Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Miód Pitny - Przepisy


Recommended Posts

13 godzin temu, PiotrekF napisał:

 Robercie! 

Dziękuję

Nie ma za co .
Niech Ci dobrze służy .
Twoje butelki "lakowane" woskiem znam doskonale, bo kilka już ich było . . .

Sądzę , że pieczęć do nich przypasuje :)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 15.03.2020 o 17:32, PiotrekF napisał:

?

Wobec tego podaję :

 - miód + woda w proporcjach czwórniaka 

 - owoce agrest,  (agrestniak)

               porzeczka-czerwona, czerwona+biała (porzeczniak)

               porzeczka czarna (czarnoporzeczniak)

               malina (maliniak)

               itp ....

 - kwiat dzikiego bzu (świeży lub suszony)

 - drożdże (szlachetne szczepy)

Rozpuszczony w wodzie miód gotuję , gdy się zagotuje podtrzymuję na ogni taki 'pyrkający' ok. 20min (warzę ). w trakcie tego procesu dodaję do pyrkającego kwiat dzikiego bzu. 

(ponieważ mam jak mam .... czynność tę powtarzam kilka razy .... gotując po 5 litrów )

 Taką gorącą jeszcze brzeczkę wlewam (odcedzając przez sitko zaparzony kwiat) do przygotowanego wcześniej balonu - w balonie pogniecione owoce (te które da się pognieść) lub sok (wcześniej wyciśnięty np. z jabłek).

 Na drugi dzień , gdy w miarę przestygnie, dodaję drożdże . Korkuję z rurką , odstawiam ..... pod stół w kuchni ..... czekam aż ....

Po czasie zlewam znad osadu , ponownie stawiam do cichej fermentacji .... czekam aż ( w tym czasie już próbuję czy aby ....)

 

 Ot i tyle ....

dodam tylko iż przy 'moim' sposobie trzeba 'wliczyć w koszta' ..... narzekanie małżonki.?

 

PF

a mógłbyś podać proporcje 

znaczy ile dodajesz owoców na litr miodu 

i czy drożdży używasz specjalnych do miodów pitnych

Link to comment
Share on other sites

??

mirek!

 .... widać pilnie oczekujesz odpowiedzi poczwórnie pytając ....

 

Owoce dodaję na 'balon' - posiadam 25-cio i15-to litrowe -  3-5 kg na 25l, 2-3 na 15l  , ale nie ma specjalnego znaczenia w sensie: 'ściśle w/g przepisu'

Zazwyczaj to jest tak ile tych owoców kupi mi ..... małżonka ?.

Polecam 'kwaśne' owoce (agrest porzeczka) 

 

 Drożdże (plynne) takie jak do win białych lub czerwonych.

Takich do miodów zdobyłem ze dwa razy .

?

PF

 

Link to comment
Share on other sites

dzięki

co do drożdży bez problemu kupisz w każdym specjalistycznym sklepie gorzelniczym czy piwowarskim i preferowana jest dolna fermentacja czyli w niskich temperaturach

a ja mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, mirek. napisał:

/.../ mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015

Mamy taki ... na czwartej stronie :

 

 ... dziel się ...... chętnie poczytamy jeszcze przed jesienią ...?

 

 

..... i żeby nie było .... też mogę się podzielić np. takim 'rarytasem':

DSC_1665.JPG

Link to comment
Share on other sites

mirek !!!

Napisałeś:

22 godziny temu, mirek. napisał:

a ja mogę się podzieli skanem publikacji nalewki na każdą porę roku z 2015

 

pomyślałem : będziesz się 'dzielił' przepisami na nalewki ..... no tak pomyślałem ..... podpowiedziałem że mamy takie 'miejsce' gdzie mógłbyś....

 

 A gdyby przypadkiem ktoś lub Ty, chciał .... ja mógłbym 'podrzucić' jakowyś przepis z 'mojego rarytasu' (nie do dostania w sprzedaży) .... np. jest tam przepis na nalewkę: "czosnkowo-miodową"? .... ot taki 'barter z przepisami'.

 

PF .

ps jak bym coś jeszcze nie dopowiedział  lub ,co bardziej prawdopodobne, 'gadał pokrętnie'  - pytaj. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nie wiem  Boguś wg jakiego przepisu robiłeś , ale najtrudniej klarują się miody ziołowe , bo niektóre zioła mają takie składniki że to musi trochę potrwać i czasami trzeba jeszcze filtrować innymi sposobami. Najważniejsze że smakuje.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.08.2020 o 21:04, Beeman napisał:

Allllllllllllle wielki!!!! Jak pic to pic. ....❤️

?

"Przyganiał kocioł garnkowi" .......... No to porównajmyż sobie 'wielkość' kielichów ...... jeśliś to Ty (elegancki gościu pod muszką) to spokojnie w swoim mógłbyś się wykąpać ....?

 

PF

  • Zdezorientowany 1
Link to comment
Share on other sites

Narobiliście mi tymi zdjęciami ochoty i wczoraj balon miodu z 2018r rozlałem w butelki. Nie mam akurat fotki, ale ciemny bardzo wyszedł i imo lekko za słodki. Będzie kobietom smakował ;)

Dzisiaj nastawię AD 2020, zobaczymy za 2 lata jaki będzie.

Link to comment
Share on other sites

a nie za ciepło na miód pitny 

ja mam drożdże co działają jak dobrze pamiętam od 7 do 18 stopni

i chyba im niższa temperatura tym lepiej bo chodzi o to aby fermentacja przebiegała powoli

jak się mylę proszę znawców o korektę

Link to comment
Share on other sites

Dobrze piszesz. Mam takie miejsce w domu, komórkę pod schodami i tam właśnie jest tak ok 20st. Idealne miejsce na fermentację jak i dojrzewanie miodu. Nie wiem, czy ma to jakiś wpływ na smak, ale tam ciągle jest ciemno, jak kiedyś robiłem miód w pracowni, to nie wyszedł tak smaczny... Znawcą nie jestem, ale z moim trójniakiem wróciłem do skrytki pod schodami ;)

Link to comment
Share on other sites

też dobrze piszesz:P

trzeba trzymać w ciemnym 

nawet jak piwo się robi to tez trzeba w ciemnym

na pewno zmienia to smak i kolor

dlatego dobre piwa sprzedaje się w brązowej butelce a właściwie

odwrotnie dobrych nigdy nie sprzedaje się w zielonych czy białych

płyny te poddane naświetleniu utleniają się ale co dokładnie to pytanie do chemików lub wujka G

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.