Pawo171 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Kilka dni temu poddałem do rodziny zasklepiony matecznik nad kratę odgrodową. Dzisiaj matka się wygryzła, a pszczoły ją okłębiły. Robiłem tak już kilka razy i wszystko było ok. W ten sam sposób wymieniłem matkę w sąsiednim ulu i ją przyjęły. Dlaczego pszczoły mogły ją okłębić? Cytuj
Xpand Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Podałeś matecznik przy starej matce? Czy okłębiły ją jak podniosłeś powałkę, a może martwą znalazłeś na kracie? Cytuj
Pawo171 Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Podałeś matecznik przy starej matce? Czy okłębiły ją jak podniosłeś powałkę, a może martwą znalazłeś na kracie? Tak, przy starej matce. Leżała okłębiona na kracie odgrodowej. Cytuj
Xpand Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja mogę tylko spekulować. Może matka się czegoś przestraszyła (otwierania ula lub innego hałasu) i zaczęła szybko biegać. Pszczoły w takich sytuacjach często kłębią. Może zbliżyła się do starej matki, a stara matka miała silny zapach rozniesiony po ulu i została zlikwidowana, bo pszczoły uznały, że stara jest dobra i lepiej na tym wyjdą. Może pszczoły chciały jej pomóc przejść przez kratę i ją przy tym pomaganiu zabiły. Cytuj
Pawo171 Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Opublikowano 13 Lipca 2017 Ja mogę tylko spekulować. Może matka się czegoś przestraszyła (otwierania ula lub innego hałasu) i zaczęła szybko biegać. Pszczoły w takich sytuacjach często kłębią. Może zbliżyła się do starej matki, a stara matka miała silny zapach rozniesiony po ulu i została zlikwidowana, bo pszczoły uznały, że stara jest dobra i lepiej na tym wyjdą. Może pszczoły chciały jej pomóc przejść przez kratę i ją przy tym pomaganiu zabiły. Być może masz rację. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi