Krzyżak Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 2 godziny temu, mirek. napisał: a mleko sklepowe jakie? Sklepowe z biedronki 3,2% 2 godziny temu, daro napisał: Gówna zaleta że tanie Wcale tak tanio nie wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Kolego doczytałeś ? ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikop74 Posted November 17, 2020 Share Posted November 17, 2020 Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży. Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted November 17, 2020 Author Share Posted November 17, 2020 (edited) ikop wszytko fajnie ale albo trzeba być emerytem albo pszczelarzem w zimie wolnym od pracy nie da się tego wszystkiego pogodzić ale w tym roku zbudowałem wędzarnię z generatorem dymu i oczywiście regulowaną temperaturą oraz właśnie skończyłem saunę ogrodową opalana piecem na drewno ale wygłaskanie na wiosne Edited November 17, 2020 by mirek. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 13 godzin temu, Krzyżak napisał: Wcale tak tanio nie wychodzi. Po dobre i tanie mleko prosto od krowy , to albo do Bożeny , albo do Emika Taniej jak w biedronce, a jakość nieporównywalna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 18 godzin temu, Krzyżak napisał: Ser dobry. Główna zaleto to, że robi się w 15 minut. Następnym razem dam jedno jajko mniej i dodam jakieś ostre przyprawy, powinien być jeszcze lepszy. No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 6 godzin temu, Michał napisał: Bez dodatków E Oj nie bardzo wiesz co piszesz E to wykaz dodatków dopuszczonych do stosowania w produkcji zywności . Np. kwas askorbinowy ( witamina C 0 czy koszenila barwnik z robaczków . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Aleś Ty czepialski. Wiesz przecież o co mi chodziło. To, że nie każdy składnik chemiczny jest zły wiem, ale generalnie chodziło o prosty i znany robiącemu skład. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 19, 2020 Share Posted November 19, 2020 Oj tam oj tam zaraz czepialski . Ludzie mówią nie jedz bo to sama chemia . Wszystko to chemia , niektóra chemia całkiem dobra poniewiera ze ho ho.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted November 19, 2020 Author Share Posted November 19, 2020 W dniu 18.11.2020 o 12:07, Michał napisał: No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada. a podpowiedz czarnuszkę jakoś przygotowujesz? dodajesz do gorącego jak gotujesz czy potem po wyjęciu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Przed odsączeniem już ją wrzucam, bo później praktycznie nie ma jak jej inaczej dodać. Nie gotuję z całością ziaren, bo nie chcę, żeby cały ser przeszedł tym smakiem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted November 20, 2020 Author Share Posted November 20, 2020 no zrobiłem sam z 2 jajek smak nijaki i chyba jedno jajko albo wcale trzeba to robić na ostro no ostrawo czarnuszka powinna załatwić sprawę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted November 25, 2020 Author Share Posted November 25, 2020 (edited) sous vide macie doświadczenie z tą techniką gotowania? Edited November 25, 2020 by mirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 Mam pięcioletnie doswiadczenie........jedzenia z sous vide. Polecam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted November 26, 2020 Author Share Posted November 26, 2020 a masz przepis na pierś z kaczki najlepiej w sosie teriaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Oj gdybym był młodszy to chyba taką żonę bym sobie wybrał. Oglądam filmy tej kobiety i palce lizać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekF Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 I .... iiiiiiiii TO jedzą pszczelarze???? widać nie godnym tak o sobie nawet ... myśleć ? PF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Co to naczy TO ? Choć wolę kuchnię wietnamską . Znamienne - ależ to śmierdzi !! No cóż kiszona kapusta też śmierdzi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 2 godziny temu, daro napisał: Oj gdybym był młodszy to chyba taką żonę bym sobie wybrał. Oglądam filmy tej kobiety i palce lizać . Oj tak. I nie tylko palce ...Tylko ta peseloza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 10, 2020 Share Posted December 10, 2020 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted December 11, 2020 Share Posted December 11, 2020 U mnie obok pasieki farmer posial taka rzodkiew na poplon po przenicy, ladnie urosla. Dosc smaczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 (edited) Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej. Miód z plastrów odsklepiany ciepłym powietrzem i po tygodniu w słoiku w konsystencji kremu. Dać zdjęcie słoika? Edited December 18, 2020 by Tikcop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerz1020 Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 W dniu 17.11.2020 o 20:28, ikop74 napisał: Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży. Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! Czym pryskałaś węgierki przez śliwkóweczką i ile razy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 1 godzinę temu, Tikcop napisał: Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej. Mnie 500 g trzyma do południa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 A od południa? Następne? Ślepa uliczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.