Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Czopiarka do korpusów


Krzyżak

Recommended Posts

W dniu 13.02.2020 o 21:22, ikop74 napisał:

Czopowane są ponoć bardziej trwałe,

Czopowane są bardziej trwałe pod warunkiem, że są bez kontaktu z wodą. Pamiętaj, że drewno pracuje i w te szczelinki przy czopach zawsze dostaje się najwięcej wilgoci co skraca żywotność uli a tym samym sztywność połączenia.

Kiedyś robiłem korpusy ze ściankami łączonymi na jaskółczy ogon. Teraz łączę wkrętami a ściankę podcinam tak aby czoło deski miało jak najmniejszą powierzchnię, ponieważ drewno najwięcej wody "pije" w płaszczyznach ciętych poprzecznie do usłojenia.

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

Ule pomalowane olejem będą trwalsze od malowanych farbą olejną. Konserwacja drewna ma na celu zabezpieczenie go przed wilgocią z zewnątrz i jednocześnie umożliwienie odparowania wody zgromadzonej w środku.

Natomiast sposób łączenia boków to inna sprawa. Przy łączeniu desek z jednej strony chcemy aby powierzchnia styku była jak największa (zapewni nam to sztywność konstrukcji) ale też zależy nam na jak najmniejszym wchłanianiu wody przez tę część deski, która jest przecięta w poprzek słojów. Należy tak pokombinować z podcinaniem, podfrezowaniem czy czopowaniem aby z zewnątrz były jak najmniej widoczne.

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

Janek_sz ma rację farba olejna nie przedłuża trwałość uli, a wręcz odwrotnie, woda wchłania się przez mikropęknięcia i później ma trudno odparować, drewno zaczyna butwieć.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.