Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Fermentacja w podkarmiaczce


Recommended Posts

2 godziny temu, Krzyżak napisał:

Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ?

Kiedyś badanie miodu ograniczano do badania aktywności optycznej roztworu . Skręcalność właściwa sacharozy wynosi +66.5* , a w miarę jak postępuje inwertowanie kąt ten spada nawet do wartości ujemnych  (skręcalność fruktozy wynosi 92,4*) . Badanie wykonywano polarymetrem.

Takie proste badanie dawało pole do popisu różnym fałszerzom miodu , więc dodawano kolejne próby.

Zakwaszenie syropu z pewnością przyśpiesza reakcję hydrolizy sacharozy i działanie pszczelej inwertazy. Odkąd zakwaszam syrop nigdy nie zdarza mi się krystalizacja zapasów nawet na nieobsiadanych ramkach. Pszczoły zdecydowanie lepiej zimują bo nie mają żadnych problemów z pobieraniem pokarmu.

Inwertowanie cukru przy pomocy kwasu i dodatku miodu opisywała Ostrowska , cytując oczywiście światowe osiągnięcia radzieckich , podając ile czego dodać i jakie stosować temperatury. Dużo zawracania głowy , bo według moich doświadczeń wystarczy zakwasić , a dodatek inwertazy i temperaturę zapewnią pszczoły.

Link to comment
Share on other sites

Nie mówię, że domowe sposoby inwertowania cukru nie działają. Pytam tylko czy ktoś to kiedykolwiek zbadał. Czy warto to robić czy to sztuka da sztuki.

U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach.

Link to comment
Share on other sites

Z zakwaszaniem syropu należy uważać. Na którejś konferencji doktorantka ( nazwiska nie pamiętam) z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przedstawiała wyniki badań nad zakwaszaniem syropu. Poniżej pewnej wartości pH wyraźnie skracał się okres życia robotnic. Jeżeli znajdę stare notatki to napiszę ile to było dokładnie.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Krzyżak napisał:

Robiłeś jakieś banania składu tego syropu ?

 

Nie robiłem.

3 godziny temu, Krzyżak napisał:

Pytanie skąd pewność, że cokolwiek przeinwertowało ?

Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Krzyżak napisał:

U mnie choć żadnego kwasku nie daję, pszczoły również chętnie pobierają pokarm, dobrze zimują, a zapas nie krystalizuję w nieobsiadancyh plastrach.

To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza(bez sarkazmu)? Po co kombinować? 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, hurriway napisał:

Bo po wielomiesięcznym leżakowaniu, nie krystalizuje

Jak dodasz tymolu tez nie krystalizuje a żadna inwertaza nie zaszła wiec to chyba żaden dowód.

Godzinę temu, hurriway napisał:

To dlaczego chcesz myśleć o inwercie skoro cukier się sprawdza

Przydałby sie do prostego robienia ciasta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.