Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Brzytwiarz

Użytkownicy
  • Content Count

    824
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    19

Brzytwiarz last won the day on September 28

Brzytwiarz had the most liked content!

Community Reputation

175

About Brzytwiarz

  • Rank
    As forumowy
  • Birthday 06/15/1984

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Daniel
  • Lokalizacja
    Jaworzno
  • Typ ula
    1/2 Dadant korpusowy 12-o ramkowy komórka 5.1 pszczoła Sklenar G10, Hinderhofer AGT, Hinderhofer,Singerka, Nieska

Recent Profile Visitors

1,982 profile views
  1. jestem za połączeniem a nawet więcej. Jako że forum jest to wymiana doświadczenia nie omieszkam skopiować dobrych przepisów i sprawdzić osobiście 🍷
  2. Proszę o przeniesienie z wątku miód pitny. Proszę też o zmianę tematu tamtego z Miód Pitny na Miód Pitny - Przepisy
  3. Ale w jakim celu filtrować ?? To nie wystarczy zlewanie z nad osadu?
  4. Temat do wymiany sprawdzonych przepisów i doświadczeń do przygotowania odpowiednio napitku. Ja jeszcze żadnego ze swoich nie zabutelkowałem najstarszy trójniak to z 2018 - trzy razy zlewany z nad osadu. Obecnie mam kilka na stawów w różnych konfiguracjach ale pierwszy raz robiłem czwórniak ale najpierw fermentował na pięcioraka ale po burzliwej dodałem część miodu by był czwórniakiem i re-fermentowałem nastaw. Pierwszy raz też dodawałem rodzynki i śliwkę dla koloru by nie wyglądał jak sik Igriskoje bo nie posiadam miodu gryczanego. Wydaje mi się, że przez śliwki i rodzynki też nie robi się piana co ma pozytywny wpływ. Bo nastaw po prostu nie wyjdzie z balona. przepis na to co niżej: 3,2 litra miodu lipowego, 300g suszonych śliwek węgierek, 150g rodzynek, 15 szt goździków, 15 szt pieprzu czarnego, 12 litró wody, na ten czas blg 18 po 5 dniach (zakończeniu burzliwej) zalałem z nad osadu, odebrałem śliwki i rodzynki taki pseudo "moszcz". Dodałem 1,5 litra miodu lipowego. Nie pomierzyłem Blg ani przed dodaniem ani po niestety. Re-fermentacja ruszyła praktycznie natychmiast a po 6 godzinach było już tak pomiędzy burzliwą a cichą.
  5. Dokładnie tak @Tikcop zna 1/2 dadanta ale tylko chwilę na nim pracował i moim zdaniem za krótko by poznać wszystkie plusy bankowo zobaczył wszystkie minusy. Ale 1/2 dadanta ma swoje plusy. Tak samo jest z każdą inną ramką. Ja mam 1/2 dadanta 12R i sobie chwalę choć wiem że ma też minusy. Ramka jest niska bo 14cm. Minusem jak i plusem jest te 14 cm bo na pożytkach trza mieć trzy korpusy a np w landu 2/3 wystarczyły by dwa (mniej korpusów, mniej ramek, mniej roboty przy langu) Ale zalety przeglądu i obecności mateczników jak na dłoni (choć w tym roku zrobiły mi niespodziankę i pociągły pod pajączkiem powałki) korpusy deko lżejsze wiec też plus ale drutowanie i dodatkowe ramki to i robota i koszty. PS. Ja nawet gdybym chciał się wycofać przy pasiece 54 pnie do zimy i zapleczu do tego w sezonie to niemożliwa sprawa. Ramki suszu są bezcenne dla mnie. Dla mnie grunt to jedna ramka w pasiece bez znaczenia czy to ostrowskiej, czy to 1/2 D, czy to langi 2/3 czy zender, wszystkiego trzeba się nauczyć. ps2. nawiązując do tematu czyli ul w ogrodzie to mam takie mażenie by postawić takie dwa trzy ule ale takie ozdobne. Takie odwzorowujące bloki/wieżowce i do tego taka mata miniatury osiedla. Może coś na kształt Manhatanu i WTC z oświetleniem i namiastką symboliczną by cieszyło oko a nie koniecznie na miód się nastawiał w ogrodzie. Ale jestem za biedny by mieć dom z ogrodem ale. marzenia nic nie kosztują i to ich zaleta . PS3. @Tikcop to w moim przekonaniu bardzo dobry pszczelarz i pewno prywatnie dobry i konkretny człowiek - nie spotkałem się ale rozmawiamy od czasu do czasu telefonicznie i lubię gościa a jego kanał na YT jest na maxa merytoryczny - moim zdaniem.
  6. MIÓD drożdże MEAD YEAST 50G na miód pitny TRÓJNIAK - robią robotę
  7. Rozumiem że to nawiązanie do francuskiego Bordeaux. - piękne miasto.
  8. Nie zrobisz i stwierdzisz że dziadostwo. Szkoda prądu by robić takie cuda.
  9. Oszczędność czasu i przyjemność z pracy. Miodu nie da więcej ale w pszczelarstwie nie chodzi chyba o to by się urobić.
  10. Weź ty sobie to na raty na 24 miesiące a jak sprzedasz miód i będziesz miał drobny zysk to nadpłać. nawet 200 złotych, bądź zadowolony.
  11. czy będziesz miał 4 czy 20 to ja bym brał coś takiego. https://phbarc.pl/produkt/miodarka-radialna-elektryczna-o-600-linia-optima/ a jak będziesz miał więcej to dokupisz drugą a tą będziesz miał
  12. A czy kwasek cytrynowy to nie jakieś EE?? co mnie zastanawia bo ja nie stosuję i mi nie fermentuje ani nie krystalizuje. Oczywiście nie wiem czy to dobrze tak bez chemii dziś robić ?
  13. @Xpand @Krzyżak podepnę się pod pytanie dlaczego podchloryn sodu jest zły ?? a czy kwasek cytrynowy nie wystarcza ? choć coś mi przeczucie mówi że podchloryn sodu lepszy.
  14. Metod ciulania na miodzie jest wiele. Ja mam miód przede wszystkim dla siebie a to co zostaje idzie na sprzedaż. Więc ja się tylko z tego mogę śmiać. Ale mogę zrozumieć osoby co z tego żyją. Mi to nie pasuje ale samo życie.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.