Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Nowy rząd

daro

Recommended Posts

7 godzin temu, daro napisał(a):

Pikuś jest też i inny , złodziejem jest skazany prawomocnym wyrokiem sądu za kradzież . Ale co tam .

Oczywiście Darek 😁 masz rację ,  istotne  jest pojęcie w definicji kto jest złodziejem , czyli jest nim ten ,  któremu udowodniono kradzież , ale jak ktoś mówi , że podejrzewa dawcę który mu oferuje działkę , chociaż ma osobiste przekonanie że wie skąd pochodzą te pieniądze ,  z okradania innych , to powinien brać pod uwagę , że naraża się w przypadku procesu na współudział . 

W przypadku Kaczyńskiego oczywiści nikogo nie skarzą , bo to jest tylko taka gra umysłowa o  pojęciu uczciwości i odpowiedzialności. 😁 i raczej wchodzą w grę sprawy moralne , a nie zarzuty karne. 🙂

Pozdrawiam

i czy obejrzałeś ten wywiad  z Piotrem Wrońskim ? 

2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

W przypadku Kaczyńskiego oczywiści nikogo nie skarzą

Nikogo nie skarzą ,patrz 100 wałków dla osiołków .

2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

i czy obejrzałeś ten wywiad  z Piotrem Wrońskim ?

A Ty sprawdziłeś gdzieś indziej te ,,rewelacje ,, ? Tak się zdobywa prawdę . Ja oglądałbym i ruską propagandę ale od czasów PRL mnie mdli .

Wiesz mnie mierzi i jedna i druga strona te gwiazdki i te wszech ogarniające chamstwo i pranie mózgów .Macie wy rozum ? Używajcie . Tak jak nie podobały mi się ,,konsultacje ,, PiS tak i nie podobają mi się hołowniowe regulaminy . No cóż Marszałek Senatu w sondażach przed wyborami Prezydenckimi 1,5 % i płaczek za Marszała Sejmu ... A to Polska właśnie

• Like 1

12 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

raczej wchodzą w grę sprawy moralne , a nie zarzuty karne.

Czerpali ze starych rosyjskich wzorców : złodziej w majestacie prawa , czyli  taki któremu nic nie można zarzucić w sensie kodeksowym. Szemrane interesy , marnowanie miliardów żeby przy okazji uszczknąć kilkadziesiąt milionów  - to znane mechanizmy od tandetnych maseczek  czy niedostarczonych przez instruktora narciarstwa respiratorów. Na szczeblu gminnym takie przewały to  pewna odsiadka ,  jak robi to premier czy minister to  wyższa konieczność.

A lipne konkursy i rozdawnictwo setek milionów ? To  nie złodziejstwo w majestacie prawa ? A wsparcie imperium toruńskiego  i kupowanie ciepła do sieci cieplnej przez państwowego odbiorcę , którego wcale nie potrzebuje ? To nie kradzież w majestacie prawa ? Przecież są na to umowy i "konkursy"  - wygrywają je jedynie słuszni beneficjenci. Tak można wyliczać w nieskończoność , ale i tak nie przekonasz fanatyków bezzębnego gnoma i jego inteligentnych inaczej wyznawców . Dlatego żadne dyskusje nie mają sensu. Poczekamy na działania prokuratorów i sądów . Bez nacisków politycznych , zgodnie z literą prawa i stanem faktycznym.  Zero już popuszcza w gacie , a będzie miał więcej powodów i wtedy się zdziwi , że nie ma już kolegów. Co  najwyżej wyznawców  . Tych fakty i dowody nie interesują . Zawsze wiedzą lepiej. Środowisko prawników aż kipi z niecierpliwości. Będzie ciekawie :)

• Like 1

2 godziny temu, manio napisał(a):

złodziej w majestacie prawa , czyli  taki któremu nic nie można zarzucić w sensie kodeksowym.

Jak rozumiem masz na myśli wałki z VAT ?

Poczekamy na działania prokuratorów i sądów

O ,o ,o ! Popatrz jeszcze na sporządzoną  listę do posadzenia jako obietnica wyborca ( bez nacisków ). PO będzie mądrzejsze rozdzieli ministra od Prokuratora Generalnego i ryży jak wcześniej na informacje o wałkach ,będzie rozkładał ręce . Manio w normalnym kraju nikogo nie chroni ni kiecka ni znajomości , polityczne koneksje .Patrz Tramp w USA . Oby nasze dzieci czy wnuki tego dożyli . Kradli kradną i będą kraść bo nikt jeszcze nie wymyślił grabi co grabią od siebie, problem zaczyna się od złapania i reakcji towarzystwa  kradzieja . Uczciwy człowiek nie broni kolegi złodzieja a wręcz namawia do oczyszczenia = zrzeczenie się immunitetu . Ja tu już Wam proponowałem zakład że nikt nikogo nie posadzi ,nie poda pod Trybunał Stanu . Nikt nie podjął rękawicy . 

To było bodaj - ręka rękę myje ?

A wsparcie imperium toruńskiego

Maniutek strona 20 -

Cytat

Zlikwidujemy Fundusz Kościelny.

Pytanie  - gdzie jest prawnie umocowany  i jak go zmienią ?

Ignacy Krasicki
Bajki i przypowieści
Wół minister

Kiedy wół był ministrem i rządził rozsądnie,
Szły, prawda, rzeczy z wolna, ale szły porządnie.
Jednostajność na koniec monarchę znudziła;
Dał miejsce woła małpie lew, bo go bawiła.

Dwór był kontent, kontenci poddani — z początku;
Ustała wkrótce radość — nie było porządku.
Pan się śmiał, śmiał minister, płakał lud ubogi.
Kiedy więc coraz większe nastawały trwogi,
Zrzucono z miejsca małpę. Żeby złemu radził,
Wzięto lisa: ten pana i poddanych zdradził.

Nie osiedział się zdrajca i ten, który bawił:
Znowu wół był ministrem i wszystko naprawił.
  • Like 1

7 godzin temu, daro napisał(a):

Ja tu już Wam proponowałem zakład że nikt nikogo nie posadzi ,nie poda pod Trybunał Stanu . Nikt nie podjął rękawicy . 

To było bodaj - ręka rękę myje ?

Sprawy poszły za daleko i nie będę się z nikim zakładał , bo nigdy tego nie robiłem , ale rozliczenie będzie na pewno i jest kilku pewniaków czyli osób  do rozliczenia  personalnego za przekręty władzy . "Zero"  jest na pierwszym miejscu a i Duda ma się czego obawiać jak nie zmieni frontu i będzie szedł na zwarcie z rządem. Nie wiem czy znasz opinie konstytutalisty prof . Chmaja

https://youtu.be/fCJlTE2FQYk 

Wszystkim niecierpliwym proponuję jednak troszkę spokoju.

Jak można już oceniać i rozliczać koalicję jeżeli jeszcze nie rządzą, na razie wiemy że Mateusz Morawiecki formuje nowy rząd 😀 a pisowski naród toczy straszna rozpacz.  https://youtu.be/jgop7_9_XWM?si=AGHi71iYCXL8XR_0

Przypuszczam że kiedy dojdzie do zmiany władzy nastąpi audyt w poszczególnych ministerstwach aby sprawdzić co nieudacznicy zniszczyli przez 8 lat i jakie są najpilniejsze potrzeby. Po tym wszystkim dopiero będzie możliwość na realizację obietnic i rozliczanie za destrukcję państwa. Jeżeli nowy rząd koalicyjny nie rozliczy nikogo z tych wszystkich rzeczy które się działy przez 8 lat, to najdalej za 4 lata dojdzie do wyborów po których PO przegra i przestanie się liczyć w polityce naszego kraju raz na zawsze.

Naprawa tego wszystkie to nie taka łatwa sprawa, jakie trupy z szafy jeszcze będą wypadać w gospodarce? 100 miliardów kredytu u Koreańczyków, brak100 miliardów na atomówki? Zobaczymy co to będzie co to jest porobione😀 jaki to dobrobyt zostawił nam PiS.

• Like 2

16 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Nie wiem czy znasz opinie konstytutalisty prof . Chmaja

W Polsce jak i wszędzie rozliczenie = skazujący wyrok . Te wydają sądy które kto by co nie pzdził mają niezawisłość orzekania w/g obowiązującego prawa . Internet i ,, opinie ,, niczego nie stanowią . Boisz się założyć ? Poczytałeś ,,umowę kokoalicyjną ,,  i 100 obietnic na 100 dni ? Porównaj , no ale trzeba PRZECZYTAĆ . W tym jest problem .

Aby odwołać Prezydenta co trzeba robić Tadeuszu ? Wiesz ?

14 godzin temu, piotrpodhale napisał(a):

Naprawa tego wszystkie to nie taka łatwa sprawa, jakie trupy z szafy jeszcze będą wypadać w gospodarce? 100 miliardów kredytu u Koreańczyków, brak100 miliardów na atomówki?

Podamy się ruskim oni długi umorzą .PO im umarzało pora na wdzięczność .

• Like 1
  • Haha 1

W dniu 19.11.2023 o 17:45, Tadek11 napisał(a):

czy znasz opinie konstytutalisty prof . Chmaja

Ten tam jakiś prof. M. Chmaj   był współautorem obecnie nam panującej konstytucji , wówczas tego zapisu nie wprowadził do konstytucji - dlaczego ?  Czyżby się obawiał że to mogłoby dotyczyć jego człowieka .  A teraz to może sobie mniemać , jak sam mówi .

10 godzin temu, zdzich123 napisał(a):

wówczas tego zapisu nie wprowadził do konstytucji - dlaczego ?

To jeszcze uściślij jaki zapis konstytucji  masz na myśli ? 🙂

Ale tak ogólnie , to dlatego , że nie da się przewidzieć wszystkich przypadków jakie mogą się wydarzyć w rzeczywistości w życiu i zapisać na kilku stronach . Konstytucja Stanów Zjednoczonych Ameryki stawiana za wzór w Świecie , ma tylko siedem artykułów i 27 poprawek i przeczytaj ją jak nie wierzysz , że nie wchodzą tam w takie szczegóły prawne . Jest to taki szkielet prawny i interpretacja Konstytucji jej w szczegółach należy do sądów. Tak że nie wymagaj od twórców Konstytucji że w Konstytucji opiszą wszystkie przypadki życiowe jakie mogą się wydarzyć , bo Świat idzie z postępem i powstają nowe zjawiska i pojęcia prawne , jak chociażby obecnie zjawisko " sztucznej inteligencji" , mogące bardzo nam pogmatwać posługiwanie się prawem. 

http://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/konst/usa.html

11 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

bo Świat idzie z postępem i powstają nowe zjawiska i pojęcia prawne , jak chociażby obecnie zjawisko " sztucznej inteligencji" , mogące bardzo nam pogmatwać posługiwanie się prawem. 

Dodaj jeszcze nowych trzydzieści kilka  płci  ,......  i zakończ te wywody .  Co innego rozwój technologiczny a co innego ludzka  głupota i nienawiść . Pozdrawiam

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1

4 godziny temu, zdzich123 napisał(a):

Pozdrawiam

Również pozdrawiam 😁I daleki jestem od nienawiści 🙂 I szanuję Twoje poglądu na tematy płci i inne. 😁

I dopytywałem się Ciebie o tą sprzeczność o której wspomniałeś  i nadal nie wiem co miałeś na myśli na temat zapisu nie wprowadzonego do Konstytucji przez Prof. Marka Chmaja  którego podejrzewasz  o współudział  w pisaniu obecnej Konstytucji Polski z 1997r , co jest  sprzeczne z prawdą .

Marek Chmaj został doktorem prawa dopiero w roku 2001 na Uniwersytecie Białostockim , a Konstytucja Polski obecna została opublikowana w kwietniu 1997 r czyli  prace nad nią trwały zapewne wiele lat wcześniej przed rokiem 1997 , w okresie poprzedzającym opublikowanie , czyli w tym czasie gdy  była pisana Konstytucja ,  wtedy Marek Chmaj  studiował prawo na Uniwersytecie Białostockim i mało prawdopodobne żeby student prawa  z Białegostoku był autorem Konstytucji Polski . Natomiast później oczywiście był  ekspertem prawa wykorzystywanym często przez Sejm  i był nawet wiceprzewodniczącym Trybunału Stanu powołanym w 2019r przez Sejm , ale to było wiele lat później w stosunku do okresu powstawania obecnej Konstytucji Polski. 

To tak w kwestii sprostowania i dlatego Ciebie o to zapytałem , bo mi się daty nie zgadzały , a nie z nienawiści jak sugerujesz . 🥺

Pozdrawiam.

W dniu 21.11.2023 o 07:01, Tadek11 napisał(a):

Konstytucja Stanów Zjednoczonych Ameryki stawiana za wzór w Świecie , ma tylko siedem artykułów i 27 poprawek i przeczytaj ją jak nie wierzysz , że nie wchodzą tam w takie szczegóły prawne

Tyle  że Ty nie rozumiesz czym się rożni anglosaski system prawny od Polskiego .

• Like 1

Pisząc to...

W dniu 21.11.2023 o 18:16, zdzich123 napisał(a):

a co innego ludzka  głupota i nienawiść . Pozdrawiam

nie miałem Ciebie na myśli ,  lecz tego prof.  stanie po drugiej stronie to raptem wszystko się zmienia . Napisałem tak jak sam powiedział , że w jego mniemaniu  ....  . Jak czegoś niema zapisane w prawie tzn. że nie ma . A nie sztuczne naginanie prawa .

Odnośnie tego co zostało po PiS tych trupów które będą wypadać z szafy. 

Dzisiaj firma Pfizer pozwała Polska o 6miliardów.

UE zawarła porozumienie ale nasz nieudacznik odrzucił to porozumie bo przecież okupacja brukselska nie będzie nam nakazywać. Teraz trzeba będzie się napocić żeby jakoś wyszło.

Pytanie do zwolenników nieudaczników  kto to teraz zapłaci jeżeli sąd nakaże wypłacić ?. Liczę na Michała bo to obkuty gość w ekonomii pisowskiej... 

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Pfizer-pozywa-Polske-Za-nieodebrane-szczepionki-na-COVID-19-chce-6-mld-zlotych-8650557.html

To porozumienie UE-Pfizer, tajne? Co premierzy nie dostali wglądu? W sprawie którego śledztwo ma problemy, bo zaginęły smsy von der Layen? Pis je odrzucił i zawarł własne?

A kto ci Kaziu mówił, że jestem zwolennikiem nieudaczników? Ze mną jest gorzej. Jestem koszmarem plemiennych kacyków obu stron. Otóż uważam, że wszystkie partie mają swoje dobre i złe strony. Nie ślinię się jak szczeniak do tych dobrych, a za te złe nie przestaję szanować ich wyborców. Polecam Ci twardy jak giewoncka skała kolego, tę odrobinę elastyczności.

No chyba że to lewica.