Krzychu 191 Report post Posted December 10, 2018 Witam wszystkich pszczelarzy z forum! Jak przystało na nowego członka forum wypada powiedzieć co nieco o sobie. Jestem młodym pszczelarzem z dwuletnim doświadczeniem, pasiekę powoli odziedziczam po dziadku, która jest umiejscowiona w północnej części Polski a mianowicie dawnej, historycznej części Warmii (okolice Braniewa, uznawane za jedne z najczystszych obszarów Polski) Pasiekę tworzy ponad 40 uli warszawskich poszerzanych dwurodzinnych (dziadek sam robił) z czego zasiedlonych mamy z ok połowę miejsc, bo tylko 38 rodzin (rasy mieszane, nigdy nie wymieniane matki, rozmnażanie rójkami) , jest możliwość obsadzenia do 80 rodzin jednak planuję powoli przechodzić na ule wielkopolskie. W tamtym roku utworzyłem 5 odkładów w warszawskich z czego przyjęły się 3 - zobaczymy jak przezimują. Na początek roku 2019 dostanę 3 kpl uli wielkopolskich i zakupię 3 odkłady (na razie nie wybrałem rasy). Na forum będę się dzielił doświadczeniami oraz będę zadawać wiele pytań do Was. Zajmuję się sprzedażą bezpośrednią, prowadzę funpage na Facebooku. Chcę się rozwijać w tym kierunku i mam nadzieję, że pszczelarze nie traktują siebie wzajemnie jako konkurencję a wręcz przeciwnie - jak dobrych partnerów w tym fajnym hobby. Pozdrawiam serdecznie Krzychu 1 Paweł reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kubek33 250 Report post Posted December 10, 2018 Miło powitać Kolegę na forum - uzyskasz tu pomoc, znajdziesz przyjaciół inaczej mówiąc "miejsce" przyjazne dla zakręconych na punkcie pszczół. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robi_Robson 831 Report post Posted December 10, 2018 Witaj Krzychu .Matki pszczele zwykle najlepiej się sprawują miejscowe .Dobre w górach nie koniecznie muszą się sprawdzić na nizinach .Masz w swoim rejonie znanego producenta matek Andrzeja Matulę w Ornecie .Osobiście nie mam matek od niego , ale jednym uchem słyszałem , że są dobre Trzymam kciuki za to , żeby Twoje plany się spełniły .Pozdrawiam.Robert Quote Share this post Link to post Share on other sites
vincent vega 67 Report post Posted December 10, 2018 Witaj. Forum jest OK choć czasem zdarzają się "incydenty" - rzadko ale skłamałbym mówiąc, że nie. Faktem też jest, że znacznie rzadziej niż gdzie indziej - więc spotkasz tutaj raczej tych pozytywnych i chętnych dzielić się wiedzą z innymi. Dlatego zadawaj pytania i dziel się z nami swoją wiedzą. A tak na marginesie to ja w tym roku tak jak Ty zazimowałem 38 rodzin 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrekF 238 Report post Posted December 10, 2018 Serwus! Witam wszystkich pszczelarzy z forum! Jestem młodym pszczelarzem z dwuletnim doświadczeniem, /.../. Chcę się rozwijać w tym kierunku i mam nadzieję, że pszczelarze nie traktują siebie wzajemnie jako konkurencję a wręcz przeciwnie - jak dobrych partnerów w tym fajnym hobby. Pozdrawiam serdecznie Krzychu Cieszy, że chcesz .... a miło że z nami.... iiii pielęgnuj tą 'przygodę' z pszczołami wraz z tą wiarą w pszczelarzy - mimo .... , jak gdzie indziej czytałem, podkradania twego 'imienia' . PF 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mirek. 56 Report post Posted December 10, 2018 powitać nowego kolegę 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pawo171 1 Report post Posted December 10, 2018 Witaj. 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zdzich123 91 Report post Posted December 10, 2018 Witam i ja ,chociaż następny z daleka 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 987 Report post Posted December 10, 2018 Witaj na forum 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Paweł 157 Report post Posted December 11, 2018 Witaj Krzysztof! 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kosut 98 Report post Posted December 11, 2018 Witaj i powodzenia . 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 191 Report post Posted December 11, 2018 Dziękuję za powitanie, przedstawiam Wam również funpage mojej pasieki aby przybliżyć Wam to co zostało mi przekazane. www.facebook.com/warminskimiod Jak już mówiłem, pasiekę tworzą ule Warszawskie poszerzane dwurodzinne 39 sztuk, Warszawskie poszerzane jednorodzinne 7 sztuk. Z czego obsadzonych jest 39 pni. W tamtym roku poświęciłem mnóstwo czasu na renowację uli, bo były już w takim stanie, że bałem się o ich byt w przyszłym roku. Obecnie po osiągnięciu granicy bezpieczeństwa zaprzestałem renowacje. Stwierdziłem, że zacznę inwestować w ule Wielkopolskie. O moich szczegółowych planach napiszę w innych tematach aby tu nie spamić nie na temat. Na stronce macie zdjęcie jak wygląda teraz. Na życzenie mogę podesłać jak wyglądało w przeszłości. W końcu te ule mają po 40-55 lat. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cegielka 20 Report post Posted December 12, 2018 Na początek roku 2019 dostanę 3 kpl uli wielkopolskich i zakupię 3 odkłady (na razie nie wybrałem rasy). Krzychu Witaj - choć już się "poznajemy" w innym temacie Co do tego kupowania odkładów... To kup lepiej za tę kasę dodatkowe ule - z warszawiaków bez problemu zrobisz odkłady na wielkopolski - ramki podwieszając pod beleczki wielkopolskie. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 191 Report post Posted December 12, 2018 Witaj - choć już się "poznajemy" w innym temacie Co do tego kupowania odkładów... To kup lepiej za tę kasę dodatkowe ule - z warszawiaków bez problemu zrobisz odkłady na wielkopolski - ramki podwieszając pod beleczki wielkopolskie. Pozdrawiam Witaj, też myślę robić odkłady ale chcę zobaczyć co by wyszło z tego, co się kupi - w tamtym roku robiłem odkłady i przyjęło się z 5 lub 6 tylko 3. w pozostałych pszczoły po prostu mi zdechły - był osyp. I mam wrażenie, że mocno osłabiłem rodziny, z których brałem ramki. No ale na pewno coś źle zrobiłem bo to były pierwsze odkłady Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bohtyn 297 Report post Posted December 13, 2018 Witaj, też myślę robić odkłady ale chcę zobaczyć co by wyszło z tego, co się kupi - w tamtym roku robiłem odkłady i przyjęło się z 5 lub 6 tylko 3. w pozostałych pszczoły po prostu mi zdechły - był osyp. I mam wrażenie, że mocno osłabiłem rodziny, z których brałem ramki. No ale na pewno coś źle zrobiłem bo to były pierwsze odkłady Normalne. Nie można zrobić dobrze odkładów , jak nawet nie zna się prawidłowego słownictwa pszczelarskiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
vincent vega 67 Report post Posted December 13, 2018 Tak Bohtynie, nie można. Dodam też, że forum w swoim założeniu jest po to aby pomagać i uczyć innych. Nie powinno używać się forum do karcenia czy wykpiwania. Ja pewnie bym podpowiedział koledze, że pszczoły nigdy nie zdychają ale umierają. Starał bym się nie dawać mu do zrozumienia, że jest .... mówiąc w taki sposób. Ale to już Twoja sprawa Bohtynie... Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bohtyn 297 Report post Posted December 13, 2018 Tak vincent vega. Ale kolegga, który użył tego niewłasciwego słowa to miał pewnie stycczność z takim słownictwem od małego i żeby mógł zrozumieć to potrzebuje radykalnego wstrząsu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 191 Report post Posted December 13, 2018 Tak vincent vega. Ale kolegga, który użył tego niewłasciwego słowa to miał pewnie styccznośćz takim słownictwem od małego i żeby mógł zrozumieć to potrzebuje radykalnego wstrząsu. Dobrze Bohtyn, skoro chcesz tak mną radykalnie potrząsnąć to zapraszam osobiście do Trójmiasta bo mam nadzieję, że nie rzucasz słów na wiatr? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 932 Report post Posted December 13, 2018 Dla mnie Braniewo to nie trójmiasto. Potrząsanie moralne nie fizyczne . Zdycha pies pod płotem , nigdy pszczoła. Tak jak człowiek nigdy nie zdycha. 1 Pawo171 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzychu 191 Report post Posted December 13, 2018 (edited) Tak, z okolic Braniewa pochodzę a w Trójmieście przebywam na codzień dlatego tak napisałem. Znam dokładną terminologię umierania i zdychania i wiem, że pszczoły umierają. W polskiej kulturze nie mówi się tak tylko z powodu sakralności/szacunku do tych inteligentnych stworzeń ale również dlatego, że termin zdychać odnosi się od słowa "wdech", oraz od umierania w męczarniach. Termin, że pszczoły umierają jest również słuszny z tego powodu, że ten gatunek wymiera. Umiera =wymiera. Dobrze wiem, że źle to napisałem a to pewnie z powodu ciężkiej pracy w tygodniu i później godziny ale jeśli ktoś przez to chce "radykalnie wstrząsnąć" to zachowuje się gorzej niż obrażona baba, bo stanowczo widać, że to wywołało nie małą obrazę 3 . Najwyraźniej u takiego od małego są stosowane "radykalne wstrząsy" Edited December 13, 2018 by Krzychu Quote Share this post Link to post Share on other sites
vincent vega 67 Report post Posted December 13, 2018 Witaj. Forum jest OK choć czasem zdarzają się "incydenty" - rzadko ale skłamałbym mówiąc, że nie. Faktem też jest, że znacznie rzadziej niż gdzie indziej - więc spotkasz tutaj raczej tych pozytywnych i chętnych dzielić się wiedzą z innymi. Dlatego zadawaj pytania i dziel się z nami swoją wiedzą. Już wiesz Krzychu o czym pisałem wcześniej. Sprawa wyjaśniona więc spoko. 1 Krzychu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites