michal79 Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 (edited) U mnie też ładnie, ale w gnieździe tylko. Rozbiło się o brak suszu półnadstawkowego... laski nie chciały na nawłoci węzy odbudowywać. Nawet im kratę wyjąłem, ale wzgardziły mym gestem... ? Edited September 4, 2020 by michal79 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubek33 Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 11 godzin temu, Tadek11 napisał: Napisałem że daję sobie z nawłocią spokój ale co dzisiaj zobaczyłem Miły oku i kieszeni widok .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Panie Tadeuszu z ciekawości na tej nawłoci to na ilu korpusach stały? Pan ma wielkopolskie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 tak pięknie zasklepione ile zawartości wody miały ? ja czekam na pogodę szczęśliwie mam prace zdalną od poniedziałku to dam rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek17 Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Ja wczoraj odebrałem nawłoć, średnio na jeża jest. Po 5 słoików z ula 1200g wyszło. 18% wody. Jakie macie doświadczenia z fermentacją nawłoci ? 18% jest ok ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Potrafi pięknie fermentować 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 Jest jeszcze jedna rzecz, o której się chyba nie mówi. Oprócz ilości wody w miodzie, na fermentację wpływa ilość drożdży, gatunki oraz szczepy i oczywiście temperatura przechowywania oraz stan skupienia. Miód można skazić nawet podczas ekstrakcji, pszczoły też mogą ponadnormatywnie roznieść po ulu różne mikroorganizmy, nawet te z ich jelitowej flory bakteryjnej. Zwykłe mikroorganizmy nie są w stanie przetrwać i rozwijać się w miodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 W ubiegłym roku miałem też sporo nawłoci i na temat fermentacji tego miodu powszechnie wiadomo , że potrafi sfermentować nawet zupełnie dojrzały miód nawłociowy tz. poniżej 19% . I moje doświadczenie jest takie z przechowywaniem tego miodu w dłuższym okresie czasu żeby jak ktoś chce go przechowywać dłużej taki miód to pierwszy warunek musi mieć mało wody i żeby trzymać go w chłodnym miejscu o mniej więcej stałej temperaturze i najlepiej w dużych wiaderkach szczelnie zamkniętych. Przez przypadek w ubiegłym roku zaplątało mi się jedno wiaderko tego miodu nawłociowego w pracowni razem z pustymi wiaderkami ( pracownia nie ogrzewana przez zimę) i na wiosnę jak odkryłem to wiaderko miód był bez żadnych oznak fermentacji na spodzie krupiec a na wierzchu w stanie płynnym. Mam jeszcze i teraz ubiegłoroczny miód nawłociowy w słoikach 0,9 l i fermentacji uległy po ponad pół roku tylko niektóre słoiki nie wszystkie miodu który był kremowany i przechowywany w domu w pokojowej temperaturze i to też dopiero latem tego roku. Natomiast te słoiki miodu nie kremowanego które stały w chłodnej piwniczce w szczelnie zamkniętych słoikach nie uległy fermentacji i dotrwały do teraz w stanie krupca ale na wierzchu z małą warstwą miodu w stanie płynnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 A czy ja mogę prosić p Tadeusza o odpowiedź na moje pytanie? Jestem zwyczajnie ciekaw techniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 5, 2020 Author Share Posted September 5, 2020 50 minut temu, tikcop napisał: A czy ja mogę prosić p Tadeusza o odpowiedź na moje pytanie? Jestem zwyczajnie ciekaw techniki. Tomaszu zdaję się , że pisałem już o tym miedzy wierszami na forum co robię latem i na pewno na priv. któremuś Michałowi pisałem o późnych pożytkach , który to gospodaruje na takim samym ulu jak i ja czyli Wlp.18 -ce . Nie będę na publicznym epatował innych swoimi wywodami bo zdjęcie i tak wywołało zainteresowanie , a nie Wszyscy mają taki pożytek w zasięgu pasieki i z przyczyn niezależnych od nich nie mogą z niego skorzystać więc po co ich "wkurzać" jak to ujął Szymon w którymś poście na forum dotyczącym lipy ? , więc przekopiuje Ci na priv to co napisałem Michałowi . A poza tym nie mam teraz czasu na publiczną dyskusję na forum i analizę tego tematu , bo mam dużo innych zajęć i na forum zaglądam sporadycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek17 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 W dniu 5.09.2020 o 08:45, Tadek11 napisał: Tomaszu zdaję się , że pisałem już o tym miedzy wierszami na forum co robię latem i na pewno na priv. któremuś Michałowi pisałem o późnych pożytkach , który to gospodaruje na takim samym ulu jak i ja czyli Wlp.18 -ce . Nie będę na publicznym epatował innych swoimi wywodami bo zdjęcie i tak wywołało zainteresowanie , a nie Wszyscy mają taki pożytek w zasięgu pasieki i z przyczyn niezależnych od nich nie mogą z niego skorzystać więc po co ich "wkurzać" jak to ujął Szymon w którymś poście na forum dotyczącym lipy ? , więc przekopiuje Ci na priv to co napisałem Michałowi . A poza tym nie mam teraz czasu na publiczną dyskusję na forum i analizę tego tematu , bo mam dużo innych zajęć i na forum zaglądam sporadycznie To ja też poproszę na priv to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 W dniu 3.09.2020 o 22:35, Tadek11 napisał: Napisałem że daję sobie z nawłocią spokój ale co dzisiaj zobaczyłem Jest moc ? jeśli sezon był słaby to właśnie go sobie nadrobiles. PS, to Twoje 18tki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tikcop Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 19 minut temu, tikcop napisał: Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. też się pod tym podpisuję . Wiosenny pożytek i potem dziadostwo . Zakończyłem już prace w pasiecie i muszę poważnie pomyśleć o redukcji ilości rodzin bo sił braknie , a sensu nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 no to i ja zajrzałem ale do samych miodni szału nie ma w większości nie posklepiony i niepełne ramki do gniazd nie zaglądałem bo pogoda kiepska ale podejrzewam że tam jest pełno dla siebie coś się odwiruje za tydzień może:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzychu Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 6 godzin temu, tikcop napisał: Dziekuje za odpowiedź. Byłem ciekaw tylko. Tu gdzie mam pasiekę nie ma wcale nawłoci ani akacji. Jest za to niechciany rzepak w ilości hurtowej i bryndza z lipą. I ja również mam tak samo. Z tym, że w ostatnim czasie zauważyłem, iż taki rzepakowy jest bardziej pożądany niż wielokwiat u mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 W ubiegłym tygodniu w tv mówili o miodach, że dobre, zdrowe i należy je jeść a najlepszy to nawłociowy i gryczany i teraz klienci mi nie dają spokoju, skąd ja mam niby im wziąć nawłoć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 (edited) haha od Tadka:P ale ty z Łódzkiego to masz tam barona nawłociowego Edited September 5, 2020 by mirek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 A to że niby kto ten baron, no bo przecież nie ja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek. Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Ole Miodek:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Bez przesady, to już znam większych baronów, tylko niema ich na YT np Zdzisław B. z okolic Rzgowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beeman Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 No I ten z kanady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 Z Toronto ? ? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerz1020 Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 Wczoraj sprawdzałem nawłoć. Górne wiechy nawłoci późnej prawie przekwitły, ale po tych deszczach, odbiły pędy boczne w rożnych fazach rozwoju. Gdyby trochę słońca to nektaru zapewne niewiele ale chociaż może pylku. Dziś nosiły żółty z nawłoci i biały może z niecierpka. Pszczół na nawłoci niewiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żaki-Czan Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 U mnie nawłoć na każdym ugorze, w każdym rowie i wszędzie gdzie się da, rośnie. Pszczoły oblatują chętnie, ale boję się, żeby nie skończyło się jak z lipą. Nie zaglądałem od dwóch tygodni i wtedy było w nadstawkach odrobinę miodu, a gdy ja mam czas zajrzeć, to nie ma pogody, gdy jest pogoda, to ja nie mam czasu. W tym tygodniu może będzie okazja sprawdzić i skończyć wreszcie ten dziwny sezon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.