Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Odstojnik do miodu

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
111 odpowiedzi w tym temacie

#101
Bohtyn

Bohtyn

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 664 postów
  • LokalizacjaGórki Świętokrzyskie
  • Typ ula:warszawskie zwykłe

U mnie miód nie zdąża się po kolegować z otoczeniem, bo ląduje u klientów - więc nie rozpamiętuję.

Ale dawniej za młodych latek, mój tato też zawiązywał miód gazą w glinianych garach.



#102
Nacek

Nacek

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 354 postów
  • Imię:Ignacy
  • LokalizacjaZiemia Sieradzka
  • Typ ula:WP4/5 i wielkopolski

Coś o przenoszeniu ciasta http://cynig.blogspot.com/


  • Emik3 lubi to

Kto prawy, ten ma spokój w duszy i radość w sercu.


#103
bogor

bogor

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 359 postów
  • Imię:BOGDAN
  • LokalizacjaWyszków
  • Typ ula:wielkopolskie,warszawskie poszerzane

cyt: "Mówi, że pobiera go jak najpóźniej bo zawiera dużo wilgoci, jednak nie mówi czemu przykrywa szmatką, "

 drugi cyt: "Wiem po co szmatkę się kładzie na otwarte odstojniki. Chciałem tylko, aby ktokolwiek mi wytłumaczył dla czego ten wykładowca robi taki zabieg, "

następny cyt: "Nie widzę innego celu stawiania miodu do otwartych odstojników, gdyby chodziło tylko o skrystalizowanie to przecież od razu można zamknąć więc sądzę, że chodzi właśnie o "odparowanie" nadmiaru wilgoci z miodu. "

i od początku cyt: "Ja się po prostu pytam dla czego ta osoba tak robi"

 

tak można w nieskończoność, to albo wiesz albo nie wiesz.

Ja w każdym razie się poddaję?

Wysłuchaj jeszcze raz,dwa,trzy..... za którymś razem doznasz olśnienia.


Użytkownik bogor edytował ten post 25 luty 2018 - 00:30

Wydaje Ci się ,że masz rację i masz rację ,że Ci się wydaje.


#104
bogor

bogor

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 359 postów
  • Imię:BOGDAN
  • LokalizacjaWyszków
  • Typ ula:wielkopolskie,warszawskie poszerzane

U mnie miód nie zdąża się po kolegować z otoczeniem, bo ląduje u klientów - więc nie rozpamiętuję.

Ale dawniej za młodych latek, mój tato też zawiązywał miód gazą w glinianych garach.

bo pewnie Twój tata liczył,że jak tak postoi to naciągnie wilgoci (wody) z otoczenia

i będzie miał go więcej :D


Wydaje Ci się ,że masz rację i masz rację ,że Ci się wydaje.


#105
Słowian

Słowian

    Guru forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1345 postów
  • Imię:Łukasz
  • LokalizacjaOsiek/Olkusz
  • Typ ula:Wlkp, Wlkp 18-stki

Ja tam nawłoć rozlewam po 2 dniach do słoików i nie bawię się w dekrystalizacje i nic się nie dzieje, warunek jak mówi Binko, tylko miód zasklepiony i też jak biore nawłoć dwa lata (wiem wiem w ch.... praktyki, ale biorąc pod uwagę że pszczoły mam 4 lata to połowa stażu :) ) to nie da się tego zrobić wcześniej niż po 20 września bo do 15 a nawet dłużej donoszą nakrop, no chyba żeby było ze 3-4 dni pogody nielotnej to po takiej przerwie pewnie można by spróbować wcześniej. U mnie z nawłoci przy miodobraniu stożek robi się zawsze co prawda nie tak intensywny jak przy rzepaku czy wielokwiacie letnim  w szczególności ale jest. A najlepszym sposobem aby mieć miód nawłociowy w 100 % pewny jest jego kremowanie, smak super, konsystencja też klienci się o niego zabijają a ja mam głowę spokojną :D



#106
marcino91

marcino91

    Prawie domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 95 postów
  • Imię:Marcin
  • LokalizacjaSilesia
  • Typ ula:Dadant 1/2
Moja nawłoć którą dostałem jest nadal płynna i nie zanosi się ni trochę żeby miała zacząć krystalizować a mamy koniec lutego już ;)

#107
Słowian

Słowian

    Guru forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1345 postów
  • Imię:Łukasz
  • LokalizacjaOsiek/Olkusz
  • Typ ula:Wlkp, Wlkp 18-stki

Moja nawłoć którą dostałem jest nadal płynna i nie zanosi się ni trochę żeby miała zacząć krystalizować a mamy koniec lutego już ;)

 

To chyba stało koło nawłoci :) podświetl lampą uv na bank pokaże się napis "ApiFood" lub "Diamant" :D


  • Nacek lubi to

#108
Emik3

Emik3

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 713 postów
  • Imię:Emil
  • LokalizacjaDąbrowy
  • Typ ula:wielkopolski 18

cyt: "Mówi, że pobiera go jak najpóźniej bo zawiera dużo wilgoci, jednak nie mówi czemu przykrywa szmatką, "

 drugi cyt: "Wiem po co szmatkę się kładzie na otwarte odstojniki. Chciałem tylko, aby ktokolwiek mi wytłumaczył dla czego ten wykładowca robi taki zabieg, "

następny cyt: "Nie widzę innego celu stawiania miodu do otwartych odstojników, gdyby chodziło tylko o skrystalizowanie to przecież od razu można zamknąć więc sądzę, że chodzi właśnie o "odparowanie" nadmiaru wilgoci z miodu. "

i od początku cyt: "Ja się po prostu pytam dla czego ta osoba tak robi"

 

tak można w nieskończoność, to albo wiesz albo nie wiesz.

Ja w każdym razie się poddaję?

Wysłuchaj jeszcze raz,dwa,trzy..... za którymś razem doznasz olśnienia.

 

 

Patrzę, że lubisz się czepiać skrótów myślowych. W związku z czym wyjaśnię łopatologicznie. Tak, każdy wie, że szmatkę na ewentualnie otwarte odstojniki kładzie się wyłącznie w celu zapobieżenia dostania się nieczystości do środka. Chodziło mi wyłącznie o to, że wykładowca w filmie podaje informację o tym, że nie konfekcjonuje miodu nawłociowego od razu do słoików tylko wlewa do odstojników bo miód ten "kipi", teoretycznie każdy miód powinien chwilę w odstojnikach przestać, aby zebrała się piana i nieczystości na wierzchu. Pragnąłbym w końcu abyś mi wytłumaczył skoro tak bardzo Cię to razi dla czego ten Pan nie zamyka pokryw na odstojnikach. Miód ten "kipi" ok, nieczystości zbierają się na wierzchu, ale gdyby nie lał po belki to nie wyszedłby on z odstojników a można by miód ten wlewać w momencie rozpoczęcia krystalizowania do słoików, tylko o ile on potrafi zwiększyć objętość, nie można tego uwzględnić przy uzupełnianiu odstojników zostawiając zapas?. Upierasz się przy tym, że to takie oczywiste, że wszystko jest wyjaśnione i na sto procent prawidłowe, a przykładowo z ciastem okazało się, że niekoniecznie.

 

Trudno tak napisać, że miód ten potrafi tak pracować, że wyjdzie z odstojników? W mojej okolicy nawłoci nie ma, dla tego też pytam o praktyczne aspekty a zamiast normalnie wyjaśnić to otrzymuję takie stwierdzenia typu "krowy się doi ręcznie a jak tego nie wiesz toś głupi".


Użytkownik Emik3 edytował ten post 25 luty 2018 - 22:02


#109
marcino91

marcino91

    Prawie domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 95 postów
  • Imię:Marcin
  • LokalizacjaSilesia
  • Typ ula:Dadant 1/2
Słowian fakt że tegoroczna ma więcej wody niż ubiegłoroczna bo była wybierana tak jak pogoda pozwoliła a przypomnę tylko że lało jak z cebra przez wrzesień ale za pochodzenie i sposób odbierania i produkcji miodu jestem pewien że dziadostwa tam nie ma :) Nawet patrząc pod lampami UV IR czy bulbulatorem elektronowym ;)

#110
bogor

bogor

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 359 postów
  • Imię:BOGDAN
  • LokalizacjaWyszków
  • Typ ula:wielkopolskie,warszawskie poszerzane

Patrzę, że lubisz się czepiać skrótów myślowych. W związku z czym wyjaśnię łopatologicznie. Tak, każdy wie, że szmatkę na ewentualnie otwarte odstojniki kładzie się wyłącznie w celu zapobieżenia dostania się nieczystości do środka. Chodziło mi wyłącznie o to, że wykładowca w filmie podaje informację o tym, że nie konfekcjonuje miodu nawłociowego od razu do słoików tylko wlewa do odstojników bo miód ten "kipi", teoretycznie każdy miód powinien chwilę w odstojnikach przestać, aby zebrała się piana i nieczystości na wierzchu. Pragnąłbym w końcu abyś mi wytłumaczył skoro tak bardzo Cię to razi dla czego ten Pan nie zamyka pokryw na odstojnikach. Miód ten "kipi" ok, nieczystości zbierają się na wierzchu, ale gdyby nie lał po belki to nie wyszedłby on z odstojników a można by miód ten wlewać w momencie rozpoczęcia krystalizowania do słoików, tylko o ile on potrafi zwiększyć objętość, nie można tego uwzględnić przy uzupełnianiu odstojników zostawiając zapas?. Upierasz się przy tym, że to takie oczywiste, że wszystko jest wyjaśnione i na sto procent prawidłowe, a przykładowo z ciastem okazało się, że niekoniecznie.

 

Trudno tak napisać, że miód ten potrafi tak pracować, że wyjdzie z odstojników? W mojej okolicy nawłoci nie ma, dla tego też pytam o praktyczne aspekty a zamiast normalnie wyjaśnić to otrzymuję takie stwierdzenia typu "krowy się doi ręcznie a jak tego nie wiesz toś głupi".

Drogi Emilu naprawdę albo nieuważnie słuchasz albo to Ty nie łapiesz pewnych skrótów myślowych.

Jak już miód zacznie "wychodzić" czy to ze słoika czy z odstojnika to już mu nie pomoże żadne odparowywanie,

otwieranie odstojników a tym bardziej zamykanie.Można go już śmiało , najlepiej jak najszybciej przerobic

na to co każdy kocha czyli c2h5oh.

Jeśli chodzi o przenoszenie ciasta to najwyraźniej są różne w tej mierze doświadczenia.

I nie twierdzę że ani Twoje ani ich przemyślenia są głupie bo nigdzie chyba tak nie napisałem.

Każdy ma swoje i ma prawo je mieć.


  • Emik3 lubi to

Wydaje Ci się ,że masz rację i masz rację ,że Ci się wydaje.


#111
Emik3

Emik3

    As forumowy

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 713 postów
  • Imię:Emil
  • LokalizacjaDąbrowy
  • Typ ula:wielkopolski 18

Czyli jeśli dobrze myślę, to otwarte odstojniki w przypadku miodu nawłociowego służą tylko i wyłącznie temu, aby wyłapać niedojrzały miód, który zaczyna "wychodzić" dopóki jeszcze da się z niego cokolwiek innego zrobić zanim się zepsuje?



#112
bogor

bogor

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 359 postów
  • Imię:BOGDAN
  • LokalizacjaWyszków
  • Typ ula:wielkopolskie,warszawskie poszerzane

Czyli jeśli dobrze myślę, to otwarte odstojniki w przypadku miodu nawłociowego służą tylko i wyłącznie temu, aby wyłapać niedojrzały miód, który zaczyna "wychodzić" dopóki jeszcze da się z niego cokolwiek innego zrobić zanim się zepsuje?

Emil litości , przecie wyraźnie napisałem ,że jak już zacznie wychodzić czyli skiśnie

to już nie dojrzeje i można go wyp.....ć.

Po to właśnie p.Bińko radzi nie rozlewać do słoików ,zostawić odkryte(zakryte gazą lub szmatką) odstojniki

by to co nie zdążyło jeszcze odparować dokonało się teraz i jak już zacznie krystalizować to dopiero

rozlewać.Niektórzy leją od razu i albo mają tyle fartu ,że jest o odpowiedniej zawartości wody to chwała Panu,

albo ryzyko że zacznie fermentować.Dlatego też nie wiem czy zauważyłeś że rozlewa do wiader o niedużej pojemności

żeby była stosunkowo duża powierzchnia parowania. Czy wystarczająco jasne?

 

P.s. Ktoś kto ma parę słoików może ryzykować ale nie ten co ma tony.

       Kto by tyle wypił a handlować nie wolno :D 


Użytkownik bogor edytował ten post 26 luty 2018 - 20:50

Wydaje Ci się ,że masz rację i masz rację ,że Ci się wydaje.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami! | Ślężańskie Miody | Wolne pszczoły