harcerz1020 Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 Konsystencja i krystalizacja Miód faceliowy po zbiorach krystalizuje w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy. Skrystalizowany, stały miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki, choć zdarzają się miody faceliowe o średnim i grubszym krysztale. Miękka konsystencja miodu ułatwia jego rozsmarowywanie. Mam pytanie do pszczelarzy pozyskujących miód faceliowy. Jaką konsystencję u was ma miód faceliowy. Jw. podają może mieć różne kryształki. Bo dziś się zbulwersowałem. Deski na ule wożę do stolarza i mi obrabia a ja skręcam przeważnie na korpusy. Dziś mi wykonał drobną usługę i wg poprzednich duzo większych mnie skasował. Wcześniej sprzedałem mu słoik miodu faceliowego z końca czerwca jeszcze płynnego. Na moją uwagę, że to chyba za dużo, odpowiedział a przyrównaj moją pracę do ceny miodu. Odpowiedziałem, że na słoik miodu muszą pracować tysiące pszczół. A ten miód co mi sprzedałeś to nie jest dobry, kiedyś kupowałem to był zupełnie inny. Obecnie się skrystalizował i jakie są kryształki jak z cukru. Miód pozyskany od rójek osadzonych na węzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irkor Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 21 godzin temu, ikop74 napisał: .................Ciekawi mnie, czy można mieszkać z miodem niewysuszony pyłek?.................... Można. Większość taki mam, gdyż jest wyciskany a nie wirowany. A co do smaku, to w mojej ocenie jest jest dużo przyjemniejszy dla podniebienia niż wirowany. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ikop74 Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 35 minut temu, irkor napisał: Można. Większość taki mam, gdyż jest wyciskany a nie wirowany. A co do smaku, to w mojej ocenie jest jest dużo przyjemniejszy dla podniebienia niż wirowany. A czym miód wyciskasz? Bo myślę, żeby zamówić sobie taką małą wyciskarkę do owoców, u mnie niedaleko jeden producent robi drewniane, a stalowe elementy z kwasówki. Myślę, że nada się i do odsklepin i żeby dla rodziny kilka ramek wycisnąć i mieć miód-lekarstwo najlepszej jakości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irkor Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 Przy niewielkich ilościach jak najbardziej możesz "wyciskać" jakąś wyciskarką do owoców. Uda Ci się wydobyć jak największą ilość miodu. Ja najpierw rozdrabniam/rozgniatam plastry w wiadrze. Mam zrobiony odstojnik z sitami z trzech wiader. Na dole typowy odstojnik do miodu z zaworem, na którym umieszczone są dwa sita do miodu (czasami używam tylko sita grubszego). Na nim stoi wiadro z powierconymi otworami o średnicy ok. 3 mm, na które wsunięte jest kolejne wiadro z otworami ok. 6 mm, do którego przelewam rozgniecione plastry. Nie jest to najlepsza metoda, gdyż duża część miodu zostaje w suszu. Jednak nic się nie marnuje, pszczoły wniosą sobie wszystko do uli, a mnie zostaje do przetopienia czysty wosk. No i miód oczywiście - "wyciskany". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted October 1, 2020 Share Posted October 1, 2020 16 godzin temu, harcerz1020 napisał: Konsystencja i krystalizacja Miód faceliowy po zbiorach krystalizuje w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy. Skrystalizowany, stały miód faceliowy może mieć mały kryształ i być gładki, choć zdarzają się miody faceliowe o średnim i grubszym krysztale. Miękka konsystencja miodu ułatwia jego rozsmarowywanie. Mam pytanie do pszczelarzy pozyskujących miód faceliowy. Jaką konsystencję u was ma miód faceliowy. Jw. podają może mieć różne kryształki. Bo dziś się zbulwersowałem. Deski na ule wożę do stolarza i mi obrabia a ja skręcam przeważnie na korpusy. Dziś mi wykonał drobną usługę i wg poprzednich duzo większych mnie skasował. Wcześniej sprzedałem mu słoik miodu faceliowego z końca czerwca jeszcze płynnego. Na moją uwagę, że to chyba za dużo, odpowiedział a przyrównaj moją pracę do ceny miodu. Odpowiedziałem, że na słoik miodu muszą pracować tysiące pszczół. A ten miód co mi sprzedałeś to nie jest dobry, kiedyś kupowałem to był zupełnie inny. Obecnie się skrystalizował i jakie są kryształki jak z cukru. Miód pozyskany od rójek osadzonych na węzie. U nas facelia facelii nigdy nie będzie równa. Ta, która zakwitnie początkiem maja będzie inna niż ta z końca czerwca - pszczoły nie lubią monokultur, więc prawie zawsze coś domieszają. Zdarza mi się mieć "czystą" facelię, bo u jednego z wujów, który uprawia tę roślinę co jakiś czas trafi się tylko kukurydza i buraki w okolicy. Czysta facelia ma lekko zielonkawy odcień. Wyrazisty zapach "perfum" - jak ktoś stał w ciepły, wilgotny wieczór na polu facelii wie o czym mówię. To zapach wręcz duszący i wyraźnie jest wyczuwalny w miodzie. Miód krystalizuje w zależności od miejsca przechowywania od kilku tygodni do 8 miesięcy - mam jeszcze zupełnie płynną facelię zarówno w domu jak i przed sobą w pracy na biurku. Słoiki przechowywane w piwnicy są już skrystalizowane. Zazwyczaj ten miód krystalizuje na "pastę", czyli łatwo wybiera się go ze słoika. Jest gładki. Krupiec się zdarza, gdy doleją wiosną jakiegoś mniszka, albo nektaru z drzew owocowych, a latem pomieszają z lipą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.