Beeman Posted October 3, 2019 Posted October 3, 2019 Witam. W lipcu podczas odsklepiania ramek zauwazylem babelki powietrza w miodzie. Okazalo sie ze miod jest zfermentowany. Ramki w tym korpusie byly 100% poszyte, 21% wody. Dzisiaj wiruje miod i znow caly korpus sfermentowany. Niestety nie moge stwierdzic czy to z tej samej rodziny. W Pazdzierniku tamtego roku na koniec sezonu odwirowalem ramki, bylo 35% wody. Miod do dzisiaj jest w dobrej kondycji. Mam jeszcze 10 nadstawek do odwirowania i mam nadzieje ze juz nie bedzie niespodzianek. Co sadzicie? Wasze doswiadczenia w tym temacie? Powodzenia Quote
Beeman Posted October 4, 2019 Author Posted October 4, 2019 (edited) Pewnie miód nawłociowy ??? Hehe... nie do tego jeszcze ze dwa tygodnie. Dzis doloze troche wiecej, korpus 100% zasklepiony, 16.5% wody i tez widze bombelki Edited October 4, 2019 by Beeman Quote
Tadek11 Posted October 4, 2019 Posted October 4, 2019 Bogumił nie spotkałem się osobiście z takimi przypadkami fermentacji miodu na plastrach w sezonie ? Ale podstawowa sprawa to wysłać taki miód do laboratorium do analizy żeby ustalić przyczynę. 1 Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.