baru Posted April 26, 2021 Share Posted April 26, 2021 11 minut temu, Xpand napisał: Na ta chwilę jadę na rumlu z korpusami, Ja miałem swojej roboty ,skrzynię szczelną ,byłem pewny że jest ok .ale kiedyś wziąłem zboiny zagotowałem i do wora i pod praskę ,poleciało jeszcze sporo. Dlatego kupiłem .1000zł nie mało ale solidnie zrobiona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted April 26, 2021 Share Posted April 26, 2021 (edited) Ja nie wiem skąd wy tam tyle wyciskacie. Ja po parowej i położeniu potem płyty 5kg na zboiny stwierdzam, że bawienie się w praskę to chyba sztuka dla sztuki. Worki jutowe i płyta chodnikowa daje rade. Ja kupiłem sobie parową i też tak myślałem jeszcze praskę sobie dorobię ale jak się okazuje to po samej płycie już zboiny są suche choć faktycznie jak dałem do praski to coś jeszcze tam oddała ale tak znikome ilości, że jak przy 400 ramkach wyrwę o 250g no max 500g więcej to szkoda chyba czasu. Jak mi gdzieś w fabryce zrobią za piwo to zainwestuje w przeciwnym razie nie idę w to. Edited April 26, 2021 by Brzytwiarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 W piwnicy? Toz to śmierdząca sprawa. Zwłaszcza drony. Tylko pole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baru Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 21 godzin temu, Brzytwiarz napisał: Ja po parowej i położeniu potem płyty 5kg na zboiny stwierdzam, że bawienie się w praskę to chyba sztuka dla sztuki. Jak byś położył 50kg to by była sztuka 5kg to mało . Taka śruba ma może ponad 300kg nacisku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzytwiarz Posted April 27, 2021 Share Posted April 27, 2021 (edited) 9 minutes ago, baru said: Jak byś położył 50kg to by była sztuka 5kg to mało . Taka śruba ma może ponad 300kg nacisku . zgadza się że ma docisk ale próbowałem też w takiej prasce do odsklepin i jak odpowiednio długo "gotujesz" zboiny to nie wiem czy ma to sens. Wczoraj w zasadzie uświadomiłem sobie że przecież mam 100l autoklaw z funkcją właśnie imadła który zrobili mi na Słowacji. Planowałem tak właśnie wyciskać ostatnie soki ze zboin może i wrócę do tematu jak czas pozwoli. Wielu kolegów się mocno spina z tym tematem i nie dopią tylko czekają na to aż będzie a potem się okazuje że jest motylica albo zapleśniałe ramki i nic tylko ognisko zostaje - taki to mają zysk. Edited April 27, 2021 by Brzytwiarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted April 27, 2021 Author Share Posted April 27, 2021 22 godziny temu, Beeman napisał: W piwnicy? Toz to śmierdząca sprawa. Zwłaszcza drony. Tylko pole. Dla mnie wytapianie wosku to jedna z przyjemniejszych rzeczy pod względem zapachu jaki się unosi U mnie to zapach propolisu i wosku, który uwielbiam. Pisząc o "dronach" domyślam się, że chodziło Ci o komórki trutowe z zepsutymi larwami? No to może śmierdzieć, ale ja nie wycinam trutni i nie składuje żadnych ramek z jakimkolwiek czerwiem. Jeżeli jest taka konieczność, to bym wyciął czerw i od razu spalił, bo pozwalanie larwom na zgnicie w komórkach wydaje mi się ryzykowne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 W dniu 27.04.2021 o 02:25, Beeman napisał: drony. Tylko pole. Czerw z ramek pracy , lub z dzikiej zabudowy od razu na topiarkę słoneczną i po uprażeniu jest to świetne źródło białka zwierzęcego dla drobiu , lub ryb . U mnie ryby w sezonie niemal czekają z otwartymi pyskami w miejscu gdzie na brzegu stawu stoi topiarka słoneczna 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Moja topiarka słoneczna to prowizorka. W sezonie wszystkie plastry idą odrazu do zamrażarki i jak już nie ma miejsca to jest akcja topienia wosku. W ogrodzie jak coś zakopie to zaraz zwierzaki rozkopują i jest afera z „ogrodnikiem” a z nim lepiej nie zadzierać. W sezonie każda rodzina ma ramkę pracy i tego lubi się uzbierać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 50 minut temu, Beeman napisał: Moja topiarka słoneczna to prowizorka. W sezonie wszystkie plastry idą odrazu do zamrażarki i jak już nie ma miejsca to jest akcja topienia wosku. W ogrodzie jak coś zakopie to zaraz zwierzaki rozkopują i jest afera z „ogrodnikiem” a z nim lepiej nie zadzierać. W sezonie każda rodzina ma ramkę pracy i tego lubi się uzbierać. Naprawdę mrozisz ramki pracy tylko po to aby później zużyć 3 razy tyle energi aby to przetopić? My pszczelarze to ale mamy pomysły: D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Jak zamrozisz to łatwo wymłócic tak jak piezge. Trochę wegety i na średnim ogniu przez 5 minut. Do ryżu dobry dodatek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 38 minut temu, Beeman napisał: Jak zamrozisz to łatwo wymłócic tak jak piezge. Trochę wegety i na średnim ogniu przez 5 minut. Do ryżu dobry dodatek. Omlet podobno też smaczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 Jak to podobno? To co pszczelarz je na śniadanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted April 28, 2021 Share Posted April 28, 2021 3 godziny temu, Beeman napisał: Jak to podobno? To co pszczelarz je na śniadanie? Trutnie smażone na masełku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.