Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Kalkulator do przygotowania syropu 3:2


Recommended Posts

Tak, kolego z tą proporcją to nie jest tak do końca o tym pisałem .Mnie głównie chodziło o to żeby wyliczyć ile należy zrobić syropu na dane rozdanie do pełnych podkarmiaczek .Żadna pszczoła się nie utopi,spoko .Od X  czasu tak karmie i jest OK.

Link to comment
Share on other sites

Zdzich 123

 

Nic z tego nie rozumiem:

 

O ile  1/8 z  pojemności sumy podkarmiaczek daje 7,5 l to jest logiczne  ( po co mi 1/8 sumy podkarmiaczek, do czego ma to służyć)?

 

 W sumie wychodzi 67,5 - to jest ilość cukru jaką musimy dać na te 30 uli  .

 

 ni w ząb nie kumam skąd wzięła się ilość cukru 67,5kg

 

Karol

Link to comment
Share on other sites

Już pisałem  przy syropie 3/2 , cukier/woda - użyjcie dzielnika 4.

Np. - Potrzebujesz syropu 60 litrów to 60: dzielisz przez 4 = 15.

Następnie  15 x 3 = 45 to dajesz tyle kg cukru.

        "         15 x 2 = 30 i tu dajesz tyle litrów wody

Otrzymujecie w przybliżeniu te 60 litrów syropu. 3/2.

Proste bez żadnych kalkulatorów - i pszczoły będą zadowolone i nie umazane syropem.

  • Lubię 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

kilka razy rozpuszczając cukier sprawdziłem jak się sprawdza kalkulator Bohtyna.

Muszę przyznać , że można na nim polegać.Oczywiście jest to obliczenie

tzw.pi razy drzwi plus kapelusz.

Link to comment
Share on other sites

kilka razy rozpuszczając cukier sprawdziłem jak się sprawdza kalkulator Bohtyna.

Muszę przyznać , że można na nim polegać.Oczywiście jest to obliczenie

tzw.pi razy drzwi plus kapelusz.

Pszczołom też na pewno to się podoba. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.