Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Biały nalot na miodzie sekcyjnym


Recommended Posts

Witam,

 

na zeszłorocznym miodzie sekcyjnym przechowywanym w słoiku w warunkach pokojowych pojawił się biały nalot. Zakładam, że to jednak pleśń, ale poproszę ekspertów o potwierdzenie. W załączeniu dwa zdjęcia.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

 

Link to comment
Share on other sites

Ze zdjęcia trudno to jednoznacznie ocenić ? może to być naturalny zasklep jakim pszczoły poszywają plastry , jak i pleśń ?   Jeżeli te plastry były całkowicie zanurzone w miodzie i szczelnie zamknięte to raczej nie powinna być to pleśń ,  ale gdy były przez jakiś czas odkryte i w otwartym słoiku w wilgotnym pomieszczeniu nie pokryte miodem w całości to bardzo możliwe że jest to pleśń bo miód jest higroskopijny i chłonie z powietrza wilgoć i plaster nie pokryty miodem  może ulec pleśnieniu. Tylko dlaczego plastry te przechowujesz tak długo ? to raczej produkt do szybkiego zużycia i jeżeli były rok zanurzone w prawdziwym miodzie to czemu on nie skrystalizował po roku ?

Link to comment
Share on other sites

One nie są i nie były zanurzone w miodzie. Miód sięga kilku centymetrów od spodu, bo się trochę "wylało" z plastra. Czyli włożone były plastry do pustych słoików i zamknięte. Te słoiki stały cały czas w szafce w temperaturze pokojowej w kuchni w mieszkaniu.

Nie wiedziałem, że miód sekcyjny jest do szybkiego spożycia :-(.

W tym roku kupiłem miód sekcyjny, ale dostałem go w dużej drewnianej ramce wyciągniętej z ula i zawiniętej w folie spożywczą. W zeszłym roku dostałem plastry pocięte i włożone do słoików.

Co najlepiej zrobić z tym dyżym plastrem w ramce, by jak najdłużej się przechowywał?

Link to comment
Share on other sites

Odradzam przechowywanie miodu na plastrach ze względu właśnie na możliwość łatwego zepsucia się  W domowych warunkach trudno jest utrzymać go dłuższy czas . Ale można przedłużyć jego przechowywanie poprzez zamrożenie lub trzymanie tylko w całości zasklepionych plastrów w bardzo suchej atmosferze pozbawionej wilgoci , ale to też nie ustrzeże nas od możliwości zapleśnienia. Są dobre i sprawdzone możliwości przechowywania dojrzałego miodu ,bez plastra ,w słoikach szczelnie zamkniętych i taki sposób polecam :P

A jeżeli chcesz co dziennie oko cieszyć widokiem plastrów miodu to może zakup ula z pszczołami sprawi że będziesz to mógł robić bez ryzyka łatwego popsucia się . Jak by co to służymy pomocą i poradą na naszym forum :D

Pozdrawiam

Tadek

Link to comment
Share on other sites

Panowie, nauka wymaga poświęceń :) , więc postanowiłem otworzyć słoik i sprawdzić organoleptycznie (posmakować) to białe "coś". Rezultat:  nie jest to pleśń  :D  Jest to słodkie i twarde, jakby cukier, więc chyba Daro był najbliżej.

Nie mniej dziękuję Wam bardzo za pomoc i cenne uwagi. Ja używam tego miodu w celach zdrowotnych (poprawy odporności) i nie jestem niestety takim pasjonatem pszczół jak Wy. Może kiedyś na emeryturze wyprowadzę się z betonowego osiedla i wtedy jakiś mały ul ... czemu nie.

Jeszcze raz dziękuję! Fajnie porozmawiać z prawdziwymi pasjonatami!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
6 godzin temu, rosak.com@interia.pl napisał:

Biały osad, to oznaka szybkiej krystalizacji, na skutek dużej zawartości glukozy. Miód wygląda fantastycznie. Pozdrawiam - Rossi

Toś chłopie zabłysnął .
Pierwszy post na forum i zamiast przywitania odkopałeś temat zakurzony od wakacji 2017r.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.