daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 56 minut temu, Turqs napisał: Nie martw się nie powstanie z każdego worka jeden wielki kryształ Wy jednak w dziwnych krajach żyjecie . U mnie po miesiącu bryły . No rozbijalne ale po dwu to łbem bym w ścianę walił. Że o myszach nie wspomnę . Nie tylko my lubimy słodycze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 2 godziny temu, gajowy napisał: Dziś kupiłem 10kg w biedrze, widziałem, że jest jakaś spora promocja dla osób mających kartę biedronki. Ja takiej karty nie posiadam. Ale może warto dla cukru wyrobić? weź nie dziaduj wzeszłym roku zadzwoniłem do lokalnej hurtowni i kupiłem 200kg po 1.95 bez stania i proszenia się kasjerek w tym roku nie kupuje bo jeszcze mi to wystarczy na zimę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 11 minut temu, daro napisał: Wy jednak w dziwnych krajach żyjecie . U mnie po miesiącu bryły . No rozbijalne ale po dwu to łbem bym w ścianę walił. Że o myszach nie wspomnę . Nie tylko my lubimy słodycze. no cukru w stodole się nie trzyma ale już w pracowni śmiało możesz i tam myszy wstepu nie maja wymogi sanitarne:P a wilgoć utrzymać stałą temperaturę i spoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Paletę cukru od marca do jesieni w pracowni. No weź chłopie . A gdzie się ten cukier trzyma ? Ja tam wolę w cukrowni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 (edited) 1 godzinę temu, daro napisał: Dobrze powiedziane - niby . Z cukru 1 kg zapasów z inwertu 0,7 -0,8 . Jak bym chciał mieć spokój kupił bym sobie hamak nie pszczoły. Cukier 2,49 zł za kg. Invert 2,55 zł za kg syropu. W przeliczeniu na suchą masę -> / 72% = 3,54 zł za kg. W porównaniu do cukru. Czyli o 1,05 zł droższy Invert. Tyle, że już po procesie invertazy enzymatycznej. Przyjeżdża i masz. Edited July 9, 2021 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 43 minuty temu, Krzychu napisał: Tyle, że już po procesie invertazy enzymatycznej. A świstak siedzi i zawija w sreberka . Przy takim ph ? Cukier tak ale inwert na zimę 2,8 pln , sm 3,8 pln/kg. Skąd masz dane o suchej masie? Ponadto z 1 kg inwertu nie powstanie 1 kg zapasów a 0,75 kg. To ok 2 pln za kg zapasów 20 pln rodzina 2000 wymieszanie z wodą . To ja wolę sam przepierdzielić te dwa kafle na piwo przy mieszaniu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 (edited) 16 minut temu, daro napisał: A świstak siedzi i zawija w sreberka . Przy takim ph ? Cukier tak ale inwert na zimę 2,8 pln , sm 3,8 pln/kg. Skąd masz dane o suchej masie? Ponadto z 1 kg inwertu nie powstanie 1 kg zapasów a 0,75 kg. To ok 2 pln za kg zapasów 20 pln rodzina 2000 wymieszanie z wodą . To ja wolę sam przepierdzielić te dwa kafle na piwo przy mieszaniu . Oj coś Darek nie rozumiesz co ja piszę. Invertix 72f diamanta w 1 kg syropu ma 72 % cukrów ogółem . Więc na 1 kg syropu przypada 720 gram węglowodanów. 1 kg syropu kosztuje w wiaderkach na palecie kosztuje 2,55 zł /kg. Więc wiaderko 15 kg syropu kosztuje 38,25 zł.przy zakupie całej palety. Idąc dalej - w tym samym 15kg wiaderku mamy 10,8 kg węglowodanów przyswajalnych przez pszczoły za który zapłaciliśmy 38,25 zł. Dzieląc tą kwotę na ilość cukrów wychodzi 3,54 zł za kg s.m.węglowodanow. Dane są od producenta. A ja nie zaprzeczam też, że z 1 kg syropu powstanie 0,75 kg zapasów . Wręcz przeciwnie - potwierdzam i stąd te wyliczenia Edited July 9, 2021 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 18 minut temu, daro napisał: To ja wolę sam przepierdzielić te dwa kafle na piwo przy mieszaniu . A ja jak mam mieszać 2 tony cukru, to wolę kupić gotowy po 3,20zł./kg (48zł. za wiadro 15kg. ) i dać moim bzykom porządny syrop. Zasłużyły sobie na niego . A mi na piwo też przyniosły ... 18 minut temu, daro napisał: A świstak siedzi i zawija w sreberka . A Darek siedzi i miesza cukier we Frani Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 24 minuty temu, Krzychu napisał: Oj coś Darek nie rozumiesz co ja piszę. Oj bajki piszesz wiaderko kosztuje 42 https://sklep.diamant.pl/syrop-cukru-inwertowanego-invertix72f-15-kg.html dolicz transport za paletę . Gdzie masz podany skład procentowy ? Cytat A Darek siedzi i miesza cukier we Frani Darek nie we frani choć w mauzerze 500 l , już nawet daro promocje olewa bo dzieci cukru nie chcą wysypywać . 10 woreczków siup , piwko siup . Traktorek odpalamy, podjeżdżamy pod ule i pistoletem do podkamiaczek . Jakiś czas po piwku lub 0% ? Cukier krzepi ja nikomu nie zabraniam .Kto bogatemu zabroni ? Nie ? Nie jest to takie cacy . 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 6 minut temu, daro napisał: Oj bajki piszesz wiaderko kosztuje 42 https://sklep.diamant.pl/syrop-cukru-inwertowanego-invertix72f-15-kg.html dolicz transport za paletę . Gdzie masz podany skład procentowy ? To nie bajki, bo ja płaciłem 2,56 tak jak tu: https://sklep.diamant.pl/syrop-inwertowany-invertix-72f-wiadro-15kg-paleta-660kg-single.html Skład procentowy podany jest na wieczku syropu. Zrobię zdjęcie weekend i tu wstawię. Transport coś ok 150 zł jednorazowy. Za paletę cukru też bym płacił coś koło tego za transport. A przy wożeniu autem, też płacisz za transport bo i za paliwo i za zużycie podzespołów auta. Ile? To u każdego indywidualnie. To nie jest za darmo. Auto załadowane po dziurach obrywa. Ja już zapłaciłem 3 tys za remont zawieszenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 Oj tam ja wożę takim- 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted July 9, 2021 Share Posted July 9, 2021 4 godziny temu, mirek. napisał: weź nie dziaduj Jakie tam dziadowanie. Jutro mam zamiar odebrać pszczołom miód i od razu coś dam w zamian. Musiałem na szybko kupić cukier, biedra była po drodze a sklep jedyny pszczelarski w okolicy mam zamknięty do 25 b.m., inaczej na szybkiego bym kupił inwert. Chyba że masz na myśli dziadowanie o wspomniane zniżki z kartą "moja biedronka". Tu nie znam niuansów , jeśli jest z tym zawracanie d... to moze i faktycznie się nie opłaca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudy1579 Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 Witam, już zamówiony inwert paleta 660 kg i jeszcze dokupię cukru w workach po 25 kg w sklepie pszczelarskim 2.60 za kg mają.JAk w tamtym roku brałem cukier w biedrze 200kg to kasierka mi nabijała po 10 kg na każdy paragon i za niego płacić, a ludzie myślałem że mnie zjedzą oczami ,a kolejka jaka była. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 7 godzin temu, chudy1579 napisał: JAk w tamtym roku brałem cukier w biedrze 200kg to kasierka mi nabijała po 10 kg na każdy paragon i za niego płacić, a ludzie myślałem że mnie zjedzą oczami ,a kolejka jaka była I ja tak robiłem i też mnie to... A w tym roku jest jeszcze lepiej. Bo jest promocja za 1,25 zł limit 10 kg ale... Na kartę moja biedronka i na dodatek... Płacisz cenę 100% a za każde 10 kg dostajesz voucher do wykorzystania w biedronce na 12,5 zł w konkretnym dniu. Miłego pchania wózków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 W dniu 9.07.2021 o 19:45, daro napisał: Gdzie masz podany skład procentowy ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 Cukier w przeliczeniu na sacharozę to te sreberka . Podana SM to nie przelicznik . Ja nie strzępię języka nie wiedząc . Spróbowałem obu zbożowego i cukrowego . Zresztą co ja będę gała porównajcie . Mi by się usmiechało za parę groszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 (edited) Godzinę temu, daro napisał: Cukier w przeliczeniu na sacharozę to te sreberka . Podana SM to nie przelicznik . Ja nie strzępię języka nie wiedząc . Spróbowałem obu zbożowego i cukrowego . Zresztą co ja będę gała porównajcie . Mi by się usmiechało za parę groszy Nie ulega żadnej wątpliwości, że z ekonomicznego punktu widzenia zawsze cukier będzie tańszy. Tobie to nie problem wymieszać w altanie tyle kg bo i przy okazji jest szansa do wypicia browarka Ja próbowałem zbożowy, wiadro na rodzinę. W przeliczeniu na s.m wychodzi, że dałem im po 9 kg cukrów przyswajalnych. Starczyło im na zimowle ale wydaje mi się, że nie było tej siły rodzin w sezonie po tym. Do tej pory mam w ramkach smalec, którego nie przetrawiają. Nigdy więcej zbożowego. Jedyny plus, że nie było żadnych rabunków. Za każdym razem jak karmię cukrem, to sąsiad się uśmiecha szyderczo. I widać dlaczego. Widać jak kursują z jego podwórka do mojej pasieki. Nie ma daleko, bo z 30 m. On daje w końcówce września i 10 kg. Uważa, że jak są glodniejsze to chętniej zbierają nektar na wiosnę. Invertixa nie próbowałem jeszcze, po zimowli ocenię czy warto było Edited July 11, 2021 by Krzychu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 4 minuty temu, Krzychu napisał: Jedyny plus, że nie było żadnych rabunków. A jaki to plus ? Zdrowa rodzina się nie da . Reszta niech spada . Mieszanie to nie problem . Jakie masz podkarmiaczki i jak szczelne ule bo to powód radości sąsiada . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted July 11, 2021 Author Share Posted July 11, 2021 Ja zawsze karmię syropem cukrowym. Raz to cena, a dwa nigdzie nie kupię takiego pokarmu jak sam robię, czyli z tymolem oraz z kwasem cytrynowym o pH jakie mnie interesuje. Właśnie zrobiłem i rozlałem do 5L wiaderek 180 litrów, co starczy na kilka uli. W przyszłym tygodniu będę mógł zacząć wybierać lipę i podawać syrop. Z rabunkami nie mam żadnego problemu, chociaż wylotki pewnie zwężę na 50%. Silne, zdrowe i ze zwężonym wylotkiem rodziny nigdy nie dadzą się wyrabować. Oczywiście syrop podaje najczęściej pod wieczór i nie rozlewam po okolicy. Wystarczy zastosować się do tych zasad i sukces murowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 4 godziny temu, Krzychu napisał: Ja próbowałem zbożowy, wiadro na rodzinę. W przeliczeniu na s.m wychodzi, że dałem im po 9 kg cukrów przyswajalnych. Starczyło im na zimowle ale wydaje mi się, że nie było tej siły rodzin w sezonie po tym.Do tej pory mam w ramkach smalec, którego nie przetrawiają. Nigdy więcej zbożowego. Jedyny plus, że nie było żadnych rabunków. Pisałem o tym wielokrotnie już kilka lat temu . Ale większość i tak musi spróbować , by uwierzyć . Dziwię się tylko tym co spróbowali i dalej wolą zbożowy , bo tańszy . Tych glutów w ramkach , to nawet bimbrownicy z Podlasia nie chcą przerabiać ! 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted July 11, 2021 Share Posted July 11, 2021 (edited) 22 minutes ago, Robi_Robson said: Tych glutów w ramkach , to nawet bimbrownicy z Podlasia nie chcą przerabiać ! Heheh.. A tak w podobnym temacie. Przez dwa sezony nazbieralo mi sie gdzies 100 ramek z zasklepionym miodem choc i pewnie jast tam pare z zimowym pokarmem. Co z tym mozna zrobic? Czy mozna wlozyc to do wielkiego gara(hehe. nie mam takiego) z goraca woda i zagotowac? Odstawic, zebrac wosk a reszte do dymiona? Opcja druga zebrac wosk a reszta do kanalu? Edited July 11, 2021 by Beeman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 Nie musisz na raz . Jak miód pitny to tylko warzony zwłaszcza z takich smaków . Jak nie wyjdzie taki zwykły można robić Łiski . Ta z Mazurskich miodów 300 za flaszkę 0,5 l . Aparatura nie skomplikowana .? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 2 godziny temu, daro napisał: ie musisz na raz . Jak miód pitny to tylko warzony zwłaszcza z takich smaków miód pitny to chyba sycony lub nie możesz objaśnić co masz na myśli warzenie miodu pitnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 Słowa "warzenie miodu " to synonimem jest gotowanie miodu czyli brzeczki miodowej , robi się to głównie dla zabicie drobnoustrojów w niepewnego pochodzenia miodach często zanieczyszczonych , oraz przy miodach tak zwanych korzennych , dla wydobycia aromatu tych przypraw typu jak cynamon , goździki , gałka muszkatołowa imbir itp. nazywane powszechnie przyprawami korzennymi w czasie warzenia zioła te oddają swój aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted July 12, 2021 Share Posted July 12, 2021 7 godzin temu, mirek. napisał: miód pitny to chyba sycony lub nie No tak , ale to nie miód .? Piwo się warzy miód syci a prawie to samo tylko z miodu pianę się zbiera . Taki cukier w plastrach to nie miód i trzeba go pogotować trochę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.