Skocz do zawartości

Welcome to Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Twoja reklama na tym Forum? Kliknij!

Zdjęcie

Woda z miodem jest niedobra? Sami oceńcie

- - - - -

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2723 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

Mam nastawione 150 litrów Trójniaka korzennego. Nie wiem kto pić będzie . Wnuki ?

To akurat nie wino owocowe , nie zepsuje się. Ja wolę nalewki na miodzie , obecnie będzie na tapecie czarny bez .


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#22
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2464 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

A może miodek  "czarny beziak"

skład:

5 l nastawu (miód sycony):
- 1 l miodu wielokwiatowego,
- 0,7 l miodu gryczanego,
- 0,7 l soku z czarnego bzu
- 20 g kwasku cytrynowego,
- 5 g pożywki Biowinu Combi
- 5 g drożdży winnych o podwyższonej tolerancji na cukier
- 3 "patyczki" dębiny.

Podobno rewelacja

Może taki popełnie , tylko sok z czarnego bzu trzeba gotować przez 15 minut żeby pozbyć się jakichś szkodliwych substancji w nim zawartych

Pozdrawiam

Tadek

 

"Nikt się po ziemi od miodu nie toczy
Miód tylko lepszej dodaje miny
Najeża wąsa, stroi czupryny
Moc leje w piersi, odwagę w oczy
"


  • PiotrekF lubi to

Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#23
PiotrekF

PiotrekF

    100% Domownik

  • Administracja
  • 328 postów
  • LokalizacjaK-r
  • Typ ula:WZ

A może miodek  "czarny beziak"

skład:

5 l nastawu (miód sycony):
 

  Tadek  z przepisu  widać proponujesz  tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej  zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l)  .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować...

    podpowiem jeszcze : miast syconego   ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego'  .... wszystko zależy od doświadczenia w ...

PF



#24
PawelKS3

PawelKS3

    100% Domownik

  • Debiutant Roku 2016
  • 376 postów
  • Imię:Paweł
  • LokalizacjaOstrowiec Św.
  • Typ ula:Wielkopolski

Mam nastawione 150 litrów Trójniaka korzennego. Nie wiem kto pić będzie . Wnuki ?
To akurat nie wino owocowe , nie zepsuje się. Ja wolę nalewki na miodzie , obecnie będzie na tapecie czarny bez .

Znajdą się chętni do picia, nie martw się:)

#25
daro

daro

    SPRAWCA ZAMIESZANIA :)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2723 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Typ ula:Dadant

 

tylko sok z czarnego bzu trzeba gotować przez 15 minut żeby pozbyć się jakichś szkodliwych substancji w nim zawartych

Tylko powoduje biegunkę. Gotować radzę 30 minut. Tak mnie uczyła Babcia bo może być różnie. Otruć nie otruje.


SPRAWCA ZAMIESZANIA :-) Władca Pierścienia

#26
Tadek11

Tadek11

    Guru forumowy

  • Pszczelarz Roku 2015
  • 2464 postów
  • LokalizacjaMazowieckie
  • Typ ula:Wielkopolskie z ramką 18 cm

  Tadek  z przepisu  widać proponujesz  tróniak ..... jeśli mi będzie wolno podpowiedzieć ..... lepiej  zrobić czwórniak , czyli dodać jeszcze jedną część wody więcej (1,7 l)  .... powód 'innowacji' przepisu : praktycznie po skończonej fermentacji można degustować niemal od razu , przy trójniaku mus uzbroić się w cierpliwość i dać mu poleżakować jeszcze ze 3-4 lata .... choć prawdę mówiąc czwórniak też powinien do roku poleżakować...

    podpowiem jeszcze : miast syconego   ważony . .... duuużo mniejsza możliwość zepsucia ale tu dowolność 'popełniającego'  .... wszystko zależy od doświadczenia w ...

PF

Czwórniaczek nastawiłem imbirowy 20 l więc trochę się zejdzie zanim go wydudkamy .Trochę się naczytałem ostatnio o miodach.  W ogóle to zamierzam jeszcze nastawić kilka różnych miodków o różnych składach , żeby zapełnić piwniczkę.  Sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii. Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje. I czas leżakowania miodów syconych skraca się przy cięższych miodach dwukrotnie. Trójniaczek jest bardziej szlachetnym miodem od czwórniaka , po prawidłowo przeprowadzonej fermentacji , a dwójniak to już jest miód królewski ale trzeba czekać z 10 lat.

Pozdrawiam

Tadek


Uwaga:

Wyrażone  treści w moich postach są wyłącznie moim poglądem i nie oznacza to że narzucam swój pogląd komukolwiek

Każdy ma prawo do swoich poglądów !!!!!!!

Lepiej być głupim z nadzieją , niż beznadziejnie mądrym.


#27
daron6

daron6

    100% Domownik

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 176 postów
  • Lokalizacjakaszuby
  • Typ ula:Wielkopolskie 12 ramek

A samo to. to PÓŁTORAK, piłem i wiem co mówię  :P






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Wolne pszczoły | Twoja reklama w tym miejscu? Skontaktuj się z nami! | Ślężańskie Miody