onar Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam kolegów przczelarzy Mam pytanie włożyłem dziś paski na zwalczanie warozy i chciałbym się dowiedzieć czy mogę od razu poddymiać tabletkami czy jak dopiero paski wyjme? Z góry dziękuję Cytuj
pleszek Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Ale po co jak amitraza i tak juz wisi w ulu. Cytuj
onar Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Po to bym był pewniejszy że znieweluje waroze , nic nie zaszkodzi zainwestować te kilkadziesiąt zł więcej i być pewny że jak dam paski i podkurzę tabletkami bd przekonany że padnie:) Cytuj
paulo_lom Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Jak powiesiłeś paski to daj pszczołom na razie spokój. Odymisz kontrolnie ( na papier) jak nie będzie czerwiu. Po co truć pszczoły z przesadą. Cytuj
onar Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Czerw praktycznie cały jest zasklepiony, to nic się temu nie dzieje, a miód wzięty Cytuj
wreichert Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zostaw te paski w ulu i podym sobie w jakiś ciepły dzień w listopadzie. Skoro masz czerw zasklepiony to jednorazowe dymienie teraz bardziej zaszkodzi pszczołom niż tej warozie. Cytuj
Juljan77 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Witam kolegów przczelarzy Mam pytanie włożyłem dziś paski na zwalczanie warozy i chciałbym się dowiedzieć czy mogę od razu poddymiać tabletkami czy jak dopiero paski wyjme? Z góry dziękuję albo jedno albo drugie a najlepiej na przemian. proponuję kwasy są dużo lepsze i skuteczniejsze Cytuj
onar Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2015 znajomi którzy praktykują od lat mówili mi że jak czerw zakryty jest to nic się nie dzieje a paski są nieobowiązkowe lecz poddymianie tak i 4 razy dzień za dniem i raz na wiosnę. Cytuj
paulo_lom Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Albo Ty źle zrozumiałeś, albo Twoi koledzy nie bardzo wiedzą. Jak jest czerw zasklepiony to odymianie będzie miało wpływ na wrozę, która znajduje się tylko na pszczołach. Niestety dużo warozy jest również pod zasklepem na larwach - i tych niestety dym nie ruszy. Co do odymiania to 4 razy dzień po dniu to błąd. Odymia się oczywiście 4 razy ale w odstępach 3-4 dniowych aby przejść cały cykl wygryzania się pszczoły i teoretycznie do każdej pszczoły dymek dotrze. W Twoim przypadku to zostaw paski na 6-8 tygodni i odym jak nie będzie już czerwiu na ramkach - będzie taka możliwość tylko później. Pamiętaj że zarówno paski jak tabletka to trucizna. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi