Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Fermentacja Miodu w Plastrach


Beeman

Recommended Posts

Witam. W lipcu podczas odsklepiania ramek zauwazylem babelki powietrza w miodzie. Okazalo sie ze miod jest zfermentowany.  Ramki w tym korpusie byly 100% poszyte, 21% wody.  Dzisiaj wiruje miod i znow caly korpus sfermentowany.  Niestety nie moge stwierdzic czy to z tej samej rodziny.  W Pazdzierniku tamtego roku na koniec sezonu odwirowalem ramki, bylo 35% wody.  Miod do dzisiaj jest w dobrej kondycji. Mam jeszcze 10 nadstawek do odwirowania i mam nadzieje ze juz nie bedzie niespodzianek.  Co sadzicie? Wasze doswiadczenia w tym temacie?  Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Pewnie miód nawłociowy ???

Hehe... nie do tego jeszcze ze dwa tygodnie.   Dzis doloze troche wiecej, korpus 100% zasklepiony, 16.5% wody i tez widze bombelki :rolleyes:  

Edited by Beeman
Link to comment
Share on other sites

Bogumił :D nie spotkałem się osobiście z takimi przypadkami fermentacji miodu na plastrach w sezonie ?

Ale podstawowa sprawa to wysłać taki miód do laboratorium do analizy żeby ustalić przyczynę. :)

  • Lubię 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.