Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Dostałem pytanie od koleżanki która jakoś w grudniu kupiła odemnie pyłek. Trzymała go w lodówce przez cały czas i zastanawia się czy jeszcze jest zdatny do spożycia. (...)

 

O ile był wysuszony i szczelnie zamknięty to tak, Jak nie był wysuszony-świeży, to powinien być w zamrażalniku, w lodówce zapleśnieje albo stęchnie... I lodówkowe zapachy będzie chłonął ... 

Link to comment
Share on other sites

Mogę powiedzieć z mojego doświadczenia. Trzymałem pyłek w lodówce ok. 5 miesięcy. Jeśli  wcześniej był przemrożony, a potem trzymany w lodówce ale szczelnie zamknięty np.: w słoiku albo we folii to na bank będzie zdatny.

I wtedy zapachów z lodówki raczej też nie wchłonie :) mój nie wchłonął. 

Ale najlepiej przeprowadzić badanie organoleptyczne (powąchać, posmakować) bo faktycznie może być tak jak napisał Maciej, może dostać pleśni albo zatęchnąć. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.