Beeman Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 Witam. Chyba mam problem z kratami odgrodowymi, albo pszczoly za duze? Poczatkiem maja rodzina obsiadala dwa korpusy, wiec stwierdzilem ze czas na nadstawke(3/4). Niestety nie mialem kraty odgrodowej w tym momecie. Chyba po trzech dniach weza byla odbudowana w polowie. Niestety trzy ramki zaczerwione i po dodaniu kraty pociagnely mateczniki.(co zreszta jest czeste) Jako ze nie jestem zdesperowany na produkcje miodu zabralem caly ten korpus (3/4 nadstawka) i zrobilem odklad. Nad krate dostaly nowa nadstawke z weza. Po tygodniu przeglad i... nawet jednej pszczoly w nadstawce! W rodni az kipi od pszczol ale w nadstawce zero. Jako ze wyjezdzam na tydzien a ma byc po 28C, zabralem im dwie ramki czerwiu ktore zasilily poprzedni odklad. Dostaly 2 ramki wezy. Zabralem im tez krate z pod nadstawki. 24 godziny po tym sprawdzam ul, a tu niespodzianka. Wszystkie uliczki w nadstawce na czarno! Krata odgrodowa jest plastikowa. Nie myslalem ze krata tak podzieli ul. W dwoch nastepnych rodzinach to samo prawie zero pszczoly nad kratami. Dlatego narazie zabralem kraty. Bede walczyl z tymi problemami po przyjeździe. Mam nadzieje ze nie bedzie jak w zeszlym roku!. Ja polecialem na wakacje a pszczoly polecialy na drzewa. Powodzenia Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Maja 2018 Opublikowano 24 Maja 2018 Krata odgrodowa często dzieli rodziny lub wpływa na zachowanie się pszczół w zależności od pory roku i siły rodziny, lini pszczół oraz jak pszczelarz to zrobi technicznie. Problem może być jak ramki nadstawki maja inny wymiar niż ramki gniazdowe i chcemy dostawić cały korpus węzy na górę ponad kratę , bo na gołą węzę niejednokrotnie pszczoły nie chcą przejść i prędzej się wyroją jak przejdą ponad kratę szczególnie jak nastąpi przerwa w pożytkach lub parę dni pogody nie lotnej . Wysokie ramki nadstawkowe też nie sprzyjają temu , to znaczy chęci przejścia pszczół ponad kratę na golą węzę . Ci co mają jednakową ramkę mają większy plus , bo mogą przenieść ramkę gniazdową z zasklepionym czerwiem do góry i nie mają tego problemu ( tu zaleta jednej ramki w pasiece) Ale co zrobić jak ramki są różne ? Należy korpus nadstawkowy tak kompletować żeby były w nim chociaż ze dwie ramki nadstawkowe już odbudowane i ustawić je w centrum korpusu nadstawkowego , lub na dzień lub dwa , wstawić mniejszą ramkę nadstawkową do gniazda żeby pszczoły zaczęły ją odbudowywać , a następnie po jednym lub dwu dniach przenieś ją do góry do nastawki ponad kratę ? W ciągu jednego dnia jest mała szansa że pszczoły zdążą ją na tyle odbudować że matka będzie w stanie ją zaczerwić. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi