Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Brzytwiarz

Użytkownicy
  • Content Count

    487
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    16

Brzytwiarz last won the day on December 27 2019

Brzytwiarz had the most liked content!

About Brzytwiarz

  • Rank
    100% Domownik
  • Birthday 06/15/1984

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Daniel
  • Lokalizacja
    Jaworzno
  • Typ ula
    1/2 Dadant korpusowy 12-o ramkowy komórka 5.1 pszczoła Sklenar G10, AGT, Singerka

Recent Profile Visitors

586 profile views
  1. a skąd masz takie info? gazetki są do 26 a innej brak.
  2. @Krzyżak tak znam to z piwo.org a mianowicie neutralizacja sody kw. Cytrynowym. Jutro pakuję do auto to wrzucę fotę ale towar zacny do tego jeszcze dennice będą 😎. Towar z najwyższej półki i to dosłownie {wrzucę jutro foto dlaczego tak pisze 🤣🤣🤣 faktycznie czeka na palecie na najwyższej półce hehehe}
  3. Nie bęben jest nówka sztuka myśle o myciu po ewentualnym używaniu @manio.
  4. Witam koledzy Mam deko dylemat a mianowicie udało mi się wyrwać za******y bęben z pralki przemysłowej średnica Fi 970 mm wysokość 720. Bęben jest w pełni i całkowicie gotowy. Czyli przygotowany pod zamontowanie wału napędowego i co najlepsze jest przystosowany pod 200G. Wsad suchego prania to 40kg a waga samego bębna to bagatela 100 kg stali nierdzewnej ASCI 304. I właśnie mój pierwszy plan to zrobienie sobie spinnera do odsklepin i może od razu do topienia suszu parą ale nie jestem pewien czy aby jest to możliwe. Chodzi mi o potencjalne przygotowanie bębna/urządzenia po topieniu zboin do separacji odsklepin z miodu. Myślałem że może kwasy by pomogły ale czy takie coś się stosuje ??. Do czego najlepiej by to wykorzystać. Dzięki za porady. W sumie to mam cały układ wykonawczy bo silnik i falownik.
  5. Miochał masz gotowy sterownik w termoplusie ale na ali też widziałem z pomiarem wilgoci do tego dokupujesz nawilżacz powietrza grzałka to kabel grzewczy i cacy sprzęt. do tego jakaś stara mała lodóweczka.
  6. Ja też nie gonie za pieniędzmi z pasieki. Co do izolacji to ja robiłem i w mojej opinii jest stratą czasu. Ale jak mówisz niech temat się rozwija ja posłucham ale po moich testach jestem za niestosowaniem - bo czas nie z gumy a efekty też bardziej pozorne (placebo efekt)
  7. Ja nie bardzo widzę sens ograniczania matki w pasiece towarowej. Bo po pierwsze zajmuje to ogrom czasu a po drugie trzeba gdzieś to trzymać by raz czy dwa w sezonie użyć. Jak tak bardzo chcecie ograniczać matkę w czerwieniu i ją hamować to zapodajcie tymol a ona sama wyhamuje (tak mi użytkownicy tymolu mówią choć ja sam nie stosuję jeszcze). Nie bardzo rozumiem całą te gonitwę bo prześcigamy się na gospodarki kto jak gospodaruje i oczywiście każdego z nas gospodarka jest ta Oczywiście najlepsza. Ja staram się naśladować utarte schematy a nie wywalać kolejne drzwi. PS. Zakładając że średnio zajmie 20 minut na ul to izolowanie to w przypadku 40 rodzin jest ponad 13h a gdzie przygotowanie i inne czynności z tym związane. Dla 4 uli można się może i tak bawić ale dla towarowej pasieki moim zdaniem nie ma to uzasadnienia żadnego.
  8. @Bohtyn Rozumiem twoją prześmiewczą aluzję ale ja nie z tych co grzebią dla fanu w zimie. Ale jak waga poleciała to trzeba było podnieść powałkę i dać ciasto to się widzi co się dzieje nie mówię że jakoś kosmicznie czerwią ale coś jest.
  9. Tak czerwią i pokarm znika jak szalony. Dziś czytałem że do 23 lutego prawdopodobnie zima się nie pojawi a to znaczy że będziemy oscylować w okolicy 0-5 st czyli roślinność wystartuje a potem przyjdzie zima i będzie ciekawie. Chyba w tym roku tylko odkłady będą szły bo chyba sezon się robi nieciekawy.
  10. mają niby prebiotyk co ma niby wpływ na kondycje pszczoły. Oczywiście jak ktoś stosuje inną suplementację to szkoda się w to pchać i tyle.
  11. Warto dopłacić ale miej tą świadomośc że jest bardziej wodniste i leje się deko warto dać na tacke lub w worku ale naciąć od góry. Takie ja mam doświadczenia z tym ciastem ale miałem tylko 90 kg
  12. oczywiście że nie ma się co licytować idzie kolejny rok suchy.
  13. dokłądnie tak zapowiadają, ponoć bardzo prawdopodobne że zmrozi sady. Zobaczymy niebawem.
  14. oczywiście że to pomiary a nie polityka. I to się chwali że karmiłeś przez to możesz liczyć że parcha nie dostaniesz chyba że od jakiegoś "kolegi" Ten rok też ciekawie jest prognozowany ponoć niebawem ma być 12 st na kilka dni.
  15. niebardzo rozumię te mapę bo wedle niej to w małopolsce było średnio z opadami a @joasia pisze że miała 93 dni bez opadów i to prawda bo ja też u siebie miałem cianko z deszczem w okresie kwitnięcia ale w sierpniu lało za czasy wcześniejsze. Taki to urok średniej rocznej. Ogólnie powiedzmy że wszędzie było cianko. Choć po analizoe faktycznie są miejsca czerwone w całym roku gdzie wygląda tam jak pustynia. I to można śmiało powiedzieć że kiepsko.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.