NowyPszczelarz Opublikowano 10 Czerwca 2020 Opublikowano 10 Czerwca 2020 Więc jak w temacie - mam pewne pytanie, kiedy dawać nadstawke a kiedy półnadstawke, czytałem że zależy to od rodzaju miodu, jeśli moje pszczoły np. będą głównie na wielokwiatowym to na którą z tych opcji powinienem się zdecydować? Oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdyż zbyt wiele miejsca skutkuje mniejszymi zbiorami (??) Chyba. Pozdrawiam Cytuj
manio Opublikowano 11 Czerwca 2020 Opublikowano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Wielkość nadstawki nie ma wpływu na wielkość zbiorów miodu. Nie używa się też nadstawek i półnadstawek To po prostu dwie nazwy używane zamiennie. To nazewnictwo pochodzi np. od uli warszawskich poszerzanych gdzie stosuje się w nadstawce ramkę 1/2 wilekopolskiej , czyli połowę ramki gniazdowej z ula wielkopolskiego . Podobnie w dadancie z pełnymi ramkami w gnieździe , stosuje się w miodni ramki i połowę mniejsze , zwane 1/2 dadant. Mniejsze ramka w miodni ułatwia odbieranie miodów odmianowych , a nie pomieszanych z kilku pożytków. Edytowane 11 Czerwca 2020 przez manio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi