Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

W tym roku postanowiłem dolać trochę środkowoeuropejskiej krwi do mojej pasieki. 

Dziś przyjadą dwie matki NU linii AMM Północna - mariażu prof. Prabuckiego (linia Pomorzanka) i dr Ostrowskiej (linia Mazurka). 

Chcę wstawić klateczkę z matką do transportówki ze strząśniętymi pszczołami, po nabraniu przez nie miodu w wola i odczekaniu aż wyleci pszczoła lotna. Tak sobie zapewnię, że w transportówce będą raczej młode pszczoły, lepsze w przyjmowaniu nowych matek.

I teraz pytanie - czy taką transportówkę będzie sensownie na drugi dzień postawić w miejscu strutowiałego odkładu? Czy lotna pszczoła z tego odkładu wzmocni ten pakiet, czy będzie chciała wykończyć matkę NU, przyjętą w nocy przez młode pszczoły?

Posted

W jeden dzień raczej nie będzie jeszcze solidnej świty gotowej bronić matki.

Nie prościej dać jej się unasiennic w weselniaku a nie wprowadzać trutowki do równania?

• Like 1
Posted (edited)
17 godzin temu, michal79 napisał(a):

W tym roku postanowiłem dolać trochę środkowoeuropejskiej krwi do mojej pasieki. 

Rozumiem, ze od przyszłego roku rotwailer do pilnowania pasieki nie będzie potrzebny🤣?

Tak na serio, myślałem, żeby u siebie w lesie postawić jeden ul z kampinoską. Swoje matki unasieniam i tak w mieście...

Edited by gajowy
Posted
45 minut temu, gajowy napisał(a):

Tak na serio, myślałem, żeby u siebie w lesie postawić jeden ul z kampinoską.

Słyszałem, że kilka lat temu cała pasieka Orlenu w Płocku przeszła na kampinoską. 

Jakby co służę kontaktem do stowarzyszenia "Kampinoska", w osobie Patrycji.

Posted
17 godzin temu, MAQ napisał(a):

Nie prościej dać jej się unasiennic w weselniaku a nie wprowadzać trutowki do równania?

Najchętniej unasieniłbym obie matki w silnych weselniakach i pozwolił im dojść do siły do zimy samym, bez konieczności dodatkowego wzmacniania. Dlatego kombinuję z wykorzystaniem siły rodzinki strutowiałej.

Zakładam, że lotna pszczoła od trutówek zintegruje się z rodzinką z matką NU. Tylko muszą zaistnieć odpowiednie warunki. 

Na razie zrobiłem tak, że postawiłem obie skrzynki obok siebie. Lotna pszczoła przejdzie do ula zawierającego matkę, jeśli będzie chciała. Za kilka dni ten ulik z trutówkami zabiorę stąd i rozgonię na toczku metodą "na mania", żeby oblatująca się matka z prawego ulika przypadkiem tam nie wleciała.

d8mC7y9.jpeg

Posted
4 godziny temu, michal79 napisał(a):

pasieka Orlenu

Przepraszam za dosadny język, ale na UJ Orlenowi pasieka, co to za wizerunkowe szpagaty? 🤡

Posted
Godzinę temu, MAQ napisał(a):

Przepraszam za dosadny język, ale na UJ Orlenowi pasieka

Wszystko zaczęło się od hotelu Hyatt w Warszawie, który jako pierwszy zainstalował sobie na dachu ule. Pszczelarz wchodził tam przez okno jednego z pokojów.

Wszyscy robili o tym wielki medialny szum i często padała nazwa tego hotelu.

Wtedy inne firmy zaczęły kombinować, że zamiast banera reklamowego gdzieś przy A4, postawią sobie na dachu ule. A kto miał trawnik, to nie musiał stawiać na dachu. 

Reszta jest historią.

https://www.bing.com/search?pglt=163&q=pasieka+orlen&cvid=5ca3d41a684944f3a27005e080845f84&gs_lcrp=EgRlZGdlKgYIABBFGDkyBggAEEUYOTIGCAEQABhAMggIAhDpBxj8VdIBCDMzMzZqMGoxqAIAsAIA&FORM=ANNAB1&PC=U531