Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

stanleyk

Użytkownicy
  • Content Count

    51
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

stanleyk last won the day on March 24

stanleyk had the most liked content!

About stanleyk

  • Rank
    Prawie domownik

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Stanisław
  • Lokalizacja
    Wielkopolska
  • Typ ula
    Wielkopolskie

Recent Profile Visitors

237 profile views
  1. Ok. Krzyżak, myślałem że już tego sposobu nie stosujesz po prostu źle twój post zrozumiałem. Dzięki Pozdrawiam stanley
  2. Krzyżak, piszesz że stosowałeś ten rodzaj zawieszania dozownika/woreczka, czyli mam rozumieć że już tego sposobu wieszania nie stosujesz ??? jak masz lepszy sposób podawania KM do ula to może byś się nim z nami podzielił. Pozdrawiam stanley
  3. Krzyżak, Wielkie dzięki za opis twojego sposobu poddawania KM. wiem ze pisałeś o tym ale przeszukując fora pszczelarskie nie mogłem tego znaleź na pewno post z tym twoim opisem gdzieś się znajduje ale pewnie nie umiem szukać. Raz jeszcze Wielkie dzięki zastosuje tą metodę. Pozdrawiam serdecznie stanley
  4. Krzyżak, nie pamiętam już ale na jakimś forum pszczelarskim czytałem o twojej metodzie podawania KM w woreczkach strunowych pamiętam że nawet było pokazane zdjęcie jak ty to robisz mógłbyś podpowiedzieć gdzie takowy post zmieściłeś, lub opisać tu krok po kroku jak ty to robisz. Ty już masz to opracowane, ja chciałbym skorzystać z tej twojej opcji bo jest to b. tania wersja parownika ale nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu przy poddawaniu KM bo szkoda by było rodziny pszczelej. Pozdrawiam stanley
  5. Xpand, przepraszam jeżeli poczułeś się dotknięty moim powyższym postem, nie było i nie jest moim zamiarem kogokolwiek krytykować mogę lub nie muszę zgadzać się z wypowiedziami kolegów opisując swoje spostrzeżenia odnośnie KS po to między innymi jest Forum. Nie piszę postów emocjonalnie i tak jak już na początku napisałem nikogo bezpośrednio po nicku do tablicy nie wywołałem więc proszę nie czuć się obrażonym bo każdy z nas stosujący paski z KS już jakiś czas i wypowiadając się w tym temacie ma prawo do przedstawienia swojej opini. Xpand, bez urazy i obrazy. Stanley
  6. Ja stosuje tekturę już trzeci rok (w pierwszym roku stosowałem bermat ale jest za miękki) i nie zauważam jakichś zmian w roztworze KS którym są nasączane paski a to że podczas nasączania pasków roztwór zmienia kolor nie ma nic wspólnego z negatywnymi skutkami dla pszczół. Prawdę mówiąc to ja już nie powinienem mieć pszczół po takich dywagacjach co niektórych kolegów odnośnie zmiany koloru roztworu KS podczas moczenia pasków, najważniejsze że waroza się sypie i pszczółką nic nie jest no i aby tak dalej było. Stanley
  7. Bogumił, prosiłem cię abyś podał nazwę oleju jaki stosujesz do KS czy to może być np.olej rzepakowy, słonecznikowy czy jakiś specjalny??? czy podany przez ciebie przepis 1L oleju 400gr. kwasu nie jest aby w stężeniu za słaby bo wiadomo że litr przeliczając na kg to wychodzi o wiele więcej, ja mierzę oba składniki na kg i to się sprawdza. 1kg G. i 1kg KS. stosuję ten roztwór 4-rty rok i jest ok.
  8. Beeman, proporce mamy te same po prostu wkradła się literówka podczas szybkiego pisania postu, a swoją drogą być może z olejem tak długo KS jest w stanie być aktywny natomiast mieszany z gliceryną po 4/5 tygodniach zaczyna się wytrącać na paskach w postaci kryształków i wówczas należy paski wymienić na świeże. Napisz jeśli to nie tajemnica jakiego oleju do mieszaniny z KS używasz że tak długo jest aktywny może i ja przejdę na olej zamiast gliceryny. Stanley
  9. Stosowałem bermat w pierwszym roku jak zacząłem stosować KS i wydaje mnie się że jest za miękki w następnym roku przeszedłem na tekturę i do teraz ją stosuje bo jest dużo twardsza a niżeli bermat a najważniejsze że zdaje egzamin. Stanley
  10. Przepraszam najmocniej wszystkich Forumowiczów miało być 1kg gliceryny i do tego 0,6kg KS. do stosowania o tym czasie (a nie jak wcześniej mylnie napisałem 1kg gliceryny i do tego 1kg KS) i w takiej miksturze mocze paski i jest ok. natomiast na wiosnę robię roztwór KS nieco słabszy i na 1kg gliceryny dodaję 0,5kg KS. Stanley
  11. Ja stosuje paski z KS. o takich proporcjach: 1kg gliceryny i do tego 1kg KS. i to się sprawdza a na jeden korpus Wielkopolski 10R. wkładam 4szt. pasków każdy z nich o dł 35cm i szer 3cm zagięte na ramkach i wiszą tak długo w ulu aż zaczną się wytrącać na nich ( paskach) kryształy wówczas je wyrzucam a w to miejsce wkładam świeże. Stanley
  12. Przygotowuję roztwór Gliceryna 1kg + 05kg Kwas szczawiowy i takim już zmieszanym roztworem zalewam 80szt. pasków o dł 35cm i 3cm szerokie i w zależności od siły rodziny teraz na Wiosnę wkładam od 3 do 4 szt. pasków. No ja akurat robię wielokrotność roztworu tak aby mi starczyło na zalanie 1000 szt pasków bo tyle potrzebuje i trzymam je w ulach około 4 tygodnie. Koledzy należy pamiętać aby podczas rozpuszczania Kwasu Szczawiowego w ciepłej Glicerynie temperatura owego roztworu nie przekraczała 60st.C. w związku z tym należy zaopatrzyć się w termometr pirometryczny aby mieć stałą kontrolę temperatury podczas przygotowywania roztworu. Paski po zalaniu roztworem moczą się około 24 godz. po czym w rękawicach gumowych założonych na ręce je wyjmuję do osuszenia i tak znowu około 24 godz. się osuszają no i następnie są wkładane do uli. Pozdrawiam Stanley
  13. W mojej skromnej piwniczce mam same trujniaki oto najlepsza moja piątka od 1 do 5-ciu. Nr1. to Dzikoróżak ze świeżych owoców (Róża Rugosa) Nr2. Czarnoporzeczniak Nr3. Imbirowy Nr4. Wiśniak Nr5. Dzikoróżak z suszonych owoców róży Życzę kolegom udanych nastawów bo końcowa satysfakcja z tych napitków jest bardzo przyjemna. Stanley
  14. Mam ten sam przepis który podał Tadek11 i w roku 2008 popełniłem imbirowca na Wielokwiatowym i jest przepyszny osobiście polecam, tak prawdę mówiąc nie musi być imbirowy robiony tylko na miodzie koniczynowym czy akacjowym być może jest jeszcze lepszy w swym smaku jak na wielokwiatowym ale ja swój zachwalam bo jest przepychota. Stanley
  15. Gdyby ktoś z koleżeństwa potrzebował cukier puder to oni też robią (mielą) wówczas cena za kg pudru jest nieco większa chyba około 30gr na kg a niżeli cena cukru. Stanley
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.