Brzytwiarz Opublikowano 24 Maja 2017 Opublikowano 24 Maja 2017 Znalazłem coś takiego w necie w temacie glistniaka jaskółczego ziela."Najlepsi pszczelarze syberyjscy od dawna używają jaskółczego ziela (Chelidonium majus L.)jako środka przyśpieszającego rozwój rodzin pszczelich. Leczą nim także grzybicę otorbielakową, nosemozę, zgnilec łagodny i złośliwy, oraz warrozę. Używają w tym celu zarówno świeżego, jak i suszonego ziela. Zbierając je na początku czerwca i przez cały lipiec, kiedy intensywnie kwitnie.Zebrane rośliny suszy się, rozkładając je w miejscu osłoniętym przed słońcem tak, aby ich warstwa nie przekroczyła 5 cm. Należy pamiętać , że to roślina trująca. Naparem lub odwarem z jaskółczego ziela opryskuje się ramki z obu stron, ściany oraz płótno powałkowe w rodzinach porażonych grzybicą otorbielakową, zgnilecem łagodnym lub złośliwym i warrozą. Napar ze świeżo zebranych roślin przygotowuje się wsypując do 2 litrów przegotowanej wody ( zdjętej z ognia) 100 g rozdrobnionego ziela. Po 25 - 30 minutach napar jest gotowy. Ma on lekko gorzki smak. Można go używać do opryskiwania po ostygnięciu do temperatury od 35 do 37 stopni C. Suszonego jaskółczego ziela używa się do opryskiwania ramek w kwietniu,w sierpniu i we wrześniu w postaci odwaru. Aby otrzymać 2 litry takiego odwaru, wsypuje się do wrzącej wody sześć pełnych łyżek suchych liści i łodyg ziela jaskółczego utłuczonych na proszek i gotuje przez 5 minut w zamkniętym naczyniu, odstawia na osiem godzin a następnie cedzi. Do opryskiwania najlepiej używać ciepłego odwaru o temperturze od 35 do 37 stopni C. Po zabiegu pszczoły już następnego dnia zaczynają intensywnie latać, usuwają wszystkie chore larwy, a w ciągu tygodnia oczyszczają także dno ula. Zaleca się profilaktyczne opryskiwanie odwarem z jaskółczego ziela wszystkich ramek wstawionych do uli i węzy, a także ścian korpusów dodawanych do uli. Pszczoły szybciej zabudowują opryskane ramki. Odwar nie wpływa ujemnie na czerw. Opryskiwanie nim przyczynia się do wzrostu aktywności rodzin i pobudza matki do intensywniejszego czerwienia. Pod wpływem tego zabiegu w rodzinach porażonych warrozą zmniejsza się liczba roztoczy nawet w czerwiu trutowym. Po kilku regularnie powtarzanych zabiegach w sierpniu i we wrześniu rodziny całkowicie uwalniają sie od chorób i bardzo dobrym stanie przeżywają zimę" Widziałem też, że niektórzy spalają ją w podkurzaczu ale robią to niby z głową "kilka razy w pewnych odstępach z przytykaniem wylotka" ale nie jest to dla mnie jednak jasne. Czy ktoś z was stosuje glistniak jaskółcze ziele?? i w jakiej formie z góry dzięki za poszerzenie wiedzy w tym temacie. informacje o samym glistniaku jaskółczym zielu http://luskiewnik.strefa.pl/chelidonium.html 1 Cytuj
Ondrej Opublikowano 27 Maja 2017 Opublikowano 27 Maja 2017 Dzięki za ciekawą informację Na YouTubie znalazłem pszczelarza który stosuje tą roślinę tak jak opisałeś. Tutaj zapodaje linka: https://www.youtube.com/watch?v=mxU4dLvBt1U A tutaj nalewka z ziela glistnika Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia (edytowane) Witam. Zastosowałem tę metodę. Robiłem wywar ze świeżego glistnika jaskółcze ziele. W tym sezonie 2024 robiłem tylko jeden zabieg, ale w 20025 zrobię przynajmniej 3 razy. Edytowane 7 Grudnia przez Zbyszek Mazur Cytuj
Beeman Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia No i co po tym zabiegu zobaczyles na dennicy? Byl jakiś osyp, bo domyślam sie ze to na waroze? Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 7 Grudnia Opublikowano 7 Grudnia Opryskiwałem raczej profilaktycznie na bakterie i wirusy, które w takim środowisku łatwo się rozmnażają. Nie wkładałem wkładki, bo to nie było moim celem, aby sprawdzać osyp. Robiłem ten zabieg po lipie tuż przed zastosowaniem pasków szczawiowych. Dopiero paski pokazały osyp. Z powodu upałów nie zdecydowałem się zastosować kwasu mrówkowego. Jak upały minęły, to po zastosowaniu kwasu mrówkowego dopiero się posypało (zdjęcie). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.