Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

morzedzungli

Użytkownicy
  • Content Count

    336
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

morzedzungli last won the day on August 7 2019

morzedzungli had the most liked content!

Community Reputation

39

About morzedzungli

  • Rank
    100% Domownik
  • Birthday 10/04/1978

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Karol
  • Lokalizacja
    Sulęcin
  • Typ ula
    Wlkp

Recent Profile Visitors

634 profile views
  1. Dziękuję za odp. Jak nie zrobię i nie wystawie to się nie przekonam, zgadzam się z tym co napisał baru, że jeśli nie będzie dużo upadków to popyt mały będzie. Ewentualnie zostaje uzupełnienie strat po zimówki tak jak napisał Piotrpidhale.
  2. Przepraszam za niejasne pytanie i już się tłumacze. Przezimowany odkład to oczywiście, że już rodzina. Robione w maju rozwijające się cały rok. Wiosna poszerzane Woszczyną a na rzepak stawiam korpus wielkopolski z 10 ramkami węzy który odbudują i cały zaleją.
  3. Witam serdecznie, Jakie macie doświadczenia z kupnem lub sprzedażą przezimowanych odkładów? Czy jest duże zapotrzebowanie na przezimowane rodzinki? W zeszłym roku sprzedawałem odkłady w czerwcu i lipcu i nie było zbyt wielu chętnych a sprzedawałem po 250 zł. i poszło może z 10. Chciałbym zająć się produkcją przezimowanych rodzin, były by tanie w porównaniu do aktualnych cen. Nie ma doświadczeń ze sprzedaż wiosną więc proszę Was o wyrażenie opinii.
  4. Ja bym jeszcze dodał, że to nie 5m3 poboru / dobę tylko zainstalowane urządzenia pompowe umożliwiające nie więcej jak 5m3 poboru/ na dobę. A to daje 200l godzina. Wpadło mi to w uszy dawno więc mogę się mylić lub przepis już nie jest aktualny. Karol
  5. Tadek, jeśli mogę CIę prosić to podaj linka w jakim dziale pisałeś jak robisz odkłady w " osiemnstkach" ? Karol
  6. Jeśli możesz napisać ile żądasz za rodzinę np. na ramce Wielkopolskiej to poproszę i info nawet na PW. Chcę w tym roku narobić odkładów aby sprzedać przezimowane więc interesuje mnie w jakiej cenie chodzą. Karol
  7. Ja się zastanawiałem czy nie przejść na ule/ ramki używane w Niemczech bo tam rodzina na wiosnę kosztuje 160E. A tu proszę 250E jak nic :) Karol
  8. Witam, Jeśli dział nie jest odpowiedni to proszę o przeniesienie do innego. Film dr Andrzeja Zawilskiego na temat genetyki pszczły miodnej- ciekawe spostrzeżenie dot. użycia grzałek.
  9. Zrobię tak jak mówisz. Przechodzę z wlkp na wlkp 18 i będzie do tego okazja. Chcę też wypróbować sposób tu z forum, nad którym była dyskusja. W okresie dokładania miodni, miodnie z samą węzą stawiam na dennicy, wrzucam samą matkę, daję kratę i stawiam korpus, który był do tej pory rodnią. Karol
  10. Jak pszczoła będzie przetwarzać cukier to strci możliwość produkcji mleczka i kto będzie karmił larwy? Karol
  11. Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier z kwaskiem cytrynowym i wodą? Czy przy inwercie skrobiowym wytrącane są wielocukry
  12. Ale tu jest opis zacierania słodu na piwo ba nie instrukcja jak osiągnąć fruktozę i glukozę w odpowiednich proporcjach.
  13. Witam serdecznie, Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji. Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach) Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd. Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy. Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny albo cukru po 6zł. Karol
  14. Na podstawie tego wpisu odniosłem wrażenie, że jesteś przeciwnikiem plastiku. Ale jeśli jest to węza chińska to pewnie z tych śmieci, które Świat pchał do Chin a teraz palą się u nas w kraju. Możei węza jest z PP albo w składzie ma PP :) Napiszę do sprzedawcy bo może sam produkuje.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.