NowyPszczelarz Posted June 10, 2020 Posted June 10, 2020 Więc jak w temacie - mam pewne pytanie, kiedy dawać nadstawke a kiedy półnadstawke, czytałem że zależy to od rodzaju miodu, jeśli moje pszczoły np. będą głównie na wielokwiatowym to na którą z tych opcji powinienem się zdecydować? Oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdyż zbyt wiele miejsca skutkuje mniejszymi zbiorami (??) Chyba. Pozdrawiam Quote
manio Posted June 11, 2020 Posted June 11, 2020 (edited) Wielkość nadstawki nie ma wpływu na wielkość zbiorów miodu. Nie używa się też nadstawek i półnadstawek To po prostu dwie nazwy używane zamiennie. To nazewnictwo pochodzi np. od uli warszawskich poszerzanych gdzie stosuje się w nadstawce ramkę 1/2 wilekopolskiej , czyli połowę ramki gniazdowej z ula wielkopolskiego . Podobnie w dadancie z pełnymi ramkami w gnieździe , stosuje się w miodni ramki i połowę mniejsze , zwane 1/2 dadant. Mniejsze ramka w miodni ułatwia odbieranie miodów odmianowych , a nie pomieszanych z kilku pożytków. Edited June 11, 2020 by manio Quote
Recommended Posts