Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

bogor

Użytkownicy
  • Content Count

    348
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    17

bogor last won the day on December 6 2018

bogor had the most liked content!

About bogor

  • Rank
    100% Domownik
  • Birthday August 19

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    BOGDAN
  • Lokalizacja
    Wyszków
  • Typ ula
    wielkopolskie,warszawskie poszerzane

Recent Profile Visitors

404 profile views
  1. Już zaczynam się bać. Z marchwi zrobili już owoc to z naszych pszczół zrobią pewnie jakąś trzodę albo inny twór. Wolałbym żeby zmienili obiekt zainteresowania.
  2. niektórym strasznie tęskno za czasami kiedy każdy krok był regulowany rozporządzeniem. A w całym tym interesie chodzi tylko o kasę.Resztę wszelkie władze i inspekcje mają w głębokim poważaniu.
  3. nie czytałem przepisów o zwalczaniu chorób pszczół ale chyba w nich nie ma nic o obowiązku rejestracji pasieki u PLW . Jeśli jednak jest taki obowiązek to jak się to ma do mnóstwa pasiek których własciciele nie należą ani do związku ani nie są nigdzie zgłoszeni czy zarejestrowani?
  4. Emik napisał w ogłoszeniach cyt : "Wymienię 6 metalowych krat odgrodowych wielkopolskich https://lyson.com.pl...dowa&results=18 Na 12 plastikowych bądź winidurowych. Wymiana osobiście w Turku na spotkaniu (okazja, krata winidurowa 4,5 a plastikowa 5-6 zł , bo chcę się szybko pozbyć) Czemu Emilu podjąłeś taką decyzję? Moim zdaniem najlepszymi kratami są jednak metalowe, choć na razie mam ich niewiele. Winidurowe przy próbie czyszczenia gorącą wodą czy parą odkształcają się czego nie ma przy metalowych.
  5. Emil litości , przecie wyraźnie napisałem ,że jak już zacznie wychodzić czyli skiśnie to już nie dojrzeje i można go wyp.....ć. Po to właśnie p.Bińko radzi nie rozlewać do słoików ,zostawić odkryte(zakryte gazą lub szmatką) odstojniki by to co nie zdążyło jeszcze odparować dokonało się teraz i jak już zacznie krystalizować to dopiero rozlewać.Niektórzy leją od razu i albo mają tyle fartu ,że jest o odpowiedniej zawartości wody to chwała Panu, albo ryzyko że zacznie fermentować.Dlatego też nie wiem czy zauważyłeś że rozlewa do wiader o niedużej pojemności żeby była stosunkowo duża powierzchnia parowania. Czy wystarczająco jasne? P.s. Ktoś kto ma parę słoików może ryzykować ale nie ten co ma tony. Kto by tyle wypił a handlować nie wolno
  6. U mnie przystępując do koła związku z automatu dostałem numer weterynaryjny pasieki. Sam nigdzie nie zgłaszałem do PLW. Zezwolenie na sprzedaż bezp. to całkiem inna para kaloszy. U mnie na przykład wymaga się wody z wodociągu i potwierdzenia corocznego jej badania (wydaje ksero urząd miejski lub gminy) albo jeśli z własnego ujęcia to również coroczne badanie ale już niestety płatne i to słono. Mam zezwolenie choć jak do tej pory nie było mi potrzebne. Ot tak załatwiłem na wszelki wypadek gdyby okazało się potrzebne a przepisy zmieniły się na bardziej rygorystyczne.
  7. Drogi Emilu naprawdę albo nieuważnie słuchasz albo to Ty nie łapiesz pewnych skrótów myślowych. Jak już miód zacznie "wychodzić" czy to ze słoika czy z odstojnika to już mu nie pomoże żadne odparowywanie, otwieranie odstojników a tym bardziej zamykanie.Można go już śmiało , najlepiej jak najszybciej przerobic na to co każdy kocha czyli c2h5oh. Jeśli chodzi o przenoszenie ciasta to najwyraźniej są różne w tej mierze doświadczenia. I nie twierdzę że ani Twoje ani ich przemyślenia są głupie bo nigdzie chyba tak nie napisałem. Każdy ma swoje i ma prawo je mieć.
  8. bo pewnie Twój tata liczył,że jak tak postoi to naciągnie wilgoci (wody) z otoczenia i będzie miał go więcej
  9. cyt: "Mówi, że pobiera go jak najpóźniej bo zawiera dużo wilgoci, jednak nie mówi czemu przykrywa szmatką, " drugi cyt: "Wiem po co szmatkę się kładzie na otwarte odstojniki. Chciałem tylko, aby ktokolwiek mi wytłumaczył dla czego ten wykładowca robi taki zabieg, " następny cyt: "Nie widzę innego celu stawiania miodu do otwartych odstojników, gdyby chodziło tylko o skrystalizowanie to przecież od razu można zamknąć więc sądzę, że chodzi właśnie o "odparowanie" nadmiaru wilgoci z miodu. " i od początku cyt: "Ja się po prostu pytam dla czego ta osoba tak robi" tak można w nieskończoność, to albo wiesz albo nie wiesz. Ja w każdym razie się poddaję? Wysłuchaj jeszcze raz,dwa,trzy..... za którymś razem doznasz olśnienia.
  10. Nie wiem czy jest w gazetce ale na pewno od 22 do 26 lutego. Nauczony przykrym doświadczeniem z Biedronki czytałem co najmniej dwa razy by znów nie dać ciała.
  11. Emilu trochę pomyśl, szmatką to przykrywa między innymi dlatego, żeby nie było w miodzie paprochów ,kurzu etc. A żeby miód chłonął wilgoć z powietrza to musiało by w powietrzu być więcej wilgoci niż w miodzie. Dyskusja bez doświadczenia na własnym tyłku niewiele da.Jeszcze nie zauważyłem w miodzie śladów ciasta. Chyba że ktoś dziś daje ciasto a jutro już wiruje.Można i tak. Nie wiem czy nie mylisz chłonięcia zapachów z wilgocią?
  12. A u mnie właśnie dziś w Kauflandzie kupiłem 100kg po 1,39
  13. Przesłuchaj to jeszcze raz, mało raz to kolejny.
  14. proponuję obejrzeć i wysłuchać szczególnie pod koniec o miodzie z nawłoci około 1h 30 min tego filmu
  15. Według mnie najlepszym rozwiązaniem są lokalizatory. Co ze zdjęcia jak klient się nie przyzna a puści fanty już gdzieś dalej. W mojej okolicy stoją ule przy głównej szosie i aż się dziwię ,że jeszcze stoją.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.