Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

 

Dostałem pytanie od koleżanki która jakoś w grudniu kupiła odemnie pyłek. Trzymała go w lodówce przez cały czas i zastanawia się czy jeszcze jest zdatny do spożycia. Jak sądzicie?

 

Pozdrawiam,

Daniel

Opublikowano

Dostałem pytanie od koleżanki która jakoś w grudniu kupiła odemnie pyłek. Trzymała go w lodówce przez cały czas i zastanawia się czy jeszcze jest zdatny do spożycia. (...)

 

O ile był wysuszony i szczelnie zamknięty to tak, Jak nie był wysuszony-świeży, to powinien być w zamrażalniku, w lodówce zapleśnieje albo stęchnie... I lodówkowe zapachy będzie chłonął ... 

Opublikowano

Mogę powiedzieć z mojego doświadczenia. Trzymałem pyłek w lodówce ok. 5 miesięcy. Jeśli  wcześniej był przemrożony, a potem trzymany w lodówce ale szczelnie zamknięty np.: w słoiku albo we folii to na bank będzie zdatny.

I wtedy zapachów z lodówki raczej też nie wchłonie :) mój nie wchłonął. 

Ale najlepiej przeprowadzić badanie organoleptyczne (powąchać, posmakować) bo faktycznie może być tak jak napisał Maciej, może dostać pleśni albo zatęchnąć. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.