bartek124 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Witam za tydzień będę miał wolne pole i chciałbym coś zasiać do pszczół -wiem że późno ale może by zdążyło na koniec lipca zakwitnąć. Myślałem o faceli ale słyszałem że jak by pod koniec lipca kwitła to raczej będzie już wtedy słabo nektarować Więc moje pytanie czy jest coś innego co bym mógł zasiać za ten tydzień i by to jeszcze ładnie nektarowało Ma ktoś jakiś pomysł?? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Może gryka ? Zakwita około 30 dni po wysiewie i kwitnie przez następne 21-30 dni , warunek lubi wilgoć i ciepło do nektarowania i jak trafisz z pogodą to będzie sukces A miód nawet z domieszką gryki jest ceniony przez klientów Cytuj
bartek124 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tadek 11 tylko czy gryka będzie nektarować w lipcu?? Michał Pola to mam teraz 1 hektar ale my nabieżąco wykopujemy wczene ziemniaki więc pola ciągle przybywa że jak bym siał na koniec czerwca to już bym miał do dyspozycji kila hektarów Cytuj
Michał Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Wówczas masz szansę na miód z gryki. Jak będzie wilgotno to i facelia poleje. Z facelii na 100% zbierzesz pyłek. Cytuj
bartek124 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2019 Tylko że jak rok temu troche miałem w ogródku(tej gryki) to jakoś pszczoły niechętnie na nią siadały A i jeszcze z innej beczki pytanie do ilu stopni nektaruje akacja? Bo jak zaglądałem parę dni temu to ładnie przybyło a teraz jak dziś patrzyłem to kicha nic więcej nie przybyło a dodam że dziś są u mnie 32 stopnie czy to jest tego wina? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 alternatywnie ..... gorczyca ..... PF Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi