
morzedzungli
Użytkownicy-
Content Count
342 -
Joined
-
Last visited
-
Days Won
9
morzedzungli last won the day on August 7 2019
morzedzungli had the most liked content!
Community Reputation
39About morzedzungli
-
Rank
100% Domownik
- Birthday 10/04/1978
Informacje o profilu
-
Płeć
Mężczyzna
-
Imię
Karol
-
Lokalizacja
Sulęcin
-
Typ ula
Wlkp
-
Po odsklepianiu opalarką nie ma śmieci tylko Woszczyna krzywa zostaje, za to miodobranie szybko idzie bo miód, który nie idzie od razu do rozlania leje z miodarki poprzez sito nylonowe prosto do hoboków 33l.
-
Witam serdecznie, Jakie macie doświadczenia z kupnem lub sprzedażą przezimowanych odkładów? Czy jest duże zapotrzebowanie na przezimowane rodzinki? W zeszłym roku sprzedawałem odkłady w czerwcu i lipcu i nie było zbyt wielu chętnych a sprzedawałem po 250 zł. i poszło może z 10. Chciałbym zająć się produkcją przezimowanych rodzin, były by tanie w porównaniu do aktualnych cen. Nie ma doświadczeń ze sprzedaż wiosną więc proszę Was o wyrażenie opinii.
-
Każdy tak ma ale przepis przepisem. Karol
-
Ja bym jeszcze dodał, że to nie 5m3 poboru / dobę tylko zainstalowane urządzenia pompowe umożliwiające nie więcej jak 5m3 poboru/ na dobę. A to daje 200l godzina. Wpadło mi to w uszy dawno więc mogę się mylić lub przepis już nie jest aktualny. Karol
-
Tadek, jeśli mogę CIę prosić to podaj linka w jakim dziale pisałeś jak robisz odkłady w " osiemnstkach" ? Karol
-
Jeśli możesz napisać ile żądasz za rodzinę np. na ramce Wielkopolskiej to poproszę i info nawet na PW. Chcę w tym roku narobić odkładów aby sprzedać przezimowane więc interesuje mnie w jakiej cenie chodzą. Karol
-
Ja się zastanawiałem czy nie przejść na ule/ ramki używane w Niemczech bo tam rodzina na wiosnę kosztuje 160E. A tu proszę 250E jak nic :) Karol
-
Zrobię tak jak mówisz. Przechodzę z wlkp na wlkp 18 i będzie do tego okazja. Chcę też wypróbować sposób tu z forum, nad którym była dyskusja. W okresie dokładania miodni, miodnie z samą węzą stawiam na dennicy, wrzucam samą matkę, daję kratę i stawiam korpus, który był do tej pory rodnią. Karol
-
Jak pszczoła będzie przetwarzać cukier to strci możliwość produkcji mleczka i kto będzie karmił larwy? Karol
-
A możby tak zobić swój inwert?
morzedzungli replied to morzedzungli's topic in Dziś pytanie - dziś odpowiedź
Czyli najprościej możemy osiągnąć inwert w domu podgrzewając cukier z kwaskiem cytrynowym i wodą? Czy przy inwercie skrobiowym wytrącane są wielocukry -
A możby tak zobić swój inwert?
morzedzungli replied to morzedzungli's topic in Dziś pytanie - dziś odpowiedź
Ale tu jest opis zacierania słodu na piwo ba nie instrukcja jak osiągnąć fruktozę i glukozę w odpowiednich proporcjach. -
Witam serdecznie, Na wstępie chciałbym uprzedzić, że nie chcę produkować swojego inwertu z chytrości ale z ciekawości poznać technologię produkcji. Otóż pszenicę możemy rozłożyć enzymami gorzelnianymi do maltozy ( są też pewnie cukry proste ale w małych ilościach) Maltozę rozłożyć do glukozy i fruktozy. Jak to zrobić już nie wiem ale wiem, że można stosunek glukozy do fruktozy dobrać wedle życzenia. Pewnie odpowiednimi enzymami, sterując czasem itd. Chyba, że istnieje proces scukrzania od razu do glukozy i fruktozy. Jeśli są tu osoby, które się na tym znają to proszę piszcie. Będzie opracowana procedua na wypadek wojny albo cukru po 6zł. Karol