Beeman Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 U nas prawie wszystko poszło 100% do góry. Cukier nie wiele zdrożał Za worek 20kg płaciłem $18 teraz $22. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted May 6, 2021 Share Posted May 6, 2021 jak miód nie zdrożeje to zakarmiać na zimę miodem będziemy 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 Ktoś z Was zamawiał Inwert Diamanta w sezonie podkarmiania? Jak wyglądała wówczas cena? https://sklep.diamant.pl/syrop-inwertowany-invertix-72f-wiadro-15kg-paleta-660kg-single.html Teraz poza sezonem jest po 2,56 zł/kg syropu przy całej palecie, wychodzi 3,55 zł/kg suchej masy. Jak mi się wydaje, w sezonie jesiennym wychodziło ponad 4 zł? Poprawcie jeśli się mylę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 2, 2021 Share Posted July 2, 2021 https://www.facebook.com/hashtag/invertofix znacie taki specyfik? może ktoś stosuje coś podobnego i jakie są efekty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 2, 2021 Share Posted July 2, 2021 (edited) 26 minut temu, mirek. napisał: https://www.facebook.com/hashtag/invertofix znacie taki specyfik? może ktoś stosuje coś podobnego i jakie są efekty Ciekawe Ale efekty ciężko będzie wyłapać bez zaplecza laboratoryjnego. W końcu na cukrze pszczoły równie dobrze zimują.ja kupiłem invert, przyszedł w ciągu doby. Płaciłem 2,55 za 1 kg syropu. W suchej masie ciut powyżej 3 zł. W tym roku stawiam na wygodę. Nie chcę mi się tracic czasu w sklepie z wózkiem czy specjalnie do cukrowni jechać gdzieś kawał. A i na kilka razy i tak bym musiał jeździć, a zawieszenie nie jest wieczne w aucie. Ekonomia w tym przypadku to nie tylko porównanie cen dwóch produktów ale i doliczenie wszystkich innych kosztów. Jeśli by to działało, to ta pojemność za 45 zł starczyłaby ma 50 kg cukru. Więc 90 gr do kilograma cukru można doliczyć. Jeśli cukier po 2,49 to po wszystkim koszt by był 3,39 zł za kg. Dolicz robotę, czas i zawieszenie w aucie, paliwo. 3,55 i masz invert który przyjeżdża pod dom Edited July 2, 2021 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted July 3, 2021 Share Posted July 3, 2021 W dniu 2.07.2021 o 20:33, mirek. napisał: https://www.facebook.com/hashtag/invertofix znacie taki specyfik? może ktoś stosuje coś podobnego i jakie są efekty Daro kiedyś stosował coś takiego sprowadzonego zza wschodniej granicy . Prawdopodobnie to samo tylko pod inną nazwą . Może coś skrobnie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 6, 2021 Share Posted July 6, 2021 efekty ekonomicznie nieopłacalne 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Witam, zastanawiam się co lepsze cukier czy zamówić inwert gotowy z diamanta . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 W marketach cukier od zeszłego roku po 2,48. Czy macie cynk o jakichś promocyjach? Przedwczoraj zapomniałem, że 5kg poszło mi do wina z porzeczki i musiałem kupować w sklepie osiedlowym... Gdybym miał jakieś suche miejsce żeby łatwo wstawić paletę, ech... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 54 minuty temu, michal79 napisał: W marketach cukier od zeszłego roku po 2,48. Era promocji minęła. Zarządy marketów scfaniły się. Zauważyli, że kasjerki chętnie sprzedają limity np. 10kg x 20 paragonów jeśli promocja obejmowała pierwsze 10 kg. Teraz jest promocja na pierwsze 5 kg i na dodatek na jedną np kartę biedronka . I tu nie przeskoczysz systemu żeby zakupić tonę po promocji, bo jednak nie masz tylu sztuk uprzywilejowanych kart w danym markecie. 57 minut temu, michal79 napisał: Gdybym miał jakieś suche miejsce żeby łatwo wstawić paletę, ech... Ja zakupiłem w tym roku paletę. ale trzymam w suchym i chłodnym schowku. Czyli rozładowałem z palety i poukładałem wiadra w inne miejsce. Ty mógłbyś tak np do piwnicy jeśli mieszkasz w bloku, a na tą ilość rodzin co masz to nawet kilka wiader wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 1 godzinę temu, chudy1579 napisał: Witam, zastanawiam się co lepsze cukier czy zamówić inwert gotowy z diamanta . A ile masz tych rodzin? Ja w tym roku postawiłem na wygodę. Kupiłem paletę 44 wiadra 15 kg invertix 72f od diamanta. Starczy na 32 rodziny. Niby w przeliczeniu na suchą masę dopłacasz 1 zł/kg w porównaniu do cukru, ale w moich warunkach warto dopłacić i mieć spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Witam, mam 55 rodzin chodzi mi oto czy ten transport mają bezpieczny żeby wiadra nie były połamane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 To na te 55 rodzin to ile by trzeba tego inwertu bo myślałem że wiadro na ul starczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 To na te 55 rodzin to ile by trzeba tego inwertu bo myślałem że wiadro na ul starczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 3 minuty temu, chudy1579 napisał: chodzi mi oto czy ten transport mają bezpieczny żeby wiadra nie były połamane U mnie tak wyglądało to: zastreczowane, zapięte pasami, pod każdą warstwą przekładka foliowa - pod pierwszą górą kartonowa, na nerwalgicznych kantach kątowniki kartonowe. 55 rodzin to z dwie palety do zakarmienia na 15 kg s.m. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 2 minuty temu, chudy1579 napisał: bo myślałem że wiadro na ul starczy W 1 wiadrze 15kg syropu masz ok 11 kg suchej masy cukrów strawnych przez pszczoły. To tak jakbyś karmił 11 kg cukru na zimę. Odpowiedz sobie sam, czy Twoim pszczołom to starczy? Niektórzy tak karmią, dają max 12 kg, a niektórzy po 10 kg (tak zarzeka się jak mój sąsiad, że tyle daje. Żebym i ja spróbował ) To czy wiadro starczy - tego nie wiem? Kiedyś wiadro apiifood starczyło. A w przeliczeniu na strawną suchą mase wychodziło ok 9 kg... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 kurierem zapewne to przyśla i sprawdzasz w jakim stanie jest paleta jak wszytkie palety jak zamawiałem szklane drzwi do sauny to musiałem zapłacić i dopiero potem rozpakowałem było wszystko w porządku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Teraz, Krzychu napisał: Niektórzy tak karmią, dają max 12 kg, a niektórzy po 10 kg (tak zarzeka się jak mój sąsiad, że tyle daje. Żebym i ja spróbował ) ja więcej nie karmie i pokarm do wiosny spokojnie wystarcza jeszcze pare ramek do odkładów zostaje z tym że ja mam nawłoć i nie wybieram do zera tylko to co sie nadaje do wirowania więc sporo im zostaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 No ja nawloci też nie wybieram i zostaje dla pszczół a,czy można zamówić paletę inwertu zakarmic a resztę cukrem dopelnic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 1 minutę temu, mirek. napisał: z tym że ja mam nawłoć i nie wybieram do zera tylko to co sie nadaje do wirowania No i właśnie o to chodzi. Ja mam lipę i zaraz potem karmię. Wychów ramki czerwiu do zimowli = ramka miodu. Więc gdy susza w polu w sierpniu i wrześniu to trochę muszą jeszcze zużyć na rozwój. W tamtym roku była lipa z lipy. I żeby podtrzymać żywotność rodzin dałem po 19 kg już od końca lipca. Silne rodziny zużyły tak jak w normalnym roku 15 kg zużywają u mnie. I nie rabują na wiosnę bo mają zapas. Przykład zza płotu pokazuje, że mało pokarmu na zimę - jeśli przeżyją to od razu atakują inne rodziny by coś wyjąć. Nie moje. Widać nad głową skąd lecą, a mają z 30 m. Słabe rodziny miały sporo jeszcze po tych 19 kg. Wyjmowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 2 minuty temu, chudy1579 napisał: czy można zamówić paletę inwertu zakarmic a resztę cukrem dopelnic Najpierw cukrem, potem invertem enzymatycznym. Invert to syrop, który jest o porpcesie invertazy enzymatycznej czyli podobnej do tej, którą robią pszczoły letnie z cukrem podczas karmienia. Wówczas pszczoły szybciej się przepracowują. Jeśli robi to pszczoła letnia to nie ma biedy. Natomiast pszczoła, która ma iść już do zimowli a zakładam, że w połowie września taka już jest. Dlatego lepiej najpierw cukrem a później invertem buraczanym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Dziś kupiłem 10kg w biedrze, widziałem, że jest jakaś spora promocja dla osób mających kartę biedronki. Ja takiej karty nie posiadam. Ale może warto dla cukru wyrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 2 godziny temu, Krzychu napisał: Ja zakupiłem w tym roku paletę. ale trzymam w suchym i chłodnym schowku. Czyli rozładowałem z palety i poukładałem wiadra w inne miejsce. Ty mógłbyś tak np do piwnicy jeśli mieszkasz w bloku, a na tą ilość rodzin co masz to nawet kilka wiader wystarczy Myślałem o takich ofertach, że cukier w workach po 25kg, a na palecie takich worków 32 (800kg). Wtedy i przy robieniu win bym się nie przejmował, i przy zakarmianiu, z 3-4 latka spokoju. Tylko suche pomieszczenie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 51 minut temu, michal79 napisał: Myślałem o takich ofertach, że cukier w workach po 25kg, a na palecie takich worków 32 (800kg). Wtedy i przy robieniu win bym się nie przejmował, i przy zakarmianiu, z 3-4 latka spokoju. Tylko suche pomieszczenie... ja od 3 lat kupuję cukier w kwietniu/maju. Trzymam na palecie ofoliowane folią stretch. Palety stoją pod wiatą i nic się z cukrem nie dzieje. Zawsze zostanie kilka worków do kolejnego sezonu. W nich cukier lekko przywiera do papieru. Dwa uderzenia workiem o posadzkę przed otwarciem i nie ma problemu. Nie ma co przesadzać z suchym pomieszczeniem tym bardziej, że ten cukier będziesz magazynował max do połowy września. Byle deszcz na nie nie padał i będzie ok. Nie martw się nie powstanie z każdego worka jeden wielki kryształ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 4 godziny temu, Krzychu napisał: Niby w przeliczeniu na suchą masę dopłacasz 1 zł/kg w porównaniu do cukru Dobrze powiedziane - niby . Z cukru 1 kg zapasów z inwertu 0,7 -0,8 . Jak bym chciał mieć spokój kupił bym sobie hamak nie pszczoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.