Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W lipcu podczas odsklepiania ramek zauwazylem babelki powietrza w miodzie. Okazalo sie ze miod jest zfermentowany.  Ramki w tym korpusie byly 100% poszyte, 21% wody.  Dzisiaj wiruje miod i znow caly korpus sfermentowany.  Niestety nie moge stwierdzic czy to z tej samej rodziny.  W Pazdzierniku tamtego roku na koniec sezonu odwirowalem ramki, bylo 35% wody.  Miod do dzisiaj jest w dobrej kondycji. Mam jeszcze 10 nadstawek do odwirowania i mam nadzieje ze juz nie bedzie niespodzianek.  Co sadzicie? Wasze doswiadczenia w tym temacie?  Powodzenia

Opublikowano (edytowane)

Pewnie miód nawłociowy ???

Hehe... nie do tego jeszcze ze dwa tygodnie.   Dzis doloze troche wiecej, korpus 100% zasklepiony, 16.5% wody i tez widze bombelki :rolleyes:  

Edytowane przez Beeman
Opublikowano

Bogumił :D nie spotkałem się osobiście z takimi przypadkami fermentacji miodu na plastrach w sezonie ?

Ale podstawowa sprawa to wysłać taki miód do laboratorium do analizy żeby ustalić przyczynę. :)

  • Lubię 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.