Beeman Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 Witam. W lipcu podczas odsklepiania ramek zauwazylem babelki powietrza w miodzie. Okazalo sie ze miod jest zfermentowany. Ramki w tym korpusie byly 100% poszyte, 21% wody. Dzisiaj wiruje miod i znow caly korpus sfermentowany. Niestety nie moge stwierdzic czy to z tej samej rodziny. W Pazdzierniku tamtego roku na koniec sezonu odwirowalem ramki, bylo 35% wody. Miod do dzisiaj jest w dobrej kondycji. Mam jeszcze 10 nadstawek do odwirowania i mam nadzieje ze juz nie bedzie niespodzianek. Co sadzicie? Wasze doswiadczenia w tym temacie? Powodzenia Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Października 2019 Opublikowano 3 Października 2019 Pewnie miód nawłociowy ??? Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Października 2019 Autor Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Pewnie miód nawłociowy ??? Hehe... nie do tego jeszcze ze dwa tygodnie. Dzis doloze troche wiecej, korpus 100% zasklepiony, 16.5% wody i tez widze bombelki Edytowane 4 Października 2019 przez Beeman Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Października 2019 Opublikowano 4 Października 2019 Bogumił nie spotkałem się osobiście z takimi przypadkami fermentacji miodu na plastrach w sezonie ? Ale podstawowa sprawa to wysłać taki miód do laboratorium do analizy żeby ustalić przyczynę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.