Marco Opublikowano Środa o 19:19 Opublikowano Środa o 19:19 (edytowane) Od pewnego czasu myślę o zrobieniu pakietu, z pszczół po PiZ dla siebie w stacjonarnej pasiece, z kilku uli, jak to pakiet. Motywy? Lipa to mój ostatni pożytek. W 2025 roku po lipie robiłem zabieg PiZ (Podziel i Zabieg) - leczenie po podziale. „Połowa” pszczół została z matką, zostały wyleczone jednym zabiegiem letnim, bez obecności czerwiu zaślepionego, a potem przygotowywały się do zimy. Niby wszystko OK. ale „oprócz”, ogólnie mówiąc przygotowywania do zimy, węzy prawie nie odbudowywały bo miały pełne korpusy suszu. Odbudowa węzy w mojej pasiece w ubiegłym roku nie wyszła rewelacyjnie, tzn ramki które dokładałem po Lipie, nie były chętnie odbudowywane, pomimo dodatkowego podkarmienia. tak sobie myślę: czy gdybym zrobił pakiety z pszczół po podziale, pakiety te musiałyby odbudować węzę do zimy. I tu do godzimy do sedna mojego dylematu i proszę o podpowiedz. Nie mam doświadczenia z pakietami. Czy odpowiednio przygotowany pakiet ma cechy roju, który „wrzucony” na węzę potrafi w krótkim czasie odbudować szybko węzę? Co o tym myślicie, czy ktoś z Was przekładał pakiety na węzę we własnej pasiece? Edytowane Środa o 19:21 przez Marco 1 Cytuj
manio Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) W dniu 4.02.2026 o 20:19, Marco napisał(a): Czy odpowiednio przygotowany pakiet ma cechy roju, który „wrzucony” na węzę potrafi w krótkim czasie odbudować szybko węzę? Pszczoły są bardzo elastyczne i łatwo adaptują się do bieżących potrzeb rodziny. Nawet stare pszczoły lotne potrafią cofnąć się do roli karmicielek , więc i woszczarek. Moim zdaniem problem gdzie indzie : rójki startują w apogeum pożytkowym , przy dużej podaży nie tylko nektaru , ale i kluczowego dla powodzenia rójki pyłku - czyli pokarmu białkowego. Dla rozwoju rodziny i wychowania czerwiu to aż nadto oczywiste. Ale wosk nie powstaje z nektaru , potrzebne są duże ilości pyłku - co widać nawet po tym że kolor wosku zależy od tego jaki pyłek pszczoły noszą . Jak wcześniej pisałem w swoim wątku i leniwym maniu , odkłady robię w czasie wirowania rzepaku . Nie stosuję wtedy przegonek , tylko tradycyjnie omiatam pszczoły z miodni do rojnicy. Z tych pszczół robię odkłady , silne , na 5 ramek 1/2 Dadant . Jedna ramka suszu i reszta węzy , a nawet i ramkę z wyciętym suszem i paskiem 1 cm suszu dookoła . W moich warunkach niezbędne jest dokarmianie syropkiem , na zasadzie że trzeba włożyć żeby wyjąć. Nie ma u mnie akacji , więc po rzepaku trzeba pszczoły zachęcić do lotów i dać złudzenie pożytku. Szczegóły zależą od tego czy dam matkę UN, czy tylko ramkę z larwami. A co gdybym tak zrobić po lipie ? Po lipie u mnie pustynia pożytkowa i susza letnia. Oczywiście robię i wtedy odkłady jeśli jest taka potrzeba , ale tylko po to żeby zagospodarować zbędną pszczołę letnią , które nie miała szansy się spracować. U mnie nie ma wtedy szans na intensywną budowę węzy. Śladowe ilości pyłku są tego przyczyną. Nie sądzę zatem , aby u mnie zagrała szwedzka metoda na zrzucenie rodziny na węzę jako metoda walki z warrozą . Ale nie próbowałem , bo leniwy jestem i jak nie jestem przekonany do sensownego efektu to wolę posiedzieć na schodach ganku i popatrzyć jaki piękny jest ten świat. W moich warunkach lipa to był pożytek na zimowlę pszczół , pszczoły augustowskie prawie przestawały czerwić na miesiąc i zaczynały dopiero w sierpniu hodować pokolenie zimowe. Nie w głowie im były rójki czy budowa gniazda. Myślę ,że moje pszczoły podobnie odczytują sygnały przyrody , dużo bardziej ostre i bezwzględne niż w czasach gospodarki dr Wandy Ostrowskiej. Być moze w innych , bogatszych warunkach ( czytaj : bogata nawłoć) można tak zrobić jak piszesz, ale to nie zależy od pszczół , tylko od tego czy będzie z czego wytworzyć wosk. To działalność identyczna jak produkcja mleczka . Podobno wosk i mleczko produkują te same gruczoły i w dodatku z tego samego , białkowego pokarmu. Edytowane 1 godzinę temu przez manio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi