Tajden Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Fermentuje .....??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 45 minut temu, Tajden napisał: Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Ja w tym roku rzepakowy tak przepychałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Przepuszczanie miodu przez gęsta sita powoduje jego napowietrzenie. Stąd piana. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tajden Posted September 15, 2020 Author Share Posted September 15, 2020 (edited) 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Miód ma normalny kolor miodu lipowego, czyli trochę ciemny. A na wierzchu, gruba biała piana, ale bez pęcherzyków.... I łatwo ta pianą się ściąga. No, może trochę małych pęcherzyków jest. Posmaku fermentacji nie ma... A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Edited September 15, 2020 by Tajden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Krzyżak podał przyczynę ..... .... a 'swoją drogą' stanowczo za wcześnie na fermentację .... PF ps zbierz łyżką (lub czymś podobnym) ową "pianę" wraz z innymi 'zanieczyszczeniami , które 'wypłyną' i ..... i już ... i będzie OK? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted September 16, 2020 Share Posted September 16, 2020 15 hours ago, Tajden said: A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Mysle ze sa to drobinki wosku. Mam to samo za kazdym razem. A moze to poprostu piana. Odstoi jeden dzien i do zebrania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baru Posted September 17, 2020 Share Posted September 17, 2020 Postaw miód w ciepłym miejscu to się Ci lepiej sklaruje. Piana występuje rożnie ,najlepiej zbierz z warstewką miodu . Niby nie powoduje psucia się miodu ale będziesz miał białe wykwity w słoikach ,dla Ciebie to pikuś . Klientowi trzeba tłumaczy że ,miód jest "żywy" i ma prawo tak się zachować , to tak krótko . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.