Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Turqs

Użytkownicy
  • Content Count

    62
  • Joined

  • Last visited

About Turqs

  • Rank
    Prawie domownik
  • Birthday 12/16/1988

Kontakt

  • Strona WWW
    http://www.facebook.com/pszczelarstwodratwiak

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Mirek
  • Lokalizacja
    Wielkopolska / Gniezno
  • Typ ula
    WLKP / wlkp 18

Recent Profile Visitors

51 profile views
  1. To że po topiarce parowej zostaje sporo wosku w zboinach to wiadomo ale nie spodziewałem się, że taka wirówka wycisnie więcej niż prasa. Istotne jest jaka praza z jaką siła. Wosk w takiej wirowce jest w sumie wręcz wyplukiwany parą wodna i siła odsrodkowa dodatkowo. Na prasie działa tylko siła nacisku. Interesujące
  2. Też się nad takim rozwiązaniem zastanawiałem. W sieci można znaleźć skonstruowane takie wirówki z używanych pralek automatycznych
  3. z utylizacją ramek racja. O straty ciepła chodziło mi o samą wygodę i temperaturę a nie o koszty. Chociaż jak porządne palenisko to temperatury wystarczy. Może coś takiego tylko z mniejszą kadzią
  4. Palenisko to praca pod gołym niebem. A warunki pogodowe są różne. Straty ciepła też znaczne. Chyba że myślisz o podłączeniu do komina spalinowego
  5. Z mojego doświadczenia ramki po kąpieli w wrzątku maja na sobie mniej wosku niż po parowej. Trzeba się przekonać na własne oczy. Na filmie wygląda, że przy wyjęciu cała ramka jest w wosku. Wosk przez szybkie płukanie i gotowanie się wody odpływ na boki. Po parowej na dolnej belce zostaje warstwa wosku która daje się zeskrobac dlutem. Po takiej kąpieli ramki naprawdę nie mają na sobie wosku w ilości większej niż po parowej. Jak Szymon masz z tym zagwostke to już znaczy, że to naprawdę dylemat
  6. Co myślicie koledzy o takiej formie przetopu woszczyny i odzyskanie wosku? Rozwiazanie wydaje się być praktyczne. Jedyne co to docisk prasy trochę delikatny. Mam ok 500 ramek co rok do przetopienia i ciągle szukam szybkiego i prostego rozwiązania na tą czynność. Testowałem parową od łysonia ale to nie dla mnie. Rozważam też słoneczna tylko nie mam możliwości codziennej zmiany wsadu do słonecznej. Szukam rozwiązania w którym za jednym podejściem zakacze ta prace i posprzątam pracownie. W tym roku zastosowałem garnek ok 60l do topienia woszczyny i płukania ramek. I prasę z workiem do wyciskania tej "berbeluchy" prasa na zasadzie takiej do wyciskania soku z owoców. Efekt wyciskania dobry. Niewielka pozostałość wosku w zboinach ale... ? Zawsze jest jakieś ale. Bałagan przy tym spory a tego nie lubię... Sposób pokazany w filmie wydaje się być sprawny i "czysty" Mile widziane inne propozycje przetestowane i wypraktykowane przez Was.
  7. Ok pewnie macie rację. W tygodniu jak znajdę chwilę zrobię testy temperatury. Podzielę się wynikami
  8. Nie chodzi tylko o ustawienie temperatury zadanej. Do ustawienia też są pozostałe parametry PID. Od jakiej temperatury grzałka ma "zwalniać" i w jakim tempie ma dobija po utracie ciepła. - proporcjonalność - całkowanie - rożniczkowanie. Nie znam się na tym za bardzo ale poniżej artykuł i film który wyjaśnia jak ustawić sterownik PID https://blog.elektroweb.pl/regulator-temperatury-rex-c-100-instrukcja-jak-podlaczyc-i-skonfigurowac/
  9. Zapewne masz rację i aby to sprawdzi wywierce ten jeden otworek i będzie wiadomo
  10. To raczej nie będzie dobre rozwiązanie. Zależy nam aby urządzenie pracowało pomiędzy 157-189°C. Przy kwasie uwodnionym z rurki wylotowej zacznie się już coś wydobywać w temp powyżej 100C para z odparowanej wody. I jak wyłapać moment sublimacji kwasu?
  11. Właśnie ten pirometr się nie sprawdza. Co pomiar to inna temperatura. Chyba zbyt tani chińczyk mam analogowy termometr wędzarniczy jest dokładny. Mam pomysł przewiercic otwór na średnicy szpikulca w teflonowym kapslu. Wprowadzić ten termometr aby zmierzyć temperaturę przy zamkniętym tyglu. Bo to jest chyba najistotniejsze. I do tego pomiaru ustawić sterownik. Później otwór w kapslu się zaślepki. Co myślicie o takim sposobie kalibracji?
  12. Rurka jest 30 mm ponad dnem. Dno ma 20 mm. Całe opasa grzałka. W dnie jest termopara. Rurka jest w dnie aby była ogrzewana. Wewnętrzne dno tygla (miejsce styku z nim kwasu) jest mniej więcej w połowie grzałki. Podczas ładowania kwas nie będzie wpadal bo korek na który ładowany jest kwas ma szerszą krawędź i porcja mija rurkę. Po zamknięciu od kołnierza do rurki jest 6 mm. Sam załadunek kwasu testewalem to za pomocą cukru.
  13. Dziękuję Tak rurka jest do skrócenia. Tak akurat mi się uciekło z zapasem. Będzie miała max 3 cm poza tygiel. Link do obudowy: https://allegro.pl/oferta/obudowa-uniwersalna-typ-pelna-z18-65x76x176-7279167936?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
  14. Pierwsze kroki za mną. Został do zrobienia uchwyt, izolacja zewnętrzna tygla i kalibracja sterownika. Muszę ogarnąć jakiś porządny termometr aby sprawdzić temperature przy zamkniętym tyglu bo taki na podczerwień się nie sprawdza.
  15. Prosta aplikacja do zmniejszania zdjęć rozwiąże problem zbyt dużych zdjęć https://play.google.com/store/apps/details?id=com.simplemobilephotoresizer
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.