Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Miło nam poinformować, że 10-11 marca 2018 roku organizujemy w Turku spotkanie integracyjne dla wszystkich chętnych.
Turek - prawie środek Polski więc nikt nie będzie musiał jechać przez całą Polskę.... lecz tylko pół :D :D :D
Spotkanie ma na celu poznanie się i integrację wszystkich forumowiczów - to nie jest szkolenie!!!......... ale rozmowy będą zapewne tylko o pszczołach.
Jeśli ktoś chce przygotować krótką prelekcje na wybrany przez siebie temat - mile widzimy.
Więcej w temacie SPOTKANIE TUREK

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Witamina C


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#41
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2150 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

Daniel dorośnij wreszcie ! Bo przecież najwięcej witaminy -

Jak by nie było okres walentynkowy i niedługo 8 marca dla konserwatystów.

Pozdrawiam

Tadek


  • Ślężańskie Miody lubi to

Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#42
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 345 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Hah dobre Tadek. Moja żona ma jeszcze sporo witaminy C i D  :wub:  do spożycia więc masz rację, co mi tam jakieś syntetyki! Teraz jak Panowie przyznać się kto choruje! A jak kto choruje to znaczy, że są niedobory którejś witaminy :D

 

...Zaraz polecą na mnie gromy...


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#43
Jerzy

Jerzy

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 216 postów
  • Imię:Jerzy
  • LokalizacjaMazury za stodołą w pokrzywach
  • Typ ula:1/2 Dadanta

Hah dobre Tadek. Moja żona ma jeszcze sporo witaminy C i D  :wub:  do spożycia więc masz rację, co mi tam jakieś syntetyki! Teraz jak Panowie przyznać się kto choruje! A jak kto choruje to znaczy, że są niedobory którejś witaminy :D

 

...Zaraz polecą na mnie gromy...

 


No widzisz, odkrycie na miarę epoki!

Jeden z moich kolegów twierdzi, że: "Jeśli względem tego, 'co i owszem' nic a nic, to ja trup i wieczny kaleka" - pewnie chodzi mu o te witaminy?

Jak wynika z wątku, to chyba ma rację?


"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu”
„Głupio robi ten, kto nie czytuje gazet, ale jeszcze głupiej ten, kto wierzy we wszystko, co w nich wyczyta” (August von Schlözer, niemiecki historyk i publicysta, 1735-1809)


#44
Ślężańskie Miody

Ślężańskie Miody

    Znany również jako Lagnapis :)

  • Debiutant Roku 2015
  • 345 postów
  • Imię:Daniel
  • LokalizacjaSobótka k. Wrocławia
  • Typ ula:Wielkopolskie

Tylko uważać trzeba, bo w witaminę C lubią teraz sylikon pakować i nie wiem jaki to ma wpływ na nasze zdrowie Panowie ... 


Chce reprezentować idee. Chce reprezentować możliwości. Ty też to możesz!
Wspomóż projekt edukacyjny! https://polakpotrafi...yczepka-edukuje

#45
Beeman

Beeman

    Prawie domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 85 postów
  • Imię:Bogumil
  • LokalizacjaToronto
  • Typ ula:Langstroth

Witam,  Wiem ze to temat stary, ale nigdzie nie widzialem , jak to dziala na pszczoly?  Ja do syropu zawsze dodaje kwasu askorbinowego.  Jedna lyzeczke na 2 litry syropu.  Teraz nie pamietam jak to zmniejsza ph, ale jest zblizone do miodu.  Powodzenia 



#46
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2150 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

Tu raczej chodzi o odczyn kwaśny w środowisku ula , jako naturalny odczyn w tym środowisku i korzystny dla pszczół z racji tego że w takim środowisku kwaśnym trudniej rozwijają się grzyby i bakterie różne w tym i bakterie gnilne , i jest taki odczyn zdrowszy dla organizmów pszczół  :) Wszystkie miody naturalne mają odczyn kwaśny i dlatego i syrop jaki podajemy pszczołom powinno się zakwaszać .


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#47
piotrpodhale

piotrpodhale

    __________________

  • Pszczelarz Roku 2016
  • 1627 postów
  • Imię:.
  • Lokalizacja.
  • Typ ula:.

Witam,  Wiem ze to temat stary, ale nigdzie nie widzialem , jak to dziala na pszczoly?  Ja do syropu zawsze dodaje kwasu askorbinowego.  Jedna lyzeczke na 2 litry syropu.  Teraz nie pamietam jak to zmniejsza ph, ale jest zblizone do miodu.  Powodzenia 

Chodzi o to aby w syropie jaki podajesz pszczołom czyli sacharozie wywołać zjawisko hydrolizy czyli rozkładu na glukozę i fruktozę.Pszczoły doskonale sobie z tym radzą same "przerabiając" poddany syrop,ale my zakwaszając przyspieszamy,pomagamy to przerabianie pokarmu na pokarm ze składem cukrów jaki posiada miód.W skrócie to po prostu robimy pszczołom inwert.Pozdrawiam PK



#48
Nacek

Nacek

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 298 postów
  • Imię:Ignacy
  • LokalizacjaZiemia Sieradzka
  • Typ ula:WP4/5 i wielkopolski

Na temat zakwaszania syropów był wykład w Burzeninie mgr Aleksandra Łoś  z UP w Lublinie opowiadała nam chyba z dwie  godziny o badaniach jakie prowadzili, wniosek jest taki że zakwaszanie to poprawia ale samopoczucie pszczelarza ale nie pszczół a przy przedawkowaniu jest wręcz szkodliwe. 


  • piotrpodhale lubi to

Kto prawy, ten ma spokój w duszy i radość w sercu.


#49
Beeman

Beeman

    Prawie domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 85 postów
  • Imię:Bogumil
  • LokalizacjaToronto
  • Typ ula:Langstroth

Na temat zakwaszania syropów był wykład w Burzeninie mgr Aleksandra Łoś  z UP w Lublinie opowiadała nam chyba z dwie  godziny o badaniach jakie prowadzili, wniosek jest taki że zakwaszanie to poprawia ale samopoczucie pszczelarza ale nie pszczół a przy przedawkowaniu jest wręcz szkodliwe. 

Witam, No prosze zawsze mowilem ze wodka nie jest dla każdego. Jednym szkodzi a drogim .. . No ale konkretnie w Lublinie nie działa, ale w Olsztynie już jest OK. 

Na uniwersytecie w Olsztynie zrobili  doświadczenia, w konkluzji czytam ze pszczoly karmione wit.C zimowa przetrwalnosc byla o 33%  lepsza :)  Powodzenia



#50
piotrpodhale

piotrpodhale

    __________________

  • Pszczelarz Roku 2016
  • 1627 postów
  • Imię:.
  • Lokalizacja.
  • Typ ula:.

Na temat zakwaszania syropów był wykład w Burzeninie mgr Aleksandra Łoś  z UP w Lublinie opowiadała nam chyba z dwie  godziny o badaniach jakie prowadzili, wniosek jest taki że zakwaszanie to poprawia ale samopoczucie pszczelarza ale nie pszczół a przy przedawkowaniu jest wręcz szkodliwe. 

No tak!,nie musimy poprawiać natury czasem lepiej nie przeszkadzać pszczółkom,bo one wiedzą co z czym mają robić.Znacznie ważniejszym w  podkarmianiu jest zachowanie  terminów dokarmiania zimowego żeby pszczoły miały czas na odpowiednie przerobienie poddanego pokarmu,sprawa czy jest to inwert czy syrop cukrowy jest drugorzędna i to raczej temat do dyskusji o jakości pokarmu dla pszczół.PK


  • Nacek lubi to

#51
Emik3

Emik3

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 445 postów
  • Imię:Emil
  • LokalizacjaDąbrowy
  • Typ ula:wielkopolski 18

Może się nie znam, ale jeśli ktoś ma uczulenie to ja najpierw dzwoniłbym po pogotowie i dawał adrenalinę, żeby go przy życiu przytrzymać a nie kazał mu ssać witaminę C.


  • MAZI lubi to




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Wolne pszczoły | Ślężańskie Miody | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami!