Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Daniel łobuzie jeden,ja na pszczołach nie oszczędzam,na odkład pięcioramkowy jeden pasek biowaru co w tym strasznego Robercie?PK

Liczyłem że u Ciebie jest znacznie lepiej ze spadzią jak u mnie więc odkłady majowe mogą jeszcze w sierpniu dać czasem znaczącą korzyść. Jak były paski biowaru to po miodzie.

Opublikowano
Cytat

4.9.    Dawkowanie i droga(-i) podawania

Produkt przeznaczony do zawieszania w ulu w dawce: 2 paski/1 ul.

Paski umieścić w uliczkach międzyramkowych o największej ruchliwości pszczół.

Paski zawiesić w taki sposób, aby pszczoły miały swobodny dostęp do ich obu stron, co uzyskuje się poprzez zachowanie odpowiedniego odstępu miedzy ramkami.

Paski pozostawić w ulu na okres 6 tygodni a następnie je usunąć. W razie gdyby ruch wewnątrz ula odbywał się z dala od pasków, należy zmienić miejsce ich zawieszenia, tak aby znajdowały się one w roju pszczelim i przed ich usunięciem pozostawić przez kolejne 2 tygodnie. Maksymalny okres po jakim należy usunąć paski wynosi 8 tygodni. Pasków nie należy używać ponownie. Zaleca się prowadzić leczenie we wszystkich ulach jednocześnie.

Zalecany okres leczenia: po ostatnim miodobraniu (koniec lata/jesień) i na wiosnę przed pierwszym pożytkiem towarowym.

Przestrzegać zalecanych okresów leczenia i dawek.

4.10.    Przedawkowanie (objawy, sposób postępowania przy udzielaniu natychmiastowej pomocy, odtrutki), jeśli konieczne

Podczas stosowania dawek 5-krotnie wyższych od zalecanych przez 6 tygodni nie zaobserwowano wystąpienia objawów niepożądanych.

4.11.    Okres(-y) karencji

Miód - zero dni.

Nie należy stosować w okresie produkcji miodu konsumpcyjnego.

Opublikowano
7 godzin temu, marbert napisał:

Liczyłem że u Ciebie jest znacznie lepiej ze spadzią jak u mnie więc odkłady majowe mogą jeszcze w sierpniu dać czasem znaczącą korzyść. Jak były paski biowaru to po miodzie.

Jest tak że nie narzekam,zresztą majowe odkłady i tak sprzedaję.PK