manio Posted November 16, 2021 Posted November 16, 2021 (edited) 22 minuty temu, daro napisał: Manio mnie pewnie bliżej na Mokotów niż do Ciebie . Górny czy dolny ? Ja też nie pisałem że pić będziemy . Nie musisz , ja dam radę . ? to może w Zambrowie ? Słoiki czas kupić bo pewnie szybko zdrożeją . Piwo zamówię u Zięciulka , bo najczęściej to przywiezie i sam wypije bo jakoś nigdy nie ma czasu Miód brał to i piwo może mi podaruje ? Edited November 16, 2021 by manio Quote
daro Posted November 16, 2021 Posted November 16, 2021 A zięć z Mokotowa czy słoik ? Jak tak przypominam to chyba tam dużo słoików w tych nowych penthausach Quote
manio Posted November 16, 2021 Posted November 16, 2021 5 minut temu, daro napisał: A zięć z Mokotowa czy słoik ? Jak tak przypominam to chyba tam dużo słoików w tych nowych penthausach Zięć słoik , więc warszawiak z awansu Ja już po godzinie w Stolycy chcę uciekać. Nie mam pojęcia po co ludzie sobie takie piekło zgotowali. W porównaniu do nich ja w pracy mam lepiej niż oni na urlopie. 2 Quote
Bożena Posted November 16, 2021 Posted November 16, 2021 17 godzin temu, gajowy napisał: "pełniąca obowiązki żony", w skrócie "POŻ" Nie kobita ? ??? 2 Quote
daro Posted November 16, 2021 Posted November 16, 2021 Pełniąca obowiązki żony a nie ją zamieniające . ? Powiedział bym że flama ale żona to i w garnkach miesza to chyba nie kochanka . ?? Quote
michal79 Posted November 16, 2021 Author Posted November 16, 2021 Przyszła mi do głowy myśl. Że w sumie na tym zjeździe, mało który alkohol miał mniej niż 40%, a żaden nie widział półki sklepowej chyba (poza piwem mego Taty?). A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne. 2 Quote
gajowy Posted November 19, 2021 Posted November 19, 2021 W dniu 16.11.2021 o 23:19, michal79 napisał: A na drugi dzień czułem się niczym skowronek w morskiej bryzie. Talent pszczelarzy z tego Forum, ewentualnie źródła, pochwały godne. Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. Quote
gajowy Posted November 19, 2021 Posted November 19, 2021 A tak co do dyskusji o psującej się jakości piwa- pewna firma na "H" wykupiła u nas kilka dużych browarów i może narzuca swoje wzorce smakowe? 3 Quote
daro Posted November 20, 2021 Posted November 20, 2021 Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek . Teraz można wszystko a jeszcze nie tak dawno szlachcic jadał na śniadanie polewkę piwną . Dooobre , takie danie na piątunio . Quote
gajowy Posted November 20, 2021 Posted November 20, 2021 3 godziny temu, daro napisał: Ja dawniejszymi czasy przemycałem sproszkowaną żółć bydlęcą . Zastanawiałem się co z niej robią . Kolega browarnik powiedział że świńska jest dla człowieka obrzydliwa. Nie po to się starano aby piwo przenieść do używek Żółć w piwie to mit. Owszem, często zamiast chmielu używany jest ekstrakt chmielowy ale nie żółć. Chmiel a zwłaszcza jego ekstrakt jest zbyt tani w przeliczeniu na hektolitr piwa by opłaciło się kombinować. http://mojkufelek.pl/przepis-na-piwo-z-zolci-bydlecej.html Quote
daro Posted November 21, 2021 Posted November 21, 2021 Nie to nie mit . Chmiel zbyt tani ? Ten artykuł człowieka o małym pojęciu .Pisze szef poleca nam dodawać żółć , że jeszcze nic nie wyciekło do internetu , że inspekcje sanitarne . Może napisz skład coca -coli ? Że co , nie znasz ? A może wiesz co zawiera absynt lub becherowka ? Koszt wyprodukowania litra spirytusu 2 pln to tyle co o,5 kg słodu jęczmiennego. Nie wiem ile teraz ja sprzedawałem kg suszonej żółci po 800- 1200 DM .Ile zastąpi chmielu ? Nie wiem . Siostra pracowała w firmie produkującej gołąbki ( bez konserwantów) jak chciała koncentratu to usłyszała - otruć się chcesz? Ktoś ,, słynny,, opracował metodę ekstrakcji wytłoczyn chmielowych . Wytłoczyn , bo piwo to tylko w reklamach się warzy . Ważone piwo kosztuje 5 euro za kufel . Reszta to filtrowana woda ekstrakt z chmielu i słód . Te słabsze mają wodę ,ekstrakt z wytłoczyn , spirytus trochę słodu i goryczkę . Zwłaszcza te w kropeczki.Z życia bo te najbardziej gorzkie . Wiec napisz -czemu brak chmielu w składzie ? Nie po to się starano o usunięcie piwa z wykazu artykułów spożywczych tych które nie mogą zawierać substancji szkodliwych . W Rosji piwo dalej jest produktem spożywczym i jego nie obowiązują ograniczenie alkoholowe . P.S Piwo za 1,5 PLN oblicz koszt produkcji + zysk i marże . Quote
Tadek11 Posted November 23, 2021 Posted November 23, 2021 W dniu 16.11.2021 o 12:33, gajowy napisał: A które polecasz? ostatnio dostałem paczkę różnych takich piw kraftowo-rzemieślniczych. Może jedno nadawało się do picia. Mi w lato smakował Miłosław ale lager. Trochę droższy ale fajnie orzeźwiający... Mnie ostatnio smakowały Miłosław marcowe. Kazimierskie ale ciemne , nie pamiętam nazwy , kupiłem kilka butelek w Kazimierzu Dolnym , poza tym nie najgorszy jest Kozel , czy popularna Perła ale pita latem i w Lidlu też można kupić dobre piwa tylko nie te najtańsze , nazw które były w miarę dobre nie pamiętam ? Quote
PiotrekF Posted November 23, 2021 Posted November 23, 2021 Swego czasu na 'budzeniu niedźwiedzicy' ( no taka impreza) w Cisnej wygrałem w 'konkursie nalewek' (pierwsze i trzecie ...) sześciopak piwa z Ursa Maior. Jak nie piję (i nawet mi niespecjalnie smakuje) piwa, to TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce .... tak dygresyjnie ... skoro na 'piwny tor zboczyło' .... PF 2 Quote
manio Posted November 24, 2021 Posted November 24, 2021 10 godzin temu, PiotrekF napisał: TO akurat smakowało mnie i ... i? mojej małżonce ja tylko jedno piję bo po drugim już tylko sikam Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.