Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Witam. W lipcu podczas odsklepiania ramek zauwazylem babelki powietrza w miodzie. Okazalo sie ze miod jest zfermentowany.  Ramki w tym korpusie byly 100% poszyte, 21% wody.  Dzisiaj wiruje miod i znow caly korpus sfermentowany.  Niestety nie moge stwierdzic czy to z tej samej rodziny.  W Pazdzierniku tamtego roku na koniec sezonu odwirowalem ramki, bylo 35% wody.  Miod do dzisiaj jest w dobrej kondycji. Mam jeszcze 10 nadstawek do odwirowania i mam nadzieje ze juz nie bedzie niespodzianek.  Co sadzicie? Wasze doswiadczenia w tym temacie?  Powodzenia

Posted (edited)

Pewnie miód nawłociowy ???

Hehe... nie do tego jeszcze ze dwa tygodnie.   Dzis doloze troche wiecej, korpus 100% zasklepiony, 16.5% wody i tez widze bombelki :rolleyes:  

Edited by Beeman
Posted

Bogumił :D nie spotkałem się osobiście z takimi przypadkami fermentacji miodu na plastrach w sezonie ?

Ale podstawowa sprawa to wysłać taki miód do laboratorium do analizy żeby ustalić przyczynę. :)

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.