Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry, dobry wieczór,

Spełniam swoje marzenie i mam nadzieję  pasję. Zakupiłem niedawno ul warszawski poszerzany, wykonany przez stolarza przed prawie 20 laty. Kupiłem ramki do ula warszawskiego poszerzane Hofmanowskie i pasują. Mam jednak problem z ramkami do nadstawki. Nie pasuje m żaden wymiar. Może koledzy i koleżanki mi pomogą? Wymiar górnej części czyli nadstawki to 355 mm( szerokość) x 245 mm (wysokość), 385 mm (to wymiar miejsca na górną belkę ramki. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Posted
8 minut temu, Sylwester napisał:

Wymiar górnej części czyli nadstawki to 355 mm( szerokość) x 245 mm (wysokość), 385 mm (to wymiar miejsca na górną belkę ramki. Proszę o pomoc.

Klasyczna nadstawka w ulu warszawskim poszerzanym to 1/2 wielkopolska . To ktoś zafantazjował i dał większą , ale za to nietypową. Masz dwa wyjścia : przerobić ramkę wielkopolską gniazdowa na Twój wymiar lub przerobić nadstawkę na klasyczny wymiar.

https://www.pasieka24.pl/index.php/pl-pl/biblioteczka-pszczelarza-z-pasja-ksiazki-pasieki/163-porady-pasieczne-michala-piatka/1680-wymiary-ramek

• Like 1
  • PiotrekF changed the title to rozmiar ramki
Posted
23 godziny temu, manio napisał:

/.../ Masz dwa wyjścia : przerobić ramkę wielkopolską gniazdowa na Twój wymiar lub przerobić nadstawkę na klasyczny wymiar.

Możesz 'spełniać swoje marzenia i mam nadzieję pasję' postępując jak radzi manio ... lub samemu zrobić/robić potrzebne/pasujące ramki

?

bo to nie takie trudne a i 'lepsze' zadowolenie/satysfakcja z ....

PF