Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

hurriway

Użytkownicy
  • Content Count

    217
  • Joined

  • Last visited

About hurriway

  • Rank
    100% Domownik

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Robert
  • Lokalizacja
    Katowice
  • Typ ula
    warszawski posz, langstroth 3/4

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Miodu mam tyle co kot napłakał. Tak do 7 l z ula. Odkładami nie handluje. Pszczoły hobbistycznie.
  2. A co ja mam powiedzieć. Mam od 100 do 120 rodzin w promieniu 1 km (dwóch takich zawodników). Upraw brak. Tylko trochę akacji i lip. Ale co zrobić jak ma się sąsiadów idiotów co idą na ilość pni nie patrząc co je w około? I pewnie mają miodu tyle co nic. No chyba że cukier 24/7.
  3. Pewnie Tadku, czekam w takim razie na wiadomość pw
  4. Z tego co udało mi się na szybko ustalić. To niska ujemna temperatura wcale nie szkodzi miodom. Wręcz przeciwnie. Dlatego można założyć ze temperatury rzędu -15 stopni nie zaszkodzą inwertowi. Na pewno będzie to lepsze niż przechowywanie w cieple.
  5. Ogólnie chodziło mi o to czy nastąpi szybszy przyrost młodej rodziny w takim nuc boxie niż w korpusie standardowym. To jeśli chce ktoś jeszcze coś dodać to proszę bardzo Ogólne zdanie Bogumiła i Tadka już znam. Tomek/Tikcop wiem, ze robi do korpusu pełnego zandera. Natomiast jeszcze ciekawi mnie zdanie @Krzyżak jako że prowadzi sporą pasiekę w tym systemie, więc Szymonie jak ta sprawa wygląda z twojego punktu widzenia?
  6. Czołem, Warto się bawić w nuc box dla ln 3/4? Czy odkłady od razu robić do standardowego korpusu? Idea mi się podoba tych "ulików" tylko czy warto rzeczywiście tracić czas i materiał na zrobienie ich?
  7. Pod warunkiem że mówimy o wędrówkach. Choć wziąć rodzinę składającą się z 2 korpusów ln 3/4 to dokładnie to samo - bo przecież nikt chyba nie rozdziela gniazda przy ładowaniu na przyczepę.
  8. Z tego co pisałeś to dadant Ci przeszkadzał bo ramki trudno zmienić było i musiałeś puszczać matkę na półnadstawke do czerwienia okresowo. A co byś powiedział na dadanta 12 ramkowego? rozwiązuje te problemy.
  9. Zobaczysz jak pszczoły potrafią przykitować. Dłuto się krzywi i drzewo łupie. To nie jest praktyczny ul.
  10. Oczywiście że cyna ma dopuszczenie do żywności. Do tej pory są robione kanki cynowane. I można je normalnie kupić, co kto lubi. Co do abratka. Są abratki z głowica LM( i OLM) wyposażone w sterownik, ale taki sprzęt kosztuje ponad 6 tys. W normalnych abratkach za około 2 tys tego się nie uświadczy. Przykład za 8.5 tys. jak kogoś stać niech kupuje. Ja postoje. https://inoxstill.pl/destylator-bimber-aabratek-lm-olm-skn-110l-automat
  11. Manio myślę że jednak to ty nie wiesz o czym piszesz przynajmniej do końca. Z jeziorka nic nie paruje. Z jeziorka to alkohol się przelewa z powrotem do wnętrza kolumny na wypełnienie. Jeziorko już jest w głowicy. Miedz jest stosowana jako filter. Każda kolumna ją ma na samym początku - a przynajmniej te lepsze. Wyłapuje związki z destylatu. Potem się tą miedź czyści. I manio sorry ale bańka jest CYNOWANA a nie cynkowana. To ogromna różnica. I na prawdę głupio ze obrażasz moją kolumnę skoro nie wiesz na czym polega różnica między cynowaniem a cynkowaniem - ja to podkreślałem dwa razy wiec nie ma możliwości żebyś źle przeczytałeś. Sterowniki są ale one sterują elektrozaworami na podstawie temperatury kolumny. Jak powstawały abratki to nikt o tym nie myślał tylko siedział przy kolumnie i patrzył co się dzieje. W żadnym razie nie dadzą lepszego alkoholu, niż facet który siedzi przy kolumnie i ją po prostu zna i tego pilnuje.
  12. Wiadomo, że jak się wie to można dopłacić. Ale jak ktoś nie wie? to się przejechał. Ja gotowca nie kupowałem i mogłem też przerabiać keg bo i przyszło mi to do głowy. Ale po co, skoro taka elegancka banieczka cynowana w środku wpadła mi w łapki za 20 pln. Z kegami to jest po prostu marketnig. Robią z tego z czego jest najwięcej pod ręką. Gdyby tak nie było, to od razu by przerabiali kegi na szerokie "ryje" albo robili bańki takie jak maja być. A tak w sumie to tylko cukrówkę można tam wlać. Bo żeby coś gęściejszego, to nie wyobrażam sobie żeby to potem umyć. Choć może jest inaczej?
  13. to jest wszystko nierdzewne, tylko bańka jest ze stali ale cynowana środku wiec moze być. To kolumna abratek o wysokości ponad 2 m więc nic lepszego obecnie nie ma No moze mniej lub bardziej wybajerzone abratki I one tam sterowania to nie mają manio. tylko pomiar temperatury. bo sterowanie pid nie za bardzo isę tu nadaje. Parowanie alkoholu zbiera nadmiar ciepła. termometr jest tylko po to zęby wiedzieć kiedy kolumna się ustabilizowałą i kiedy kończy się paliwo A bańka jak dla mnie lepsza. Idzie bez problemu rozebrać i wymyć w środku. A rozbierz keg.
  14. Tyle wam powiem:) i ze reszta kolumny jest w garażu 😜
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.