Bohtyn Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 (edited) 18 godzin temu, harcerz1020 napisał: Wody czy syropu? Jeżeli wody to w jakim celu im dajesz? Wodę to koń pije. ? A pszczoły to najlepiej świeży syrop cukrowy, może być najrzadszy byle byłby słodziuśki.?. Bardziej obawiałbym się tych pełnych zakiśniętych ramek z amitrazą i różnymi lekami po zimie, niż czystego cukru rozrobionego ze świeżą czystą ,może i przegotowaną wodą. Edited March 25, 2022 by Bohtyn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 (edited) 18 godzin temu, Beeman napisał: Manio nie kwalifikuje sie jako pszczelarz wielokrotnie pisałem jak i kiedy zakarmiam pszczoły na zimę , więc bliżej mi do tych szlachetnych pszczelarzy , którzy zimują wyłącznie na miodzie. Moje zapasy bliższe są miodu niż pokrzywowe ulepki. Ubogie środowisko i ostry klimat wyklucza u mnie zimowanie na miodzie bez wsparcia cukrem. Wsparcie cukrem to zupełnie co innego niż wyrabowanie do zera i zalanie samym cukrem w ostatniej chwili. Albo ratowanie głodujących pszczół deską cukrową , bo pożałowało się syropu . Wielu i z pomocą cukru ponosi klęskę za klęską. Ja i moje pszczoły radzimy sobie z jego pomocą - nie mamy wyboru bo po 20 lipca jest pustynia. Ubliża inteligencji i elementarnej uczciwości twierdzenie , że syrop z sokiem podany do ula po 2 tygodniach nabiera cudownych wartości , zasadniczo cenniejszych niż te same komponenty sprzed 2 tygodni. Nie ma w moim środowisku pszczelarzy , którzy tak robią , ale wiem że nie podaliby ręki takim szujom ( h nie akceptuje silnik forum). pozdrawiam manio półpszczelarz , ale nie półgłówek . Edited March 25, 2022 by manio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 2 godziny temu, Bohtyn napisał: Wodę to koń pije. Zwłaszcza w poniedziałek rano ? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich123 Posted March 25, 2022 Share Posted March 25, 2022 Teraz tego nie jestem w stanie odszukać , ale w książkach pszczelarskich gdzieś wyczytałem , że dopuszczalne jest 2% cukru w miodzie . Bo i to jest logiczne , bo jak można zrobić taki zabieg , że dzisiaj wybieramy wszystek syrop zimowy , bo jutro pszczoły przyniosą już miodek świeżutki .Musielibyśmy wykałaczką wybierać z ramek gdzie jest czerw , bo może pszczoły przeniosą do miodni . Tylko który tak na 100% rozezna co jest świeże lub ile w tej komórce jest świeżego a ile syropu cukrowego . Ale tutaj widzę mamy specjalistów od wszystkiego . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted March 26, 2022 Share Posted March 26, 2022 W dniu 24.03.2022 o 19:34, mirek. napisał: kumasz? No ja również nie kumam. Dla mnie ziołomiód to mieszanina ziół i miodu ale tego prawie nikt nie robi bo drogo. Zdecydowanie taniej zmieszać syrop z ziołami i wciskać klientom. Zdzich masz rację że w stu procentach nie da się wyeliminować ale tu chodzi aby te ilości nie były znaczne. Ja w momencie zakładania korpusów na miód, ramki z zimowym zapasem wycofuje od razu lub zaznaczam i później zabieram do odkładów. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted March 26, 2022 Share Posted March 26, 2022 dobra nie chce mi się kłócić czy kopać z koniem tylko jak jest opatentowana nazwa? jeżeli nie jest to jeżeli zawiera jeden składnik z nazwy to to jest:P oczywiście możecie sobie mieć swoje zdanie ale walczcie lepiej z miodem malinowym o kolorze malinowym:PP 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted March 26, 2022 Share Posted March 26, 2022 5 minut temu, mirek. napisał: tylko jak jest opatentowana nazwa? Czego nazwa ? A najlepiej walczcie Z Putasem na Ukrainie .? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted March 26, 2022 Share Posted March 26, 2022 daro wiesz doskonale chodzi o ziołomiód ale ja odpuszczam i robić mi się też nie chce za dużo pracy że by to robić musiał by być droższy o 50 procent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.