Malwina123 Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Dzień dobry, Dzisiaj w moim ogródku znalazłam małą pszczołę, tak właściwie nie jestem pewna czy to pszczoła, ale raczej tak. Jest malutka, wielkości dużego komara. Nie wiem co z nią zrobić, czytałam że małe pszczoły są karmione mleczkiem pszczelim, ale boję się że zanim dojdzie do mnie dostawa, ona nie przeżyje. Cytuj
Beeman Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Malwina to ladnie ze dbasz o srodowisko. Bez zdjecia trudno ocenic jaka to pszczola. Jest tysiace gatunków pszczol wielkosci od paru centymetrow do paru milimetrow. Jak jest goraco to np. lekko oslodzona woda wystarczy. Powodzenia Cytuj
Xpand Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 Malwina to pewnie jakaś dzika pszczoła. Generalnie to nie więź jej, a sobie poradzi. Nigdy nie karm pszczół wodą z cukrem w jakimś wolnostojącym karmniku - takie rzeczy podaje się do ula. Czy Ty jesteś pszczelarką? Cytuj
manio Opublikowano 20 Lipca 2020 Opublikowano 20 Lipca 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Malwina123 napisał: znalazłam małą pszczołę to nie jest pszczoła miodna i z pewnością nie potrzebuje opieki ani tym bardziej karmienia. Mleczkiem karmione są larwy pszczele w postaci brzydkiego białego robaka i te mieszkają w ulu, w plastrze pszczelim wśród tysięcy siostrzyczek bo to system matrialchalny. Młode pszczoły niczym na oko nie różnią się od starych, w każdym razie nie wielkością. Poczytaj o muchówkach , pewnie znajdziesz wśród nich swoją "małą pszczołę" Edytowane 20 Lipca 2020 przez manio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi