daro Posted November 21, 2015 Share Posted November 21, 2015 Nie ważne kto z jakiej opcji. Ważne są nasze pszczelarskie bolączki . Może to nic nie zmieni ale póbować zawsze trzeba . Tu linkdo dokumentu http://forum.spp-polanka.org/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=27 Tu do watku na Polance - http://forum.spp-polanka.org/topic/64-czas-bra%C4%87-si%C4%99-do-roboty-czasu-ma%C5%82o-a-rzecz-pilna/ Żeby po tem nie było że nikt problemów nie zgłaszał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted November 21, 2015 Share Posted November 21, 2015 Podpinam temat, aby nie zaginął - później go odepniemy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 Ten dokument może dotyczyć raczej Kół i Stowarzyszeń pszczelarskich a nie pojedynczych pszczelarzy , ale między nami warto ustalić priorytety co najważniejsze naszym zdaniem jest do zrobienia a co można zaniechać lub uprościć , jak chociażby restrykcyjność przepisów dotyczących sprzedaży miodu przez drobnych producentów pszczelarzy na targowiskach i odbioru pracowni pszczelarskiej które to są traktowane tak surowo jak zakłady masarskie ( gdzie jak wiadomo surowiec jest łatwo psujący się ) a to z braku przepisów szczegółowych dotyczących pszczelarstwa i po co coroczny audyt pracowni przez PLW ? żeby napełnić kasę PLW ? lub zaopatrzyć go w miód na zimę ? Natomiast poprawić można współpracę PLW z pszczelarzami w temacie zwalczania chorób zakaźnych w pasiekach a nie wykorzystywanie lekarzy do kontroli porządku w pracowni. Co prawda nauczony życiem nie mam wielkich nadziei związanych z tym dokumentem i ale pisać coś trzeba nawet po to żeby komuś coś wytknąć później jak skończy się tylko na zapowiedziach. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 To dotyczy wszystkich. Czegoś PiS nauczył się przez 8 lat i wyciągnął wnioski ( mam nadzieję ) z przegranych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 To dotyczy wszystkich. Czegoś PiS nauczył się przez 8 lat i wyciągnął wnioski ( mam nadzieję ) z przegranych. Nie dość że patriota to jeszcze optymista.Ja nie daje żadnych szans na poprawę,ale chciałbym to odszczekać.PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 Ja nie optymista. Po kampanii zamierzałem miesiąc się nie myć tak mi ręce wysciskali. Nie robiąc niczego nic się nie zrobi. Nie bedą mieli argumentów .Rządzą sami dostaną informację. Nie oczekuję cudów a działań. No oprócz tego że Patriota dodaj Katolik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 Ludzie póki żyją mają nadzieję i podobno nadzieja umiera ostatnia i zresztą jest takie moje motto dotyczące nadziei i dlatego mądre jest powiedzenie że " Po dobrym Panie lepszy nastanie " chociaż ostatni wygrani zaciągnęli u Polaków ogromny kredyt i bardzo jestem ciekawy jak spłacą ten kredyt zaufania ? Bo pierwsze ich "kroki" ?? dają dużo do myślenia Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikołajWitwicki Posted November 22, 2015 Share Posted November 22, 2015 Jak widać nie pitolą się w tańcu i bardzo dobrze, społeczeństwo w wyborach dało wyraźny znak że oczekuje szybkich zmian. Nie znam działań ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, ale minister środowiska Jan Szyszko ma dużo zaangażowania w obronie polskiej ziemi i lasów. Pozytywnie wypowiadał się na temat pszczelarstwa. Skoro lokalne koła pszczelarskie dbają o swoje stołeczki, nie pozostaje pszczelarzom nic innego jak założyć ogólnopolskie stowarzyszenie w obronie naszych interesów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted November 22, 2015 Author Share Posted November 22, 2015 Takie jest nazywa się Polanka.Co do kroków mi się podobają w zetce jak słuchałem dzisiaj to rządy (sic! jeszcze nawet kluczy do gabinetów nie mają) , wywołały taki efekt jak granat w szambie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted October 16 Share Posted October 16 23 godziny temu, Madzin napisał(a): Co tu tak cicho Podobno obudziliśmy się już w nowej Polsce, dlatego pewnie nie będzie już komu narzekać na pis. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted October 16 Share Posted October 16 Mam nadzieję że się stała normalność, po 8 latach wywrócenia wszystkiego na głowę głupi znowu będzie głupi, nie pracujący będzie miał mniej pieniędzy od pracującego, a cham znowu będzie chamem. Młodzi i szanowne panie troszkę się wkurzyli na wysłuchiwanie jaki to dobrobyt mają na najniższej krajowej, pewnie również do części dotarło że wojna z Niemcami skończyła się w 1945r. Wszystkie dobrego życzę wszystkim na ten nowy czas oby prezydent się zachował i koniec tego koszmaru.......PK 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 11 godzin temu, Krzychu napisał(a): dlatego pewnie nie będzie już komu narzekać na pis. Oj Krzysiek jeszcze nieprędko otrząśniemy się po ich rządach a dzieci nasze jeszcze będą spłacać ich decyzje i kredyty. Zresztą bez przesady zawsze o tej porze roku już po sezonie na forum był taki trochę martwy sezon i wymyślaliśmy jakieś tematy zastępcze , żeby forum żyło. Ale kiedyś była tendencja wśród pszczelarzy , że sobie sami coś majsterkowali przy swoim hobby pszczelarskim. 😁 Dzisiaj wszyscy kupują wszystko na gotowe , ule z tworzywa gotowe drewniane już mało kto ma z młodych pszczelarzy , sprzęt pszczelarski itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 Ja napisze trochę przewrotnie bo wiem , że dużo tu jest zwolenników starego ładu . 😁 Po dobrym Panie , lepszy nastanie !!!!! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted October 17 Share Posted October 17 12 godzin temu, Krzychu napisał(a): Podobno obudziliśmy się już w nowej Polsce, dlatego pewnie nie będzie już komu narzekać na pis. Poczekaj parę miesięcy , zacznie się narzekanie na PO 😁, ale to już wiosna będzie to i czymś ciekawszym zajmiesz się w pasiece. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted October 17 Share Posted October 17 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Oj Krzysiek jeszcze nieprędko otrząśniemy się po ich rządach Mówisz jakbyś był internowany przez nich niczym Bolek w Arłamowie:D 1 godzinę temu, gajowy napisał(a): Poczekaj parę miesięcy , zacznie się narzekanie na PO 😁 I tak w kółko, i tak w kółko, max co 8 lat. Wtedy wygrał PiS bo mieli dość Po, teraz wygrało "po" bo mieli dość PiS. Ale z sympatią do partii jest jak z sympatią do klubów piłkarskich. I jakie dowody na oszustwa nie pokażesz to oni zawsze murem za nimi. 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted October 17 Share Posted October 17 1 godzinę temu, Krzychu napisał(a): I tak w kółko, i tak w kółko, max co 8 lat. Wtedy wygrał PiS bo mieli dość Po, teraz wygrało "po" bo mieli dość PiS. Tak sobie podsumowujesz lekutko bo nie rozumiesz co się stało przez te 8 ostatnich lat... -w gospodarce? -w społeczeństwie? -w polityce? -w polityce zagranicznej -w oświacie? _w rolnictwie? itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 5 godzin temu, Krzychu napisał(a): Mówisz jakbyś był internowany przez nich niczym Bolek w Arłamowie:D I tak w kółko, i tak w kółko, max co 8 lat. Wtedy wygrał PiS bo mieli dość Po, teraz wygrało "po" bo mieli dość PiS. Ale z sympatią do partii jest jak z sympatią do klubów piłkarskich. I jakie dowody na oszustwa nie pokażesz to oni zawsze murem za nimi. Wygląda na to że nie rozumiesz pojęcia demokracji ? Albo celowo trywializujesz pojęcia. I jeszcze to porównanie do klubu piłkarskiego, Polskie porównujesz do klubu piłkarskiego. Co to znaczy " mieli dość" ? Rozwiń to pojęcie w swojej głowie , co kaprys jakiś mieli , opatrzyły się ich gęby i chcesz nowe gęby widzieć po 8 latach ? A za następne 8 znowu nowe gęby ? Czy jeszcze odróżniasz inne atrybuty demokracji i różnice jakie są w krajach o dojrzałych i ustabilizowanych formach demokracji zwane demokracjami skonsolidowanymi , i odróżniasz te różnice i porównanie do nieustabilizowanej demokracji , jaką mamy u nas jeszcze ciągle . Ale są jakieś nadzieje ,że ludzie przez swoją frekwencję ostatnio 74% , zaczynają rozumieć jak łatwo wpaść w dyktaturę i zamordyzm z którego później wyjście jest tylko poprzez przelew krwi . Dlaczego tak dużo poszło młodych do głosowania i po nocach stało do urn , z kaprysu ? , bo mieli dość ? , gęby obecnej ekipy nie podobały się ? Przemyśl to sobie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted October 17 Share Posted October 17 18 minut temu, Tadek11 napisał(a): Wygląda na to że nie rozumiesz pojęcia demokracji ? Albo celowo trywializujesz pojęcia. I jeszcze to porównanie do klubu piłkarskiego, Polskie porównujesz do klubu piłkarskiego. Co to znaczy " mieli dość" ? Rozwiń to pojęcie w swojej głowie , co kaprys jakiś mieli , opatrzyły się ich gęby i chcesz nowe gęby widzieć po 8 latach ? A za następne 8 znowu nowe gęby ? Czy jeszcze odróżniasz inne atrybuty demokracji i różnice jakie są w krajach o dojrzałych i ustabilizowanych formach demokracji zwane demokracjami skonsolidowanymi , i odróżniasz te różnice i porównanie do nieustabilizowanej demokracji , jaką mamy u nas jeszcze ciągle . Ale są jakieś nadzieje ,że ludzie przez swoją frekwencję ostatnio 74% , zaczynają rozumieć jak łatwo wpaść w dyktaturę i zamordyzm z którego później wyjście jest tylko poprzez przelew krwi . Dlaczego tak dużo poszło młodych do głosowania i po nocach stało do urn , z kaprysu ? , bo mieli dość ? , gęby obecnej ekipy nie podobały się ? Przemyśl to sobie. Wygląda na to Tadziu, że zarówno Ty, jak i Kazik-Piotr z Podhala, Krzysiek (z którym łączę się w żalu, ale z nadzieją), wszyscy nie rozumiecie pojęcia, a w zasadzie dwóch pojęć. A jakich pojęć, spytacie pewnie? 1. "Wątek na forum" 2. "Sezon 2024". Niech ci, co mają się cieszyć, się ku**a cieszą. Obietnice wyborcze szybko zmieniają się ostatnio w metafory... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 Michalku 🙂 doskonale to rozumiemy 🙂 Są wątki których nazwa tematu jest ścisłej sformułowana słowami , ale temat "Sezon 2024" jak by był takim bardzo ogólnym tematem mogącym dużo treści pomieścić i trochę wolnej dyskusji również w rozsądnych granicach oczywiście. I nawet Madzin pytała co tu tak cicho ? i co jej odpowiesz ? Inaczej forum umiera i coraz mniej jest piszących , zresztą jak można w kółko mielić to samo zborze i to samo pisać , przejrzyj tak forum piszą prawie te same osoby ciągle i o czym można jeszcze pisać w " Sezon 2024" o marzeniach swoich na przyszły rok ? PS Jak dyskusja będzie odbiegać za bardzo , to ją przeniesiemy 😁 w części do innego wątku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted October 17 Share Posted October 17 12 minut temu, Tadek11 napisał(a): Michalku 🙂 doskonale to rozumiemy 🙂 Są wątki których nazwa tematu jest ścisłej sformułowana słowami , ale temat "Sezon 2024" jak by był takim bardzo ogólnym tematem mogącym dużo treści pomieścić i trochę wolnej dyskusji również w rozsądnych granicach oczywiście. I nawet Madzin pytała co tu tak cicho ? i co jej odpowiesz ? Inaczej forum umiera i coraz mniej jest piszących , zresztą jak można w kółko mielić to samo zborze i to samo pisać , przejrzyj tak forum piszą prawie te same osoby ciągle i o czym można jeszcze pisać w " Sezon 2024" o marzeniach swoich na przyszły rok ? Nie wiem, czy to tak do końca działa, że jak chcemy podniecić trochę forum pszczelarskie, zaczynamy kręcić politykę. Zwłaszcza, że teraz będziemy świadkami tego, czego będziemy świadkami... nie tylko tu na forum. Ale dobra, nie mój cyrk, nie moje małpy. Ja w ramach sezonu pszczelarskiego zajmuję się teraz infrastrukturą i rozważaniami na temat miłości do pszczół. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted October 17 Share Posted October 17 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 23 minuty temu, michal79 napisał(a): Nie wiem, czy to tak do końca działa, że jak chcemy podniecić trochę forum pszczelarskie, zaczynamy kręcić politykę. To nie polityka , to bieżące komentarze zresztą związane z pszczelarstwem , bo kto nam zapomogi dla pszczelarzy będzie płacił ? , a nie walko o władzę? 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted October 17 Share Posted October 17 24 minuty temu, michal79 napisał(a): Ja w ramach sezonu pszczelarskiego zajmuję się teraz infrastrukturą i rozważaniami na temat miłości do pszczół. I na jakim etapie rozważań jesteś ? Ja jak pisałem z tematu podnoszenia miodności i usprawniania infrastruktury schodzę na etap zmniejszania pasieki , ponieważ spada rentowność gospodarki pasiecznej na 2024 r , związanej z polityką rządu w sezonie 2023 i napływem niekontrolowanych dostaw miodów obcego pochodzenia. I weź tu nie pisz o polityce jak ona wchodzi Ci do pasieki z butami. 🤒 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted October 17 Share Posted October 17 (edited) Wyrazy współczucia przegranym stronnikom nowego wcielenia Gomułki. Widać nie przeszkadzała wam debilna propaganda i włażenie na ołtarze. Wykorzystywanie kościoła, służb, wojska czy policji dla partyjnych interesów i własnych szemranych interesików. Smutne jak bardzo się różnimy w ocenie tak oczywistych podłości , fałszu i zakłamania. Nie, nowe rządy cudow nie dokonają. Tu każdy musi zadbać o siebie i swoje pszczoły. Ja liczę tylko na zmianę samego robienia polityki. Bez zawłaszczania, wściekłych min i lekcawarzenie elementarnych zasad kultury i obyczajów. To niewiele, ale nawet zmiany czysto estetyczne dają duża ulgę. Mam nadzieję że to będzie więcej niż odświeżenie starego ula ? Nie , nie był Tusk moim idolem. Uważałem go za lenia i pieczeniarza Ale dal przykład zaangażowania, pracowitości , erudycji i patriotyzmu. Bez włażenia na ołtarz i bogoojczyźnianych zawodzeń Ja jestem zadowolony ze wykopaliśmy kartofla, choć przyszłość 11 partyjnej koalicji to jak połączenie 11 odkładów i każdy z królową. To będzie trudna i bolesna współpraca. Ale tak wygląda demokracja, a nie rządy sklerotycznego gnoma. Czy kolejna zmiana będzie lepsza ? Nie wiem , ale na szczęście biologia nie podlega koniunkturom i wielu wybrańców i ich bezkrytycznych wyborców odejdzie tam gdzie każdy z nas. Gnom też, a bez niego się nie pozbierają. Bo jednak był genialnym treserem tych oszołomów i bezwzględnych karierowiczów. Dyzma przewraca się w grobie ze ma tyłu zdolnych następców, a Obajtek bije go na łeb. Edited October 17 by manio 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted October 17 Share Posted October 17 7 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Wygląda na to że nie rozumiesz pojęcia demokracji Proszę wskazać w którym można miejscu nie rozumiem. 7 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Polskie porównujesz do klubu piłkarskiego. Proszę czytać ze zrozumieniem, nie polskie do klubu piłkarskiego a kibiców klubu do fanatycznych wyborców jednej partii, która by nie wiadomo jakie afery mogłaby mieć to fanatyk i tak za nią będzie. To samo tyczy się sympatyków klubów piłkarskich, którzy są zawsze za swoją drużyną mimo, że nic sobą nie reprezentują. 7 godzin temu, Tadek11 napisał(a): co kaprys jakiś mieli , opatrzyły się ich gęby i chcesz nowe gęby widzieć po 8 latach ? A za następne 8 znowu nowe gęby ? No gdy nie było i prawdopodobnie nie będzie jedną partia rządzić dłużej niż 8 lat czyli dwie kadencje pod rząd. Pierwsze 4 lata to każda partia naprawia błędy po poprzedniej władzy. Druga kadencję już niby nie i wtedy wyborcy się budzą. I nie dają szansy na trzecią pod rząd. PiS więcej nawywijal niż rudy uprawiający politykę zaciskania pasa, ciepłej wody w kranie, afery stadionowej, afery hazardowej, afery Amber gold, afery autostradowej itp... ci ostatni też nie lepsi, a może i lepsiejsi? 7 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Dlaczego tak dużo poszło młodych do głosowania i po nocach stało do urn , z kaprysu ? , bo mieli dość ? , gęby obecnej ekipy nie podobały się ? Dlaczego uczepiles się tak upodobania do gęby? Często wciskasz słowa które nie zostały wypowiedziane uznając je za oficjalne stanowisko. Idąc dalej... Rudy miał podobny wynik jak w poprzednich wyborach ale... Dużo zdobyła dalszą opozycja tj trzecia i lewica. I uwierz, ludzie głosujący na nich głosowali często dlatego bo nie chcą aby do władzy doszedł ponownie rudy lub pozostał PiS. Tylko nikt im nie mówił, że oni już dawno się dogadali, że pójdą razem w koalicję... Sama euforia po ogłoszeniu exit poll już to wskazywała. 7 godzin temu, michal79 napisał(a): Obietnice wyborcze szybko zmieniają się ostatnio w metafory... Albo w kłótnie gdzie nie zdążyli związać koalicji a już są problemy światopoglądowe Jakby nie było demokracja zwyciężyła. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts