margarynę, no to już mi nie staje..." I niby czasy się zmieniły, teraz prelegenci mają inne metody, jedni dzwonią i mówią, że mam złe garnki i dopiero w tych za 5000 PLN to mi pomidorówka lepsza wyjdzie, inni udawadniają, że nawłoć na nieużytkach szkodzi (ale dopiero jak pszczoły z niej narobią miodu, tańszego i może równie dobrego co z manuki)
  12. Kiedyś to mówili nawet "nie spożywajcie masła! margaryna jest zdrowsza!" wszyscy wiedza na jakie potrzeby. A potrzeby są takie, że jakiś miód musi jechać hurtem z Polski na zachód. To są badania z wynikami na zamówienie.
  13. i chyba tylko o to chodzi bo żadnego konkretu na czym by miała polegać szkodliwość onego miodu nawłociowego dla pszczół , a więc w domyśle i dla ludzi. Śmieszne jest zdanie o "uprawianiu" tego zioła przez pszczelarzy. Rośnie ono na nieużytkach gdzie nikt ich nie uprawia i nie kosi. Nawłoć nie pojawiła się wczoraj i ma swoje ludowe nazwy znane od stuleci . Nie było jej talk powszechnie bo jeszcze pamiętam jak chłopi wypasali na łańcuchu krowy nawet po rowach , a co dopiero na łąkach. Mleko było wtedy "ołowiowe" . Dziś mleczna krowa nieba nigdy nie widzi i trawy nie skubie bo zbyt cenna i zbyt koślawa żeby chodzić na pastwisko , cycki by się jej urwały lub by je przydeptywała . Na moim pastwisku pasą się konie i chyba wyżerają nawłoć bo nie ma szansy się pojawić , choć przy ulach ją "uprawiam" , a to przez płot.
  14. w zaszłym roku zbierałem z ziemi , w tym roku zerwałem z drzewa - czyli dokładnie jak radzisz. Położyłem w suchym miejscu , a wiosną spróbuję namoczyć w gorącej wodzie. Robinie zalewałem w termosie wrzątkiem i wtedy wschodziły niemal wszystkie. Te strąki są olbrzymie i nasiona dużo większe , ale nie zaryzykuję "robić za ptaka"
  15. https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-jaka-jest-prawda-o-miodzie-nawlociowym,nId,5593680 No i ciekawe jest ostatnie zdanie 😁 dla tych co to tak wierzą bezgranicznie naukowcom 😁 a to tez są ludzie dla pieniędzy potrafią udowodnić różne tezy. kupujcie miód manuka !!!!!!!! i może jeszcze syrop klonowy ? 😂 Tak orzekli naukowcy 😁
  16. Ja stratyfikacje nasion glediczji przechodziłem tylko teoretycznie w szkole. Praktycznie nie próbowałem ale znalazłem gdzieś na jakimś forum ogrodniczym taką wzmianke o eksperymentach prof. Czekalskiego: Niedawno znalazłem ciekawy artykuł prof. Czekalskiego z UP w Poznaniu (Szkółkarstwo 6/2011r).Poniżej krótkie streszczenie:(...) w warunkach naturalnych najlepiej kiełkują te nasiona (glediczji), które przeszły przez przewód pokarmowy ptaków.Strąki zbiera się w październiku, najlepiej wprost z drzew. Nasiona znajdujące się w owocach leżących przez pewien czas na ziemi mają osłabioną zdolność kiełkowania. Nasiona najlepiej wysiewać wczesną wiosną w namiocie foliowym lub w szklarni. Przeprowadzono eksperyment kiełkowania:Wysiane bez wcześniejszego przygotowania skiełkowały w 5%,a po moczeniu w gorącej wodzie - w 29%.Po moczeniu w technicznym kwasie siarkowym przez 1,5 godziny skiełkowały w 62%,a po moczeniu trwającym 2,5 godziny - w 98%.(!) Kiełkowanie nastąpiło po czterech tygodniach po wysiewie nasionInny eksperyment profesora - nasiona przed siewem były moczone w wodzie o temp. 50*C przez 12 godzin. Skiełkowały w 80%!
  17. To potwierdza ,że z nasion to trudna sprawa. Nazbierałem strąków gladiczji trójcierniowej , ale też mi słabi wschodziły wiosną. Zaledwie kilka roślin , mimo stratyfikacji jak nasion robinii. Nasiona , które leżały pozostawione na zimę pod dorosłym drzewem też nie wschodziły , a widzę że pszczoły ładnie oblatują to drzewo w parku , w środku miasta.
  18. Niestety, nie. Do tej pory jedynie "rozmnażałem" przez wykopanie kilku roślin ze zwartej kępy i przeniesienie na nowe miejsce. Swoją drogą, parę sztuk też pewnie będzie do wykopania bo właścicielka narzeka, ze za bardzo się rozrosły... Wiosną kupując różne rośliny sprzedająca dodała mi "pakiet" różnych nasion miododajnych, między innymi trojeść. Nasiona z tego pakietu wschodziły bardzo kiepsko, trojeści z około 20 nasion wzeszły ze 3 sztuki.
  19. Michał, może zrób inne badania... Spróbuj sobie załatwić kilka matek Asty i stwórz z nich rodzinki. Porównaj ich cechy z cechami pszczół z "linii" od leśnych dziadków z różnych rejonów Polski, którzy nigdy nie wymieniali matek, znajdź jak najwięcej wspólnych cech. Wtedy odpowiesz na pytanie ile pszczoły AMM jest w lokalnych i czy faktycznie AMM dyskryminuje seksualnie inne rasy przy naturalnym rozmnażaniu jak to wcześniej ująłeś.
  20. pszczelarz od którego bralem matki ładuje odsklepiny do worka, w beczce 200 l wstawia jakiś ruszt, worek z odsklepinami na ten ruszt i zamknięta beczkę wystawia na słońce. Po jakimś czasie odsklepiny ma suche a miód na dnie.
  21. a masz doświadczenia z siewem ? U mnie nigdy nie chciały wschodzić , choć siałem do skrzynek w szklarni i wcześniej namaczałem w ciepłej wodzie przez dobę . Ostatniej zimy prawie wszystkie "amerykanki" wymarzły .
  22. Yesterday
  23. Prawdopodobnie będę miał trochę nasion trojeści, mogę część oddać lub wymienić na inne nasiona/ bulwy/ cebulki.
  24. Posłuchałem pierwszych 4 minut. Tych rządzących Nową Zelandią kompletnie posrało. Posłucham dalej.
  25. Podejrzewam że mało jest Kolegów co mają wirówki do osdklepin 😁 W Twoim przypadku jeżeli to jest wąskie gardło u Ciebie , myślę że trzeba zaopatrzyć się w kilka sit do cedzenia lub zamówić ( wykonać) takie dwa o większej objętości i powierzchni cedzenia wyłożone odpowiednią siatką spożywczą o odpowiednich oczkach. To powinno wystarczyć bo ciepły miód szybko się cedzi i wystarczy zmieniać tylko wyłożenie siatką. A odsklepiny po nożu gromadzę w wiaderkach plastikowych i później po zakończonym miodobraniu w następnych dniach cedzę na sitach bez pośpiechu i nie są to raczej duże ilości tak że spoko daje radę.😁
  26. Czytajcie i poznawajcie, a poznacie korzenie zła. https://www.youtube.com/watch?v=hNapcB0tSl0l
  27. Malowałem stojaki impregnatem do drewna. Kolor jasny dąb. Po otwarciu zauważyłem, że jest szary. Więc zamieszałem. Dalej był szary więc stwierdziłem, że pomylili się w oznaczeniu koloru. Pomalowałem stojaki i ten szary kolor zbytnio nie kryje kolorem powierzchni. Jest mokre jedynie w miejscu malowania. Po zużyciu puszki okazuje się, że tak z 2 cm od dna jest mocno zgęstniały, zastygnięty barwnik właśnie koloru jasny dąb. Pytanie, czy jest to faktycznie tylko barwnik czy może kompoment, który odpowiada za ochronę drewna a ja malując szarą mazią zrobiłem niepotrzebną robotę?
  1. Load more activity


  • Newsletter

    Want to keep up to date with all our latest news and information?
    Sign Up
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.