Pawo171 Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Kilka dni temu poddałem do rodziny zasklepiony matecznik nad kratę odgrodową. Dzisiaj matka się wygryzła, a pszczoły ją okłębiły. Robiłem tak już kilka razy i wszystko było ok. W ten sam sposób wymieniłem matkę w sąsiednim ulu i ją przyjęły. Dlaczego pszczoły mogły ją okłębić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Podałeś matecznik przy starej matce? Czy okłębiły ją jak podniosłeś powałkę, a może martwą znalazłeś na kracie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawo171 Posted July 12, 2017 Author Share Posted July 12, 2017 Podałeś matecznik przy starej matce? Czy okłębiły ją jak podniosłeś powałkę, a może martwą znalazłeś na kracie? Tak, przy starej matce. Leżała okłębiona na kracie odgrodowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xpand Posted July 13, 2017 Share Posted July 13, 2017 Ja mogę tylko spekulować. Może matka się czegoś przestraszyła (otwierania ula lub innego hałasu) i zaczęła szybko biegać. Pszczoły w takich sytuacjach często kłębią. Może zbliżyła się do starej matki, a stara matka miała silny zapach rozniesiony po ulu i została zlikwidowana, bo pszczoły uznały, że stara jest dobra i lepiej na tym wyjdą. Może pszczoły chciały jej pomóc przejść przez kratę i ją przy tym pomaganiu zabiły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawo171 Posted July 13, 2017 Author Share Posted July 13, 2017 Ja mogę tylko spekulować. Może matka się czegoś przestraszyła (otwierania ula lub innego hałasu) i zaczęła szybko biegać. Pszczoły w takich sytuacjach często kłębią. Może zbliżyła się do starej matki, a stara matka miała silny zapach rozniesiony po ulu i została zlikwidowana, bo pszczoły uznały, że stara jest dobra i lepiej na tym wyjdą. Może pszczoły chciały jej pomóc przejść przez kratę i ją przy tym pomaganiu zabiły. Być może masz rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts