Xpand Posted September 24, 2021 Share Posted September 24, 2021 lech Tak jak pisałem wyżej, ja nie polecam dodawania podchlorynu do pokarmu i nigdy tego nie robiłem. Koledzy pytali czemu, to wyjaśniłem. Podchlorynu używałem do dezynfekcji moich studni oraz dezynfekcji sprzętu w kąpieli wodnej. Opakowania 5L mają bardzo krótki termin przydatności, a te większe często mają utrwalacz i dłuższy termin. E jest to tylko kod służący do oznaczania substancji dodawanych do żywności. Poprzez te kody zapisywane są substancje, które moim zdaniem są niebezpieczne i szkodliwe jako dodatek do żywności jak i te nieszkodliwe jak np. kwas cytrynowy, który jest, wraz z innymi kwasami konserwantem np. w oliwkach. Czemu niektórzy pszczelarze obniżają pH pokarmu węglowodanowego można znaleźć na naszym forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 W dniu 24.09.2021 o 22:53, Brzytwiarz napisał: A czy kwasek cytrynowy to nie jakieś EE?? co mnie zastanawia bo ja nie stosuję i mi nie fermentuje ani nie krystalizuje. Oczywiście nie wiem czy to dobrze tak bez chemii dziś robić ? Sam cukier buraczany jest sztucznym pokarmem ( też ma pewnie swoje EE), więc jeśli faktycznie poszukujesz naturalnej metody hodowli to wypada zrezygnować z dokarmiania i zostawić stosowną ilość miodu pszczołom jak nasi przodkowie - bartnicy. Dodatek kwasku cytrynowego jest tylko próbą zbliżenia właściwości podawanego substytutu nektaru do naturalnego składu , więc chociaż odczynu pH co czyni pokarm łatwiej przyswajalnym. Kwasek cytrynowy jest kwasem organicznym powszechnie występującym w wielu owocach i nektarze zbieranym przez pszczółki. Występujące w nektarach kwasy organiczne : jabłkowy cytrynowy winowy bursztynowy szczawiowy Tak więc nie jest wielkim "przestępstwem" dodanie kwasku , skoro już nie umiemy ( lub tylko się nie chce z wrodzonej pszczelarzom pazerności) gospodarować bez karmienia cukrem. Obyśmy mieli tylko takie rozterki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 13 minut temu, manio napisał: Tak więc nie jest wielkim "przestępstwem" dodanie kwasku , skoro już nie umiemy ( lub tylko się nie chce z wrodzonej pszczelarzom pazerności) gospodarować bez karmienia cukrem. Obyśmy mieli tylko takie rozterki Pójdźmy krok dalej, może dodajmy odrobinę kwasu szczawiowego? Podczas odparowania pokarmu powinno być dość nieźle kwaśne środowisko ula, w sam raz na varroa. Oby tylko nie było to w 100% skuteczne bo momentalnie zniknie monopol na tą ciężką walką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 2 godziny temu, Krzychu napisał: Pójdźmy krok dalej, może dodajmy odrobinę kwasu szczawiowego? Podczas odparowania pokarmu powinno być dość nieźle kwaśne środowisko ula, w sam raz na varroa. Oby tylko nie było to w 100% skuteczne bo momentalnie zniknie monopol na tą ciężką walką Pójdźmy o krok dalej. Jakie jest ph nektaru kwiatowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 (edited) 4 godziny temu, michal79 napisał: Pójdźmy o krok dalej. Jakie jest ph nektaru kwiatowego? piszą ,że kwaśny ale zbadać mogę najwcześniej za 8 miesięcy Leon Bornus - Encyklopedia pszczelarska. PWRiL. Warszawa. strona 121 Edited September 30, 2021 by manio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerz1020 Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 A czy soku z cytryny można dodać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 30, 2021 Share Posted September 30, 2021 37 minut temu, harcerz1020 napisał: A czy soku z cytryny można dodać? Kto bogatemu zabroni ? Ale efekt będzie niezauważalny raczej bo to co najwyżej szczypta kwasku. Idziemy w te sposób do ziołosmrodu cytrynowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.